Premier League:

Costa vs Drogba: Hvem er den beste Chelsea-spissen?

Chelsea-supporterne er uenige. De to spissene har hatt stor påvirkning i laget, men det er vanskelig å si hvem som er best.

SPISSDUELL: Tidligere denne uka drøftet Tony Cascarino, som var spiss for Chelsea fra 1992 til 1994, Diego Costa og Didier Drogba.
 Foto: FourFourTwo/Haymarket
SPISSDUELL: Tidligere denne uka drøftet Tony Cascarino, som var spiss for Chelsea fra 1992 til 1994, Diego Costa og Didier Drogba. Foto: FourFourTwo/HaymarketVis mer
  • Chelsea - Manchester United 17.00

Tidligere denne uka drøftet Tony Cascarino, som var spiss for Chelsea fra 1992 til 1994, Diego Costa og Didier Drogba.

- Selv om han ikke har vunnet så mange trofeer som Didier Drogba gjorde, synes jeg Costa er en bedre sentral angrepsspiller. Drogba brukte mye tid på å kose forsvarspillerne, mens Costa ryster dem, skrev Cascarino i The Times.

Dette er bare en mening. Det er flere argumenter for at begge spillerne er best – FFT har snakket med to uenige Chelsea-supportere som har skrevet om hver sin spiller og den norske supporterklubben.

Diego Costa

Å forsøke å sammenligne Didier Drogbas legendestatus i Chelsea med en annen spiss er nesten nytteløst. Det er tross alt han som vant Champions League for dem, scoret i flere cupfinaler og løftet Premier League-trofeet fire ganger.

Ved den standarden er det få som klarer å tangere ham borte på King’s Road. Men denne debatten handler ikke om Drogba-legenden, men om spilleren Drogba – og de to definisjonene er veldig forskjellige. Derfor kan man si at Diego Costa er den beste av de to, uten at folk kan avfeie uttalelsen med en gang.

Duoen kan enkelt sammenlignes ettersom de har spilt for klubben i samme æra – og i en liten periode spilte de sammen. De signerte også for Chelsea da de var i omtrent samme punkt i karrieren. Det er interessant å feste seg ved, men da Drogba var 28 år (som Costa er nå) scoret han få mål og skaffet klubben få poeng.

MÅLTYV: Costa etter å ha scoret mot Hull i oktober i år. Foto: Greig Cowie/BPI/REX/Shutterstock
MÅLTYV: Costa etter å ha scoret mot Hull i oktober i år. Foto: Greig Cowie/BPI/REX/Shutterstock Vis mer

Det er også verdt å huske på at Drogba også var like irritabel som Costa. Beviset på det er da han (helt unødvendig) klappet til Manchester United-forsvarer Nemanja Vidic i Champions League-finalen 2008 og fikk rødt kort. Hadde ikke spissen vært så dum hadde det antageligvis vært ham som tok det avgjørende femte straffesparket i stedet for John Terry.

Det er opplagt at Costa har atferdsproblemer, men han har skjerpet holdningen sin under Antonio Conta. I tillegg har han scoret sju mål denne sesongen. Kombinert med målene fra de to foregående sesongene i Vest-London, det gjør at spanjolen har best målstatistikk av alle Chelsea-spillerne siden den engelske ligaen ble omdøpt til Premier League i 1992.

Det er altså ikke bare bedre enn Drogba, men også Gianluca Vialli, Eidur Godjohnsen, Jimmy Floyd Hasselbaink, Gianfranco Zola og Frank Lampard. Det er spillere som har fortjent en plass i Chelseas historie og statistikk for deres innsats, noe som naturligvis har ført til at supporterne har plassert dem på en pidestall.

2015: Costa med Premier League-troféet i 2015. Foto: David Klein/Sportimage/Cal Sport Media
2015: Costa med Premier League-troféet i 2015. Foto: David Klein/Sportimage/Cal Sport Media Vis mer

Det at Costa ikke har nostalgi på sin side betyr ikke at vi skal dysse ned evnene hans. Han er mer grasiøs enn Drogba, som hovedsakelig ble brukt som en rambukk under Mourinho. I tillegg undervurderes Costas teknikk ofte. 28-åringens bevegelse uten ball er også veldig bra, en viktig kvalitet som var en viktig faktor i 2014/15-sesongen ettersom Cesc Fabregas vartet opp med en haug av målgivende pasninger. Den blå midtbanespilleren kunne sende lange baller opp mot topp ettersom han visste at landslagskameraten ville få tak i dem.

Costa leser spillet godt og kombinerer smart med lagkameratene, pluss han kan tilby den samme fysiske trusselen som Drogba. Den største forskjellen mellom dem er likevel denne: Costa er mer anvendelig, han har et spekter av ferdigheter og kan tilpasse seg hvordan Chelsea spiller. Drogba var en mer ensidig spiss, og kunne aldri brukes på samme måte som Costa.

