UT MED APPARATET: Coop bekrefter i kveld at de krever en utskifting av støtteapparatet rundt Northug om en videre satsing skal være aktuell. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
UT MED APPARATET: Coop bekrefter i kveld at de krever en utskifting av støtteapparatet rundt Northug om en videre satsing skal være aktuell. Foto: Ned Alley / NTB scanpixVis mer

Coop krever sparking: - Han må være villig til å ta de tøffe valgene

Torgeir Bjørn mener Coop har gode kort på hånden.

(Dagbladet): I kveld ble det klart at Coop sier seg villige til å fortsette samarbeidet med Petter Northug med den betingelsen at han skifter ut hele støtteapparatet sitt foran den kommende sesongen.

Det vil si at han må bryte båndene med trener og kompis Eirik Myhr Nossum, manager Are Sørum Langås og selskapet «Nye Høyder» hvor pappa John Northug er ansatt.

- Det er dramatisk NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn sier til Dagbladet at Northug i praksis ikke har noe valg om han vil fortsette satsingen.

- Det er dramatisk. Coop er den desidert viktigste enkeltsponsoren, så de kravene veier tungt. Det betyr i praksis at han må følge de kravene. Han har ikke noe valg om han vil fortsette med dem, og det vil være tøft å gå inn i forhandlinger med andre sponsorer med så store summer i sving. Coop har gode kort på hånden, sier Bjørn.

Likevel, Bjørn tror at Northug nå er så motivert til å komme tilbake.

- Han må være villig til å ta de tøffe valgene. Han vil tilbake som verdens beste skiløper. Etter to-tre år med litt lettere opplegg så er tiden nå moden for å gjøre den jobben som kreves, sier han.

Må ta ubehagelige valg Teamet rundt Northug er i all hovedsak satt sammen av mennesker han kjenner godt, og ideen var at han på sett og vis skulle være sin egen sjef. Bjørn sier videre at han ikke kan velge en behagelig løsning.

- For å si det sånn, det er viktig at han ikke velger den mest behagelige veien og behagelige treneren. Han må velge den treneren som utfordrer ham og gjør ham bedre.

Men Bjørn utelukker likevel ikke at Nossum kan bli med videre.

PETTER ER MODEN: NRK-ekspert Torgeir Bjørn mener at Northug nå er klar for å ta de tøffe valgene for å komme tilbake til verdenstoppen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
PETTER ER MODEN: NRK-ekspert Torgeir Bjørn mener at Northug nå er klar for å ta de tøffe valgene for å komme tilbake til verdenstoppen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

- Dette betyr ikke at Myhr Nossum skal helt ut av teamet. Han kan fortsatt ha en annen funksjon som for eksempel skitester, sier han.

Brekrefter krav Administrerende direktør i Coop, Svein Fanebust bekrefter at Coop krever endringer i støtteapparatet rundt Northug.

- Det stemmer at vi, for å fortsette samtalene mot en mulig løsning, krever at støtteaparatet fjernes, sier Fanebust til Dagbladet.

Myhr Nossum på sin side var ukjent med Coop-kravene da Dagbladet snakket med ham torsdag kveld.

- Jeg har ikke hørt noe om dette før du ringer, og må be deg kontakte manageren. Jeg har vært opptatt med en mastergrad i det siste, og ikke vært så mye i denne saken rundt Northug den siste tida, sier Nossum.

MÅ UT: Eirik Myhr Nossum er én av de som må ut av sin nåværende rolle i Northug-teamet om Coop skal fortsette satsingen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
MÅ UT: Eirik Myhr Nossum er én av de som må ut av sin nåværende rolle i Northug-teamet om Coop skal fortsette satsingen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer