Corona-frykt i norsk langrenn rett før sesongåpningen på Beitostølen

Corona-alarm i ski-leiren!

Frykter senskader av viruset.

SKREMT: Det norske og svenske langrennsmiljøet er skremt av hva corona-viruset kan gjøre med tilsynelatende helt friske toppidrettsutøvere. Nå går alarmen før sesongåpningen. I vinter blir det mest av alt en kamp mot viruset. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet
SKREMT: Det norske og svenske langrennsmiljøet er skremt av hva corona-viruset kan gjøre med tilsynelatende helt friske toppidrettsutøvere. Nå går alarmen før sesongåpningen. I vinter blir det mest av alt en kamp mot viruset. FOTO: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Rett før sesongstarten er skimiljøet sterkt preget av alvoret i corona-pandemien. Under åpningsrennene på Beitostølen er alt tilpasset storsamfunnets krav til en ansvarlig nasjonalidrett.

Skistadion er strippet for tilskuere, sikkerhetstiltakene er skrudd til rundt et kraftig redusert antall løpere og det er opprettet en egen corona-varsling. Alt blir gjort for å hindre at skipremieren øker smitten, men bak omtanken for den felles helsa har utøverne i de hardeste utholdhetsidrettene en spesiell trussel:

  • Ennå vet ingen hvilken effekt dette nye viruset kan få på den enkelte skiløpers videre langrennskarriere.

Det eneste sportens helsepersonell vet er at corona også for enkelte friske unge mennesker er en brutal sykdom, og at langrenn fra før er en brutal sport for de organene viruset angriper.

Det kan være en dårlig kombinasjon, og skilederne er redde for mulige senskader på skiløperne.

I DAG kommer landslagslege Øystein Andersen til Beitostølen. Det har han som koordinerer det opplegget som skal hjelpe den enkelte utøver til å beskytte seg mest mulig effektivt.

Landslagslegen er tydelig på alvoret nå:

- Vi må være ekstremt forsiktige, sier han, og er ærlig i forhold til det han og resten av den medisinske ekspertisen på sportsmedisin ennå ikke vet:

- Vi har jo bare kunnskap fra enkelttilfeller. Noen tåler det, andre ikke. Dette er tilsynelatende helt individuelt, og gjør det foreløpig umulig å si noe sikkert om skadepotensialet hos topptrente utholdenhetsutøvere, understreker Andersen.

DEN usikkerheten er blandet med økende kunnskap om hvor farlig bredt de ulike variantene av coronaviruset kan angripe:

- Hud, nerver, hjertet og lungene; dette viruset kan jo påvirke hele pakka. Et hardt feberangrep kan være ille nok, men vi aner egentlig ikke hva som kommer etter. For en langrennsløper kan sykdommen være karrieretruende, sier landslagslege Øystein Andersen.

ENNÅ er ingen norsk langrennsløper smittet. Men akkurat det er sannsynligvis bare et tidsspørsmål, mens de siste månedene har langrennsmiljøet jobbet bevisst for å redusere antall kontaktflater mot smitten.

Der samarbeider skiledelsen som vanlig tett med svenskene. Den siste erfaringen fra Sverige etter veteranen Charlotte Kallas sykdom er i seg selv urovekkende. Der ble de andre løperne selvsagt skremt av selve nyheten:

- Plutselig kjennes det jo som om alt kommer så mye nærmere med seg, sa unge Frida Karlsson til Expressen da nyheten kom.

- Det ble så voldsomt når det kom så nære. Det kunne like gjerne vært meg selv eller en annen i troppen som ble rammet, fulgte lagvenninnen Ebba Anderson opp.

Slik føles det jo for alle når en skremmende sykdom slår til, men denne gangen er også de som skal lege sykdommen skremt.

- Dette er det verste jeg har opplevd som langrennslege, sier den svenske landslagslegen Per Andersson nå om dette corona-utbruddet.

DEN rutinerte skilegen er medisinsk ansvarlig for det svenske landslaget, og skal hjelpe Charlotte Kalla tilbake i skisporet. Hun er ennå ikke sympomfri, og Andersson er spesielt redd for at viruset skal sette seg på hjertet:

- Vi følger opp Charlotte, og tar beslutningene etter hvert som vi er klar for det, forteller han til Expressen, og er like ærlig som kollegaene i Norge om hvor vanskelig akkurat det er med et nytt virus:

- Hvordan skal vi klargjøre utøvere for start etter sykdom? Det er den store utfordringen, sier Per Andersson, og forklarer:

- Vi vet at dette viruset har en tendens til å sette seg på hjertet. Det er nettopp dette vi er mest bekymret for med langrennsløpere siden denne sporten setter så høye krav til hjertekapasitet. Derfor må vi være ekstra nøye med hvordan vi kommer i gang igjen med treningen.

UFORSIKTIG: Liverpool-stjerna Mohamed Salah skal ha blitt coronasmittet etter dette. Video: NTB / Abdallah.ali22. Vis mer

DEN forsiktigheten gjelder spesielt Charlotte Kalla som for et par år siden fikk en rytmeforstyrrelse på hjertet. Høsten 2016 kollapset hun under sesongåpningen i finske Ruka, og ble fulgt opp med hjertetester i fortsettelsen av verdenscupen.

Men generelt er dette et virus som også kan slå tilbake uansett underliggende sykdommer.

Det er bakgrunnen for at alarmen er gått i den norske langrennsleiren, og at alt det sportslige som skjer videre blir vurdert opp mot risikoen for smitte.

Denne vinteren blir kampen mot viruset det viktigste.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer