NY SEIER:  Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) tok sin andre seier i Giro d'Italia, og vil nå rette blikket mot Tour de France for å forsøke seg på den "umulige" dobbelen. Foto: Tim De Waele/TDWSPORT.COM.
NY SEIER: Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) tok sin andre seier i Giro d'Italia, og vil nå rette blikket mot Tour de France for å forsøke seg på den "umulige" dobbelen. Foto: Tim De Waele/TDWSPORT.COM.Vis mer

Contador vant Giro d'Italia

Dramatisk finale på rittets siste etappe.

(procycling.no): Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) kom inn med hovedfeltet på den siste etappen av Giro d'Italia, og kunne dermed juble for sammenlagtseier i det italienske treukersrittet.

Spanjolen tok dermed sin syvende tellende Grand Tour-seier, og sin andre på rad etter han også vant fjorårets Vuelta a Espana.

Astana-duoen Fabio Aru og Mikel Landa ble henholdsvis nummer to og tre i sammendraget.

Overraskende nok ble det en bruddseier på den paddeflate etappen, som tradisjonelt sett avgjøres i en massespurt.

Iljo Keisse (Etixx-QuickStep) og Luke Durbridge (Orica-GreenEdge) gjorde opp om seieren i Milan, og det var belgiske Keisse som trakk det lengste strået i finalen. 

- Før rittet hadde vi en plan om å forsøke noe på slutten. Jeg så at det var litt usikkerhet i feltet i den avsluttende runden, så jeg angrep med Durbridge. Vi arbeidet perfekt sammen og jeg visste at vi ville spurte om seieren, sier han i seiersintervjuet vist på Eurosport.

- Jeg er så utrolig glad for denne seieren. Vi har ikke vunnet noe tidligere denne giroen, så det var veldig viktig å vinne i dag.

Slik gikk det til
Som tradisjonen tilsier var Giro d'Italias sisteetappe en rolig paradetur innledningsvis.

Spenningen underveis var hovedsakelig kampen om poengtrøyen. Philippe Gilbert (BMC) angrep med to lagkamerater like før den første innlagte spurten, og tok dermed førsteplassen på bonusspurten. 

Da 30 kilometer gjensto angrep Iljo Keisse (Etixx-QuickStep) og Luke Durbridge (Orica-GreenEdge).

Den kjøresterke duoen fikk etter hvert en luke på rundt 40 sekunder.

Det ble smådramatisk da Skys sammenlagtrytter Leopold König punkterte med 12 kilometer til mål, og store deler av det britiske laget måtte dermed slippe seg ned for å kjøre opp tsjekkeren som lå som nummer seks i sammendraget før etappen.

Det var ingen enkel oppgave for feltet å hente inn de to i front, som fremdeles hadde 30 sekunder da fem kilometer gjensto. Uenighet i front av feltet førte til at farten stoppet litt opp, og da ble det snart klart at de var sjanseløse på å hente inn frontduoen.

I spurten var den tidligere banespesialisten Keisse desidert sterkest, og belgieren kunne juble for en suveren seier.

Overraskende nok var det tyskeren Roger Kluge (IAM Cycling) som vant spurten i hovedfeltet.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.

 EN TUNG DAG: Giro d'Italia-seieren var i fare på gårsdagens etappe, da Contador gikk på en sjelden smell og tapte over to minutter til teten. Likevel holdt det til sammenlagtseier til slutt. Foto: Tim De Waele/TDWSPORT.COM.
EN TUNG DAG: Giro d'Italia-seieren var i fare på gårsdagens etappe, da Contador gikk på en sjelden smell og tapte over to minutter til teten. Likevel holdt det til sammenlagtseier til slutt. Foto: Tim De Waele/TDWSPORT.COM. Vis mer