Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Klubben i mitt hjerte: Andreas Bjørnstad

CP-rammede Andreas Bjørnstads vei til verdenstoppen: - Jeg måtte krabbe til nærmeste lyktestolpe og dra meg selv opp

Familien og moderklubben har vært viktig i formingen av mennesket bak utøveren, og svømmeren har ikke fått noe som helst gratis på veien mot toppen.

TIL VM: Andreas Skår Bjørnstad er en norsk handicaputøver, som konkurrerer i svømming. Han representerer Drammen svømmeklubb, og konkurrerer i klassen S7.[1] Hans fremste internasjonale meritt er sølv på 400 meter fri ved VM i svømming for funksjonshemmede 2015. Han fikk diagnosen cerebral parese da han var to år gammel. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TIL VM: Andreas Skår Bjørnstad er en norsk handicaputøver, som konkurrerer i svømming. Han representerer Drammen svømmeklubb, og konkurrerer i klassen S7.[1] Hans fremste internasjonale meritt er sølv på 400 meter fri ved VM i svømming for funksjonshemmede 2015. Han fikk diagnosen cerebral parese da han var to år gammel. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN (Dagbladet): Om få uker skal Andreas Bjørnstad (20) forsvare Norges ære under svømme-VM i Mexico.

Men egentlig skulle mesterskapet vært arrangert allerede i oktober.

- Vi var på treningsleir i Flagstaff da vi fikk høre at det var jordskjelv i Mexico city. Dødstallene gikk fra 14 til 50 til 70 til 150 til 300 på under et døgn, forteller han.

Bjørnstad skjønte fort at det ikke kom til å bli noe VM med det første.

- Sinnssykt tøft mentalt

Fra januar til oktober hadde han jobbet med et mål for øye, men plutselig ville han ikke få sjansen til å konkurrere om et etterlengtet VM-gull likevel.

- Det var sinnssykt tøft mentalt. Da var det som jeg hadde fylt luft i en ballong siden januar, og så bare sprekker den.

For Bjørnstad var det likevel litt hell i uhell at mesterskapet ikke kunne gå av stabelen.

- Jeg lå med 39,5 i feber og spiste ikke på fem dager. Så for min del var det ikke så ille at mesterskapet ble flyttet, forteller han.

Verdensrekord på verdensrekord

DRAMMENSER: Andreas Bjørnstad representerer Drammen svømmeklubb og trener i Drammensbadet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
DRAMMENSER: Andreas Bjørnstad representerer Drammen svømmeklubb og trener i Drammensbadet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Mellom 2. og 7. desember kommer endelig sjansen for svømmeren. Da er det VM i Mexico city, og Bjørnstad har målsettingene klare.

- Målet er gull på 400 meter fri, og forhåpentligvis medalje på 100 meter bryst og kanskje 200 meter medley.

Oppladningen til mesterskapet har vært oppløftende. I slutten av oktober satte han verdensrekord på både 800 meter fri og 1500 meter fri i hans klasse.

- Det var veldig gøy og veldig vondt. Jeg åpnet litt for hardt, og holdt på å kaste opp underveis. Da måtte jeg roe ned tempoet litt. Planen var at jeg skulle gå for verdensrekorden på 800 meter, men jeg fikk beskjed om av dommerne at jeg kom til å bli disket for usportslig opptreden om jeg svømte for sakte etterpå.

Ukene fram mot VM har han brukt til å forberede seg på klimaet som venter.

- Nå går det i lange, harde økter. VM går i høyden, og da kreves det ganske mye kapasitet. Da må man trenge mengde og holde motoren oppe, forteller han.

Falt, men fikk ikke hjelp

Bjørnstad fikk diagnosen cerebral parese da han var to år gammel, og veien til verdenstoppen har vært lang og tøff.

Familien har vært viktig i formingen av mennesket bak utøveren, og svømmeren har ikke fått noe som helst gratis.

- Da jeg var liten, datt jeg mye i bakken. Hvis jeg for eksempel falt på gata, måtte jeg krabbe selv til nærmeste lyktestolpe og dra meg selv opp. Mamma og pappa fulgte etter, og sto og så på. Jeg tror det var hardere for dem enn for meg, med alle de stygge blikkene de fikk.

En tøff oppdragelse har bidratt til at Andreas Bjørnstad ble toppidrettsutøver. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
En tøff oppdragelse har bidratt til at Andreas Bjørnstad ble toppidrettsutøver. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Har den oppdragelsen bidratt til at du er toppidrettsutøver i dag?

- Det er jeg ganske sikker på, ja. Hadde det ikke vært for det, tror jeg det hadde vært ganske annerledes for meg nå. Da hadde jeg vært vant til å få hjelp med en gang jeg sliter, og fått puter sydd under armene, mener Bjørnstad, men som presiserer at han i bunn og grunn har fått ubetinget kjærlighet og støtte fra familien.

- Jeg liker å si at pappa er taxisjåfør, mamma er kokk, og broren min er trener. Pappa kjører meg uansett når jeg ringer, når jeg kommer hjem fra trening er det som regel mat klar, og broren min er ganske snill han også, smiler han.

Pusher grenser

Det framstår knallhardt, men har fungert for svømmeren.

En annen viktig støttespiller for 20-åringen er moderklubben, Drammen Svømmeklubb. Bjørnstad startet med svømming som åtteåring, og har fått god oppfølging av klubben.

Også her har han blitt utfordret til å pushe grensene.

- Jeg trener med de funksjonsfriske her hele tiden, og da har jeg alltid noe å strekke meg etter. Selv om jeg blir best i verden blant de funksjonshemmede, kommer de funksjonsfriske uansett til å svømme fortere enn meg. Men jeg prøver å henge med, og tar ekstra hardt i.

@alexborsheim gi legenden en follow for tidenes meme

A post shared by ᗩᑎᗪᖇᕮᗩᔕ ᗷᒍøᖇᑎᔕTᗩᗪ (@bjornstaad) on

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!