Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Antonio Conte er Dead man walking

Conte i hardt vær etter fadesen: - Det føles som han tok farvel

Engelske medier er enige om at Antonio Conte snart kan være ferdig som manager i Chelsea.

HVA NÅ, CONTE? Chelsea-manager Antonio Conte kan leve på lånt tid. Foto: AFP PHOTO / Glyn KIRK / NTB Scanpix
HVA NÅ, CONTE? Chelsea-manager Antonio Conte kan leve på lånt tid. Foto: AFP PHOTO / Glyn KIRK / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(FourFourTwo): Leicester viste med sparkingen av Claudio Ranieri at det raskt kan gå fra himmel til helvete for en manager. Til tross for at italieneren ledet Premier League-laget til et sensasjonelt ligagull i 2015/16-sesongen, mistet han jobben allerede sesongen etter med 13 kamper igjen å spille.

Nåværende Manchester United-manager José Mourinho ledet på sin side Chelsea til seriegull i mai 2015, for deretter å få sparken desember samme år. Nå kan historien gjenta seg.

For det samme kan skje med Chelsea-manager Antonio Conte, som ledet London-laget til seriegull i sin første sesong på Stamford Bridge forrige sesong. Det brenner virkelig under føttene på italieneren, etter 0-3 for Bournemouth i midtuka og 1-4 mot Watford i går.

Engelske medier er samstemte i at det ser ut som det går mot slutten for 48-åringen, som ikke la skjul på skuffelsen etter gårsdagens pinlige nederlag.

- Jeg er veldig skuffet, definitivt. Jeg syns forestillingen vår var veldig svak i kveld. Vi startet dårlig og spilte med frykt. Vi er ikke vant til å spille denne type fotball. Vi kan tape, men vi må alltid forsøke å spille fotball og være positive, sier Conte på en pressekonferanse.

Italieneren spurte seg også om spillerne hans var store nok til å spille for en klubb som Chelsea, samtidig som han tok selvkritikk på bakgrunn av laguttaket.

Daily Mirror-journalisten John Cross skriver blant annet å Twitter at «det føles som Conte tok farvel» på den omtalte pressekonferansen.

Etterlyser støtte

Chelsea-eier Roman Abramovitsj har tidligere vist at han ikke er redd for å rasle med sablene om han ikke er fornøyd med trenere. Siden russeren tok over klubben i 2003, har det vært hele elleve managere som har styrt Chelsea-skuta i minimum 20 kamper (se faktaboks nederst i saken).

Før kampen uttalte Conte et ønske om at Chelsea-styret skulle gå offentlig ut og gi støtte til ham.

- Kanskje jeg hadde likt at klubben forberedte en uttalelse i media som: «Jeg stoler på jobben han gjør, jeg stoler på ham», uttalte Conte ifølge engelske BBC.

I stedet fikk han en slett forestilling fra sine egne spillere, hvor Tiemoue Bakayoko pådro seg en tidlig utvisning etter to gule kort, før hele laget kollapset og slapp inn tre scoringer de siste seks minuttene.

«Chelsea viste en forestilling som var som en 90 minutter lang Viking-begravelse for Conte-æraen», skriver The Guardian.

Engelske medier, deriblant BBC, skriver at Conte har gitt spillerne tre dager fri etter Watford-fadesen.

Chelsea kjemper fortsatt på tre fronter denne sesongen. Klubben er videre i FA-cupen, møter Barcelona i Champions League og innehar den viktige fjerdeplassen for øyeblikket. Samtidig er det hele 19 poeng opp til serieleder Manchester City.

Manchester City26223174-1969
Manchester United26175451-1856
Liverpool26149359-3151
Chelsea26155646-2350
Tottenham26147551-2449
Arsenal26136751-3545
Burnley2699821-2336
Leicester2698938-3535
Bournemouth26871130-3731
Everton26871129-4531
Watford26861237-4530
West Ham26691132-4627
Brighton26691121-3527
Crystal Palace26691124-3927
Southampton265111028-3826
Newcastle26671324-3625
Swansea26661419-3724
Stoke26661426-5224
Huddersfield26661419-4624
West Bromwich263111221-3720

- Spillere har ikke makt

Engelske medier har begynt å spekulere i om Conte rett og slett har mistet Chelsea-garderoben, noe som så ut til å være tilfellet da Chelsea kollapset under Mourinho den sesongen han fikk sparken.

