Omar Elabdellaouis corona-test:

Corona-tyster risikerer fengsel

Politiet etterforsker brudd på taushetsplikten etter positiv coronatest på fotballandslaget. Testsvaret ble lekket før spilleren og landslaget selv visste det. Strafferamme: Ett års fengsel.

TESTET POSITIVT: Omar Elabdellaoui (t.v.) fikk påvist corona under novembersamlingen med Norge. Her på trening sammen med Martin Ødegaard, Erling Braut Haaland og Markus Henriksen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
TESTET POSITIVT: Omar Elabdellaoui (t.v.) fikk påvist corona under novembersamlingen med Norge. Her på trening sammen med Martin Ødegaard, Erling Braut Haaland og Markus Henriksen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det slo ned som ei bombe da det 13. november ble kjent at fotballandslagets visekaptein, Omar Elabdellaoui (29), hadde testet positivt for corona.

Dette innebar at Norge måtte trekke seg fra kampen mot Romania to dager seinere, og sendte et alternativt landslag til Østerrike.

Men flere timer før Elabdellaoui og fotballandslaget fikk vite om den positive testen, satt VG angivelig med svaret på prøven.

- Vi har mottatt en anmeldelse og etterforsker saken som et brudd på taushetsplikten. Vi har god tro på å oppklare saken, sier politiadvokat Andreas Kruszewski til Dagbladet.

BELASTNING: At private helseopplysninger lekket ut, var en belastning for Omar Elabdellaoui. Foto: Bjørn Langsem
BELASTNING: At private helseopplysninger lekket ut, var en belastning for Omar Elabdellaoui. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Det er Oslo politidistrikt som etterforsker saken etter anmeldelse fra Norges Fotballforbund. Politiet ser svært alvorlig på at private helseopplysninger har lekket ut.

Det var Fürst Medisinsk Laboratorium som analyserte coronaprøvene til landslagsspillerne. Slik Dagbladet forstår det, gikk resultatene ut i diverse systemer. Det var derfor flere enn Fürst som hadde tilgang til svarene, men likevel et begrenset antall personer.

På et eller annet tidspunkt skal opplysningene ha lekket ut. Ifølge TV 2 fikk VG vite om den positive coronatesten like over midnatt torsdag 12. november.

- Jeg ble kontaktet av media ti over halv ett på natta med spørsmål om å kommentere en positiv coronatest for Omar, sier mediesjef Svein Graff til TV 2.

- På det tidspunktet sov spilleren uvitende om saken, og verken landslagslegen eller andre i støtteapparatet var informert om den positive testen. Resultatet av prøven var heller ikke tilgjengelig i databasen da legen ble vekket og logget seg på for å sjekke prøveresultat.

NY ROLLE?: Tom Høgli, som er tidligere landslagsspiller og har spilt under Ståle Solbakken i F.C. København, tror dette om Martin Ødegaards rolle i det «nye landslaget». Reporter: Henrik Ljosland Vis mer

Om morgenen fredag 13. november fikk landslaget bekreftet den positive testen. Da hadde VG angivelig sittet på de samme opplysningene sju-åtte timer i forveien, noe som fikk alarmklokkene til å gå internt i laget.

- Det er ikke ofte vi har denne typen saker. Det er en spesiell sakstype. Vi etterforsker bredt, men vi går etter den eller de som har brutt taushetsplikten, sier politiadvokat Andreas Kruszewski til Dagbladet.

- Hva kan du si om etterforskningen?

- Vi er på sporet. Men vi må av hensyn til etterforskningen holde kortene tett til brystet.

- Når antar du at saken vil være ferdig etterforsket?

- Vi antar at saken vil være ferdig etterforsket i løpet av første kvartal 2021.

POLITIADVOKAT: Andreas Kruszewski. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
POLITIADVOKAT: Andreas Kruszewski. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

- Hvordan ser du på saken?

- Vi har god tro på en løsning. Dette handler om allmennhetens tillit til at helseopplysninger behandles på en korrekt måte. Det skal ikke lekke utover eteren. Uavhengig av om dette er en landslagsspiller, så er dette en alvorlig sak.

- Hva er strafferammen?

- For brudd på taushetsplikten er strafferammen ett års fengsel.

Politiadvokaten understreker at dette ikke handler om avisa som har fått tipset.

- Det som er interessant for politiet er den straffbare handlingen som skjer i forbindelse med at det lekker noe fra et system. Det er denne handlingen vi retter oss mot. Det er lekkasjen som utgjør den straffbare handlingen.

Galatasaray-spiller Elabdellaoui legger ikke skjul at det har vært en belastning at private helseopplysninger har vært på avveie.

VGs sportssjef, Eirik Borud, skriver følgende i en tekstmelding til Dagbladet i forbindelse med etterforskningen:

- Vi jobber på normalt journalistisk vis i vårt nyhetsarbeid, og får informasjon til vår redaksjon, deriblant gjennom kildekontakt og tips. I denne saken kom NFF med en pressemelding om en smittet landslagsspiller, og like etter publiserte vi vår sak. Hvilke ordinære journalistiske undersøkelser vi eventuelt har gjort før og etter det, kommenterer jeg ikke.

TØFF TID: Omar Elabdellaoui er tilbake i Tyrkia og frisk igjen etter å ha vært gjennom corona. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
TØFF TID: Omar Elabdellaoui er tilbake i Tyrkia og frisk igjen etter å ha vært gjennom corona. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer

Den positive coronatesten endte med at Norge måtte stå over Nations League-kampen mot Romania og sendte et alternativt landslag til Østerrike.

Seinere ble det kjent at også Patrick Berg, Markus Henriksen og Marius Lode testet positivt for covid-19.

Dette ble slutten på en tung sesong, der Norge verken kom til EM-sluttspillet eller vant gruppa i Nations League.

Seinere fikk Lars Lagerbäck og Per Joar Hansen sparken. Ståle Solbakken har nå overtatt, og neste landskamp er i mars.

Innen da vet vi trolig også utfallet av politiets etterforskning av coronalekkasjen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer