Corona-alarm: - Livredde for varige men

Flere Åsane-spillere har fått det tøft med å fullføre sesongen etter å ha vært coronasmittet. - Mange var helt mørbanket etter Strømmen-kampen. En ekkel og uoversiktlig situasjon, sier Åsane-trener Morten Røssland.

FORTVILER: Åsanes Kristoffer Valsvik i kamp tidligere i år. Laget reagerer nå på kampprogrammet etter coronasmitte. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
FORTVILER: Åsanes Kristoffer Valsvik i kamp tidligere i år. Laget reagerer nå på kampprogrammet etter coronasmitte. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

PS: Åsane slo Raufoss 3-1 i 1.kvalifseringsrunde til Eliteserien onsdag kveld. Lørdag venter bortekamp mot Ranheim.

Jerv og Åsane er to av lagene i norsk toppfotball som har blitt hardest rammet av coronasmitte under pandemien. I Jerv sin tropp har det vært fire smittetilfeller, mens i Åsane har totalt vært hele elleve smittede spillere i klubben.

Åsane-trener Morten Røssland mener at flere spillere har fått det tøft med å håndtere det tette kamprogrammet etter coronasykdom og karantenetid.

- Flere av spillerne kjente på at kroppen ikke fungerer helt. Man har lite energi, hodepine og sliter med pusten under fysisk aktivitet. Mange var helt mørbanket etter kampen mot Strømmen. Flere er livredde for varige men. En ekkel og uoversiktlig situasjon, sier Åsane-trener Morten Røssland til Dagbladet.

Åsane fikk ti påviste smittetilfeller på spillere den 24. og 25. november. De fleste av dem kom ut av isolasjon tre dager før kampen mot Strømmen den 7. desember. Det kjentes på kroppen til spillerne ifølge Røssland.

- Flere var slitne etter 25 minutters spill. Det pep i brystet til folk. Det er ikke forsvarlig, sier treneren.

AVBRUTT: Obos-kampen mellom Jerv og Åsane ble avbrutt etter ett minutt. Se de elendige baneforholdene. Video: Eurosport Pluss 2 / Fotball Media Vis mer

Åtte av dem som startet kampen mot Strømmen fikk påvist smitte den 24. og 25. november. Åsane endte opp med å tape oppgjøret 1-4.

Siden ti Åsane-spillere kom ut av isolasjon tidlig i desember, har laget spilt tre kamper (Strømmen, Jerv og Sogndal).

Forstår belastningen

Konkurransedirektør i NFF, Nils Fisketjønn, sier til Dagbladet at han ikke er kjent med problemene som har vært i Åsane. Fisketjønn sier på generelt grunnlag at de ikke ville satt i gang en kamp de ikke mente var medisinsk forsvarlig å spille.

Ifølge FHIs retningslinjer må man gå tre dager symptomfri før man kan avslutte isolasjonen og begynne å trene igjen. Molde- og «nødlandslagets» lege, Kjell Erik Strømskag, anbefaler at man tar opptreningsperioden rolig og unngår å spille kamp for tidlig.

- Jeg syntes tre dager mellom kamper er kort tid, men jeg mener det er forsvarlig. Det er veldig individuelt hvordan folk reagerer på corona. Ved svake symptomer under sykdom ville jeg ha ventet to til tre dager etter isolasjon. At et tett kampprogram kan være belastende etter en infeksjon og under denne tiden skjønner jeg absolutt, sier Strømskag til Dagbladet.

Både Strømskag og Fisketjønn sier at spillere og trenere må ta en nøye vurdering på om spillere er klare til å spille kamp etter coronasykdom.

- Jeg ville nok ha ventet et par dager før jeg trente. Ideelt skulle det også ha vært litt bedre tid til å restituere mellom kampene, sier Strømskag, som sier han også har forståelse for at sesongen må bli spilt ferdig.

Røssland legger til at han tilpasser treningsmengde og spilletid ut ifra hvordan de smittede har reagert på fysisk aktivitet under denne perioden.

Ba om utsettelse

Forrige torsdag møtte Åsane, Grimstad-laget Jerv til kamp, og etter banetrøbbel på Levermyr, måtte kampen flyttes til Sør Arena seinere på dagen. Ifølge Jerv-trener Arne Sandstø hadde begge lag et ønske om å flytte kampen med ei uke - både på grunn av baneforholdene, men også på grunn av belastningen det har vært på de to lagene den siste tiden. En utsettelse var uaktuelt for NFF.

- Det blir ikke tatt noen hensyn. Det er horribelt at de presser kampene igjennom. Det er rovdrift, sier Arne Sandstø om det tette kampprogrammet som har vært mot slutten av sesongen.

- Vi har ingenting vi skulle ha sagt. Argumentene som kommer burde være gode nok for å utsette, sier Sandstø og mener helsesituasjonen til spilleren burde blitt satt først.

Sandstø legger til at de har hatt en spiller som ikke kunne fullføre sesongen etter coronasykdom.

- Han blir uvel når han trener, sier han.

Fisketjønn sier til Dagbladet at det var uaktuelt å flytte kampen til uka etter, med tanke på at Obos-ligaens siste kampdag var på søndag og man ikke ønsket et urettferdig scenario hvor man kunne spilt på resultat. I tillegg ville det krasjet med kvaliken til Eliteserien.

Fisketjønn innrømmer at situasjonen ikke er ideell, men sier at NFF i samråd med klubbene, har hatt et sterkt ønske om å fullføre sesongen.

- Alle har vært innforstått med at sesongen skal bli spilt ferdig, men den Strømmen-kampen skulle aldri vært spilt. Vi skulle gjort mer for å få utsatt den kampen, sier Røssland og fortsetter.

- Det har vært et press fra omgivelsene om at kampene skal bli spilt til oppsatt tid.

Mens Jerv sikret plassen i Obos-ligaens i siste runde, er Åsane ennå ikke ferdig med sesongen.

Onsdag kveld slo de Raufoss 3-1 i første kvalifiseringsrunde til Eliteserien. Lørdag venter Ranheim borte i kvalifiseringens 2. runde.

Ikke bekymret

Molde-lege Strømskag mener de fleste unge mellom 20-30 år som regel ikke vil ha veldig store problemer med fysisk aktivitet i ettertid. Han påpeker likevel at symptomene er veldig individuelle og at man vil kjenne det på kroppen etter man har vært igjennom en tøff infeksjon.

Strømskog avslutter med å si at det er liten grunn til å være bekymret for at belastningen nå vil påvirke helsen i det lange løp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer