I FORTIDAS SKYGGE: Evi Sachenbacher-Stehle har vært på doping-scenen før. Men da fikk gå av uten noen skyld. Fortsatt er dette en uavklart sak. FOTO: AFP/ KIRILL KUDRYAVTSEV.
I FORTIDAS SKYGGE: Evi Sachenbacher-Stehle har vært på doping-scenen før. Men da fikk gå av uten noen skyld. Fortsatt er dette en uavklart sak. FOTO: AFP/ KIRILL KUDRYAVTSEV.Vis mer

Cover-girl søker dekning

Men Evi er blitt frikjent for dopingmistanker før.

FORELØPIG er Evi Sachenbaher Stehle bare en covergirl på flukt. Helt siden den tyske gullalderen i langrenn startet for 15 år siden har hun frontet sporten. OL-gullet i stafett Salt Lake City ryddet forsidene i de størate avisene og åpnet de aller mest populære TV-showene for de unge tyske skijentene. Det har vært 33-åringens scene siden.

Der har de gamle ryktene om dopingbruk utspilt seg også.

DA Evi rett før Torino-OL ble stoppet av den internasjonale skiledelsen med for høye blodverdier og ilagt 5-dagers startforbud,   startet det en nasjonal debatt om dopingbruk i tysk idrett.

Den tyske jentas hemoglobin-nivå var da målt til 16,4; godt over grensen på 16,0, mens en påfølgende EPO-test var negativ. Etter Torino-OL ble Evi med i et medisinsk prosjekt sammen med det tyske skiforbundet for å avklare om det høye og sterkt varierende hemoglobion-nivået skyldtes naturlige svingninger.

De var i så fall kraftige.

FOR mens Evis blodverdi 9.februar 2006 ble målt til 16,4, var den bare fem dager før målt til 15,4. Den variasjonen gjorde at arrangørenes kontrollapparat først utestengte tyskeren på grunn av helsefare, før Evis på nytt ble målt og igjen kom under grenseverdien.

Ulike medisinske eksperter trakk fram fire mulige årsaker for disse svingningene. Enten genetisk betinget, høydetrening, dehydrering eller tapping og re-tilførsel av eget blod. Ganske raskt ble både effekten av høydetrening og dehydrering utelukket siden Sachenbacher Stehle i uka før OL hadde trent rolig i et kontrollert tysk regime i Davos. Den tyske landslagslegen havnet deretter i en debatt med Bengt Saltin, langrennsportens medisinske sjef, om hvor unormale Evis tester pleide å være.

DET endte med at Evi testet seg på nytt og kom under grenseverdier for OL-start, mens Bengt Saltin sommeren etter ble med på tyskernes treningsleir for å finne ut hva som hadde skjedd med henne. Der målte han svingninger i Evis blodverdi på 2,1 gram med to dagers mellomrom.

Denne studien ble offentliggjort under verdenscupåpningen i november samme år. Tilfellet Evi Sachenbacher-Stehle ble erklært som et "mysterium".
- Sachenbacher er et såkalt spesialtilfelle som har tydelig større svingninger i hemoglobinverdiene enn gjennomsnittet. Vi skjønner ikkke hva disse variasjonene kommer av, sa Sarah Lewis, generalsekretær i FIS.

- Evi og resten av det tyske laget kan når som helst vise at de er sunne, triumferte landslagstrener Jochen Behle, som heftig hadde forsvart løperen sin mot dopingmistankene helt siden OL:

- Det er på tide å innføre individuelle grenseverdier så ikke flere uskyldige blir rammet, tilføyde han. Saken ble også en av grunnene til at FIS fikk på plass et program med blodpass som tryggere fanget opp de individuelle forskjellene.

EVI beholdt uansett plassen på scenen. Da hun før sesongen 2012 ble lei av å bli utskjelt av den samme Behle for stadig dårligere resultater i langrenn, hoppet hun over til skiskyting.

Det er forøvrig Tysklands klart viktigste vintersport. I så måte blir det nok av plass på coverne for Evi Sachenbacher-Stehle framover uansett hva som kommer ut av denne ennå helt uavklarte dopingsaken.