Didier Drogba

Lørdag 19. mai 2012 på Allianz Arena i München. Didier Drogba går med det ivorianske flagget som en kappe og løftet et trofé av sølv over hodet. De 18 000 blå-supporterne er i ekstase. Det er et kjent syn, men denne hendelsen er annerledes: Chelsea har vunnet Champions League. En sving av Drogbas høyrefot sendte den avgjørende straffen forbi Bayern Münchens fortvilte keeper Manuel Neuer og sikret fotballens gjeveste pris.

Kvelden i München fastslo Didier Drogba som et ikon blant Chelsea-supporterne, men å skille ut et øyeblikk i hans blå-karriere ville være bortkastet. Man må se hele bildet for å se hvor mye Drogba bidro med for Chelsea. På sine 381 kamper over to opphold beviste ivorianeren at han var den beste spissen i klubbens historie. Ikke bare på grunn av målene hans – selv om han scoret 164 – men også på grunn av hans tilstedeværelse og inntrykket han etterlot seg i Vest-London.

MINNEVERDIG: Drogba etter å ha sikret Chelsea Champions Leauge-tittelen i 2012. Foto: AP Photo/Matt Dunham
MINNEVERDIG: Drogba etter å ha sikret Chelsea Champions Leauge-tittelen i 2012. Foto: AP Photo/Matt Dunham Vis mer

Hans enorme karakterstyrke, fart, kraft og ubøyelige ønske om å vinne, koste hva det koste vil, gjør ham spesiell. På en av verdens største scener leverte Drogba varene: Ni mål på ni Europa-, Liga- og FA-Cupfinaler: Han har vunnet fire Premier League-titler, fire FA-cuptitler, tre ligacup-titler, to Community Shield-troféer og selvsagt Champions League.

Diego Costa hadde en eksplosiv start på sin karriere i Chelsea, mens Drogba brukte litt tid på å komme i gang. Folk var kritiske etter at han bare scoret 22 mål på to sesonger, for ikke å glemme kommentarene om oppførselen og holdningen hans på banen.

Drogba ble utpekt som skurk. Det røde kortet han fikk etter å ha klappet til Uniteds Nemanja Vidic i Champions League-finalen i 2008 gjorde ikke ting noe bedre for ham. Det gjorde heller ikke reaksjonen hans etter det kontroversielle tapet mot Barcelona i åttendedels-finalen i samme konkurranse et år senere. Mange spillere ville gitt opp – men ikke Drogba. Det var da han viste sin karakter og 2009/10-sesongen var et avgjørende år for spissen. Han scoret 37 fantastiske mål i alle konkurranser. Han ledet Chelsea til en cup-dobbel og fikk med seg the Golden Boot i Premier League.

MASKIN: Drogba i duell med Manchester United Nemanja Vidic og John O'Shea i 2010. Foto: EPA/GERRY PENNY
MASKIN: Drogba i duell med Manchester United Nemanja Vidic og John O'Shea i 2010. Foto: EPA/GERRY PENNY Vis mer

Sesongen etter var ikke like klassisk ettersom Drogba slet med fysikken, formen og slet med malaria en periode. Men så kom 2011/12-sesongen som viste seg å være høydepunktet i hans Chelsea-karriere. Han satt i gang trofé høstingen da de knuste Tottenham 5-1 og sikret Roberto Di Matteos menn til FA-cupfinalen – der var han avgjørende igjen da Chelsea vant 2-1 mot Liverpool.

Så var det videre til München hvor han sikret sin plass i Chelseas-historiebøker. Drogba var et ikon, nøkkelmannen bak Chelseas utrolige internasjonale suksess. Han bestemte seg for at det var på tide å forlate Stamford Bridge. Han var i Shanghai Shenhua og Galatasaray før han returnerte til Vest-London for sitt andre opphold i klubben med José Mourinho som sjef.

Han startet ikke alle kampene i 2014/15-sesongen, men Drogba spilte en viktig rolle da Chelsea nok en gang vant Premier League-tittelen. Nok en gang forlot han de blåkledde som en helt.

Chelsea Norge

Sondre Lyshaugen i Chelseas norske supporterklubb synes ikke det er noen tvil om hvem av de to spissene som er best.

- Drogba er en legende. Han vant det som var av titler og sto alltid frem i de store kampene. Han var helt avgjørende i flere finaler.

2015: Legenden med Premier League-trofeet. Foto by Ben Cawthra
2015: Legenden med Premier League-trofeet. Foto by Ben Cawthra Vis mer

- Jeg synes at Costa er en fantastisk spiller og har vært det de to og et halvt årene han har vært i klubben. Nå var det en svak sesong i fjor, men nå er han virkelig på tåhev igjen. Og det han nå presterer er det høy klasse over.

Holdningsmessig så synes Lyshaugen at de to spillerne er milevis fra hverandre, selv om han synes at Antonio Contes ankomst i klubben har vært viktig i utviklingen til Costa.

- Costa har fått mye ufortjent kritikk sesongen, synes Chelsea-supporteren. – han har skjerpet seg. Han scorer mål og er mye bedre enn tidligere.