Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Juks i cricket:

Cricketjuksere utestengt i ett år

Steve Smith og David Warner må sone i ett år. Cameron Bancroft slipper med ni måneder.

JUKSERE: Australias kaptein Steve Smith er utestengt i ett år. Foto: AFP PHOTO
JUKSERE: Australias kaptein Steve Smith er utestengt i ett år. Foto: AFP PHOTO Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Steve Smith får ikke spille for Australias cricketlandslag med det første. Kapteinen er utestengt i tolv måneder for balljukset mot Sør-Afrika.

Offisielt har ikke Australias cricketforbund (CA) bekreftet Smiths utestengelse, men 28-åringen fortalte om det selv til nyhetsbyrået AP og en mindre gruppe australske reportere på spillerhotellet i Johannesburg onsdag.

Skandalen har rystet cricketsporten og skapt overskrifter over hele verden. Smith har innrømmet å være hjernen bak jukset som foregikk i den tredje testkampen mot Sør-Afrika lørdag.

TV-bilder viste at Smiths lagkamerat Cameron Bancroft tok opp en gul teiplignende gjenstand fra lomma for å «pusse» på ballen og manipulere den. Dette kalles «ball tampering» og er brudd på reglene.

Dette gjorde han for å gjøre ballens overflate ujevn, som igjen gjør det lettere å få ballen til å bevege seg ujevnt i lufta.

Utestengt også i India

Smith, som sa at det var spillerne og ledergruppen som sto bak juksforsøket, hadde allerede før onsdagens utestengelse sagt fra seg kapteinsvervet på landslaget.

Bancroft, som utførte jukset, har fått bot av Det internasjonale cricketforbundet (ICC), men er foreløpig ikke blitt utestengt. Smith er ikke den eneste på det australske laget som har havnet i søkelyset: David Warner har trukket seg som visekaptein på laget, og det er ventet at også han vil bli utestengt i ett år.

Ifølge AP ligger Bancroft an til å bli utelukket i ni måneder.

Trener Darren Lehmann skal ifølge kapteinene ikke ha vært involvert i skandalen og er foreløpig ikke rammet.

Det er ikke bare på landslaget at Smith og Warner er ute i kulda. Den indiske ligaen opplyste onsdag at duoen ikke får ta del i årets turnering. Smith og Warner har kontrakt med henholdsvis Rajasthan Royals og Sunrisers Hyderabad.

Ikke nådig

CA-sjef James Sutherland har beklaget til alle crickettilhengere i Australia.

- Denne oppførselen setter spørsmålstegn ved integriteten til laget og australsk cricket, sa Sutherland i helgen.

Cricket regnes som nasjonalsporten i Australia, og mediene i landet var ikke nådig med Smith i mandagens oppslag.

På forsiden av avisen The Australian sto det «Smiths skam». I avisen ble det også tatt til orde for Sutherlands avgang, som «har gjort lite for å endre den råtne kulturen i sporten på høyeste nivå».

- Jukset har skadet australsk cricket fra hjelm til støvel, sto det i avisens leder.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!