Da Conte ble spurt om han hadde tillit blant spillerne etter Watford-kampen, svarte han:

- Tror du at en klubb kan bestemme seg for å sparke en manager dersom han ikke har støtte fra spillerne? Jeg mener det bare er her (i England journ.anm.) du tenker det. Tror du spillerne har denne type makt? Ja? Det er feil. Hvis det skjer, greit, men da jeg spilte, og jeg var kaptein i Juventus, snakket jeg aldri om manageren med klubben min. Og om klubben forsøkte å spørre meg om det, så svarte jeg at det ikke er mitt problem.

Manageren ville heller ikke snakke om presset som «alle» mener han nå får kjenne på kroppen. Under en prat med en BBC-journalist, forløp samtalen med Conte seg slik:

- Er det riktig å si at presset øker på deg?

- På meg? Presset? Presset, presset. Hva slags press? Hvilken type press? Hva slags press?

- Vel, presset som kommer med din posisjon.

- Min posisjon? Jeg gjentar: Jeg jobber. Hvis dette er nok, så er det greit. Hvis ikke må klubben ta en avgjørelse, svarte Conte, som er lei av de stadige spørsmålene fra engelsk presse om framtiden hans.

Statistikken imot

- Vinnere finner en løsning (på problemene journ.anm.), taperen kommer med unnskyldninger, sa Conte blant annet om bølgedalen Chelsea er i.

Men statistikken taler mot Conte. Mourinho er nemlig den eneste manageren som har overlevd mer enn et år i sjefsstolen etter å ha vunnet Premier League med London-klubben.

Ingen managere har ledet klubben lenger enn José Mourinho under Abramovitsj (185 kamper mellom 2004 og 2007).

En fattig trøst for Conte er at han har den beste seiersprosenten av alle managere i Premier League med minimum fem kamper som sjef:

Neste kamp for Chelsea er West Bromwich i ligaen førstkommende mandag. Dersom italieneren fortsatt leder klubben i den kampen, spørs det om han ikke må ta en titt på historien.

Det viser seg nemlig at hele sju managere har måttet gå etter å ha spilt mot WBA siden 2012, deriblant to Chelsea-managere: Mick McCarthy (Wolves), André Villas-Boas (Chelsea), Roberto di Matteo (Chelsea), Roberto Mancini (Manchester City), Paolo Di Canio (Sunderland), Chris Hughton (Norwich) og Craig Shakespeare (Leicester).

Dead man walking

Det er ikke første gang Conte blir omtalt som «Dead man walking» denne sesongen. Seint i oktober var Chelsea inne i en rekke med tre kamper uten seier. Mer skulle ikke til for å skapte negative overskrifter.

Journalisten Duncan Castles skrev da at Conte allerede har bestemt seg for å forlate Stamford Bridge etter sesongen, dersom han ikke får sparken av Abramovitsj før den tid.

Noen av problemet skal være at Conte stadig klager på eierens «utilgjengelighet», at klubben ikke har gitt ham midler og støtte til få de spillerne han ønsker og at han ønsker mer kontroll innad i klubben. Det skal altså dreie seg om en maktkamp i kulissene, og hvis det er tilfellet er det alltid eieren som har siste ordet.

Conte har flere ganger uttrykt offentlig misnøye ved at han ikke får de midlene og spillerne han ønsker. I januarvinduet hentet Chelsea Ross Barkley, Emerson Palmieri og Olivier Giroud for totalt rundt 550 millioner kroner.

Conte fryktet heller ikke sparken sist det murret. Han påpekte at Chelsea tidligere har sparket managere etter «to tap eller tre dårlige kamper». Men at det er annerledes med ham.

- Jeg mener det ikke er likt for alle managere. Du endrer personen, du endrer arbeidet. Dersom du spør meg hvor mye jeg kjenner på den type press i klubben, er det ingenting. Helt ærlig, jeg er ikke bekymret. Jeg er veldig ærlig. Alle som kjenner meg godt vet at dette er det siste jeg tenker på. Min minste bekymring, sa Conte i oktober.

Ordlyden er den samme nå.

Allerede i sommer kom det liknende rapporter om rifter innad i Chelsea i engelske medier. Da skal partene likevel ha begravet stridsøksen, ifølge The Telegraph.

Det spørs om ikke den samme øksen graves opp igjen nå.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!