Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tom Cruise fikk unntak fra smittevernreglene

Corona-loven er ikke lik for alle

Der fotballen rammes av prinsippet om likebehandling gjøres Mission Impossible til Mission Possible for Tom Cruise. Team Solberg burde skamme seg.

MISSION POSSIBLE: Tom Cruise, her i en scene fra Mission Impossible 6, fikk til det fotballen ikke har klart å få til gjennom dialog med Team Solberg. Den amerikanske skuespilleren fikk ja på sin søknad om dispensasjon fra gjeldende smittevernregler i Norge. norske myndigheter. Foto: Chiabella James/Paramount Pictures and Skydance via AP/NTBScanpix
MISSION POSSIBLE: Tom Cruise, her i en scene fra Mission Impossible 6, fikk til det fotballen ikke har klart å få til gjennom dialog med Team Solberg. Den amerikanske skuespilleren fikk ja på sin søknad om dispensasjon fra gjeldende smittevernregler i Norge. norske myndigheter. Foto: Chiabella James/Paramount Pictures and Skydance via AP/NTBScanpix Vis mer

SØKNADEN OM PUBLIKUM ut over det gjeldende regelverket på 200 personer er god, enigheten i norsk fotball er unison og forholdene som vil møte et publikum ut over de 200 personene myndighetene har satt som grense kunne ikke vært bedre.

Det vet fotballen, og det har fotballen bevist.

Det vet også myndighetene.

ENDA BEDRE MED tanke på fotballens søknad om et nytt pilotprosjekt for å få fart på gjenåpningen av Norge og gjøre livet litt bedre for en næring som sliter: Helsedirektoratet innrømmer at fotballen har rett. I Dagsnytt 18 onsdag 22. juli gikk faktisk hele Norges assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, så langt at han sa fotballen "ville klart å gjennomføre dette på en god måte bare det ble tillatt".

Likevel, og selv om Rostrup Nakstad for godt mål sper på med "De (fotballen) har vist at de ivaretar smittevernreglene på en god måte", sier Helsedepartementet nei.

ALVORLIG: På kort tid har Moss kommune gått fra ingen coronatilfeller, til 21. Video: NTB Scanpix Vis mer

FOTBALLENS FØRSTE PILOTPROSJEKT har vært en enorm suksess. Det er heller ingen andre innenfor idrett- og kultursektoren som har søkt om et tilsvarende pilotprosjekt nummer to. Men likevel, fordi fotballen ikke kan få en tillatelse ingen andre får, sier myndighetene nei.

GIR DISPENSASJON: Kulturminister Abid Raja (V) og statsminister Erna Solberg. Her fra 2017. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
GIR DISPENSASJON: Kulturminister Abid Raja (V) og statsminister Erna Solberg. Her fra 2017. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Sånn er det i Corona-Norge.

Du må gjerne ligge på håndkledet til naboen sammen med et par tusen andre på badestranda, eller se fotball og hoie og skrike på uteservering uten avstandsmeteren sammen med flere hundre.

Sånn er det også.

TOM CRUISE DERIMOT, han får grønt lys. Han får komme til Norge for å spille inn deler av den neste «Mission Impossible» filmen trass de strenge corona-restriksjonene. Og ikke bare det, da nyheten ble sluppet før helga var kulturminister Abid Raja så ekstatisk at han knapt klarte å stå stille da han formidlet regjeringens dispensasjon fra gjeldende smittevernregler.

Abid Raja kunne faktisk ikke vært mer fornøyd over at norske myndigheter fikk på plass Tom Cruise-unntaket så raskt.

Da fotballen for noen uker siden ønsket å få åpnet breddefotballen fant kultur- og idrettsministeren tid til et møte 10. august.

IFØLGE KULTURDEPARTEMENTET ER det to forskriftsendringer som gjør det mulig for Tom Cruise og andre utenlandske film- og serieproduksjoner å legge deler av produksjonen til Norge. Videre gjøres det en endring i COVID-19-forskriften, slik at det gis unntak fra karantene for film- og serieproduksjoner som har fått tilsagn fra Norsk filminstitutt om tilskudd fra insentivordningen. Og kom ikke her og si at dette er Kulturdepartementets avgjørelse, mens det er Helsedepartementet som avslo fotballens søknad.

Begge departementene er underlagt de samme forskriftene og snakker på vegne av regjeringa.

NIAGARA FALLS: Disse bildene viser en tydelig forskjell på hvordan Kanadiske myndigheter og Amerikanske myndigheter velger å håndtere den pågående coronakrisa. Foto: NTB SCANPIX. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Der fotballen får nei ut fra et nasjonalt likhetsprinsippet, får Tom Cruise ja fordi Hollywood-produksjoner og andre filmer/serier med globalt nedslagsfelt er god internasjonal reklame for Norge.

JEG SIER SOM min kloke mor, de burde skamme seg. Ikke fordi Tom Cruise får ja, det er aldri feil å omgå regler og gi dispensasjon bare grunnlaget for regelen blir ivaretatt på beste måte.

Men fordi fotballen får nei.

Urettferdigheten er for alle å se når Kulturdepartementet åpner dører inn til Norge samtidig som Helsedepartementet holder dører i Norge stengt.

Team Solbergs vurderinger henger ikke på greip når likebehandlingen det snakkes om, og som Espen Rostrup Nakstad sist onsdag kunne fortelle ligger til grunn for avslaget på fotballens ønske om et pilotprosjekt nummer to, ikke gjelder for alle.

DET ER INGEN grunn til å tvile på at Mission Impossible-gjengen ikke vil overholde smittevernreglene og faktisk gjøre som Abid Raja hevder, legge opp til et smittevernopplegg mye strengere enn gjeldende regler i Norge. Det er ingen grunn til å tvile på Rostrup Nakstad heller, som sier fotballen ville klart å leve opp flere tilskuere på kamp på en god måte.

Likebehandlingsprinsippet gikk på sjøen med Tom Cruise, regjeringa har skutt seg selv i foten.

Fotballen har en god sak.

Derfor har også mor helt rett.

De bestemmende myndigheter burde skamme seg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!