Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Contador tuktet Froome

Perfekt start for spanjolen i generalprøven til Tour de France.

PERFEKT START: Alberto Contador ser ut til å ha funnet formen før Tour de France. Her fra en seier tidligere i 2016. Foto: Scanpix
PERFEKT START: Alberto Contador ser ut til å ha funnet formen før Tour de France. Her fra en seier tidligere i 2016. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no) Den store generalprøven i forkant av Tour de France åpnet på brutalt vis. Søndagens prolog i Critérium du Dauphiné var bare 3.9 kilometer lang, men de snaue fire kilometerne hadde en gjennomsnittlig stigning på hele 9.7 prosent.

Julian Alaphillippe (Etixx-QuickStep) satte standarden da han gjorde unna bakken på nøyaktig 12 minutter. Franskmannen beholdt ledelsen helt til Chris Froome (Team Sky), med tidlig startnummer, fløy opp bakken på 11:49. Det så lenge ut til at mannen som vant rittet sammenlagt i 2015, skulle åpne årets utgave med seier.

Alberto Contador (Tinkoff) var tredje siste startende, og suste opp bakken. Spanjolen slo Sky-rivalens tid med 13 sekunder da han passerte målstreken på tiden 11:36. Richie Porte (BMC) startet etter Tinkoff-kapteinen, og ble den andre rytteren som maktet å slå Froome sin tid.

- Det var en tøff løype. Det var litt overraskende at jeg slo Froome, men jeg hadde gode bein. Avstanden er liten til Porte og Froome, og det er langt igjen. Først og fremst er hovedmålet å komme i god form til Tour de france, sa Contador i seiersintervjuet vist på TV2.

Distanserte flere sammenlagtkandidater Richie Porte begrenset tidstapet til Contador godt og tapte bare seks sekunder, mens Froome var hakket bak på 13 sekunder.

Det gikk ikke like godt for alle klatrespesialistene. Romain Bardet (AG2R) tok en solid sjetteplass, men var så mye som 29 sekunder bak Contador. Det nederlandske håpet, Bauke Mollema, tapte hele 49 sekunder.

Thibaut Pinot (FDJ) har vist lovende takter i 2016, med temposeier og andreplass i Tour de Romandie, men franskmannen skuffet på søndagens prolog i hjemlandet. 26-åringen tapte 52 sekunder til etappevinneren.

Enda verre gikk det med Fabio Aru, som var ett minutt og seks sekunder bak El Pistolero. Astana-kapteinen skulle, etter planen, være storlaget sin kaptein i Tour de France. Etter Vincenzo Nibali sin seier i Giro d'Italia har arvtakeren Aru press på seg om han skal beholde kapteinsrollen i juli.

Topp 10 på etappen:
1. Alberto Contador (Tinkoff) 11:36
2. Richie Porte (BMC) +0:06
3. Chris Froome (Team Sky) +0:13
4. Daniel Martin (Etixx) +0:21
5. Julian Alaphillippe (Etixx) +0:24
6. Wout Poels (Team Sky) +0:25
7. Romain Bardet (AG2R) +0:29
8. Adam Yates (Orica-GreenEdge) +0:31
9. Diego Rosa (Astana) +0:37
10. Jesus Herrada (Movistar) +0:39

Småsyk Edvald ble beste norske Tre nordmenn stiller til start i Tour-generalprøven. Alexander Kristoff var først ute og slet seg opp bakken på 14:45. En spøkefull Sondre Holst Enger sa før start at målsetningen var å slå Chris Froome sin tid. Hortensyklisten kom i mål drøye to minutter bak briten, på tiden 13:52.

Edvald Boasson Hagen startet sist av de norske. Dimension Data-rytteren, som har slitt med forkjølelse etter Tour of Norway, ble beste nordmann da han trillet i mål på tiden 13:22.

Mandag fortsetter det franske etapperittet med en relativt flat etappe på 186 kilometer. Der får Alexander Kristoff sin første mulighet til å teste spurtbeina mot Nacer Bouhanni og resten av spurtfeltet i Critérium du Dauhpine.

(Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!