Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ronaldo:

Cristiano Ronaldo fikk endelig oppfylt drømmen i 2016. Men alt gikk ikke på skinner

Cristiano Ronaldos drømmeår. FourFourTwo presenterer en Ronaldo-dokumentar hvor du får intervju av trenere, lagkamerater, nære venner og superstjernen selv.

«NÅDELØS»: Cristiano Ronaldos 2016 ble hans beste år med både Champions League-seier og EM-gull. I dokumentaren får du et unikt innblikk i hvordan Ronaldo ble best i verden - og hvordan han selv tenker. Video: FourFourTwo Vis mer Vis mer

(FourFourTwo): - Fjoråret var det beste i karrieren min så langt. Det er fordi vi vant Champions League og EM. Når det gjelder meg selv, så syns jeg at jeg gjorde det veldig, veldig bra.

Ordene tilhører Cristiano Ronaldo (31). Den aller beste spilleren på planeten i 2016.

Real Madrid-spilleren hadde et fantastisk 2016, som endte med Champions League-triumf, EM-gull med Portugal og til slutt seier i VM for klubblag:

VANT: Barcelona meldte avbud til Fifa-kåring i Zürich samme dag. Her får Ronaldo prisen for årets spiller, og Barcelona-fraværet blir kommentert under takketalen. Video: FIFA.COM via CNN Vis mer

*Han satte det avgjørende straffesparket da Real Madrid vant Champions League for andre gang på tre sesonger.

*Han bidro sterkt til at Portugal tok et overraskende EM-gull i sommer.

*Han scoret hattrick mot japanske Kashima Antlers i finalen for VM-for klubblag.

*Han mottok individuelle priser over en lav sko, deriblant to «Årets spiller i verden»-kåringer.

31-åringen ble nylig ble kåret til «Årets spiller» i verden under en Fifa-galla i Zürich, hvor landslagskapteiner, landslagstrenere og utvalgte journalister stemmer fram årets spiller.

ÅRETS SPILLER: Ronaldo mottok nylig prisen i Sveits. Foto: Patrick Seeger/dpa/NTB Scanpix
ÅRETS SPILLER: Ronaldo mottok nylig prisen i Sveits. Foto: Patrick Seeger/dpa/NTB Scanpix Vis mer

Ronaldo var også den soleklare vinneren av Ballon d'Or (Gullballen) i desember, hans fjerde i karrièren. Prisen er basert på magasinet France Footballs liste over verdens beste fotballspillere. Listen settes sammen ved at 173 sportsjournalister fra hele verden stemmer på den av 30 utvalgte spillere de mener har levert best i kalenderåret 2016.

VANT GULLBALLEN: Cristiano Ronaldo poserer med Lyons Ada Hegerberg da begge fikk prisen. Foto: AFP / VALERY HACHE / NTB Scanpix
VANT GULLBALLEN: Cristiano Ronaldo poserer med Lyons Ada Hegerberg da begge fikk prisen. Foto: AFP / VALERY HACHE / NTB Scanpix Vis mer

Selv er han ikke i tvil om hva som var det største øyeblikket i fjor.

- Jeg mener det største øyeblikket var å vinne EM. Det var første gang i Portugals historie. Du vet ikke hva det betyr for det portugisiske folket, det er stort. Personlig var det det største øyeblikket i karrièren. Det er selvfølgelig bra når du vinner Champions League, La Liga, Gullballen, Gullstøvelen. Men når du vinner noe for landet ditt er det helt annerledes. Følelsen du får av å vinne med Portugal er ikke den samme følelsen du får om du vinner med Argentina, Brasil eller Tyskland, sier Ronaldo.

Tung start

Det kan virke som det er en bred enighet om at Ronaldo var den store spilleren i 2016. Men det så ikke så lyst ut tidlig i fjor. For Ronaldo føles nok alle de individuelle prisene som en seier mot pressen.

I februar forlot en rasende Ronaldo pressekonferansen før en Champions League-kamp mot Roma. Årsaken var kritiske spørsmål fra media, fordi han hadde vist en svak målform på bortebane.

Portugiseren satte tidligere samme sesong rekord i antall mål i gruppespillet (11 scoringer), men hadde ikke scoret på snaut to måneder. Med verdens beste spiller skal det ikke mer til for å skape avisoverskrifter.

- Hvorfor jeg sliter med å score borte? Kan du nevne én spiller som har scoret mer på bortebane enn meg etter at jeg kom til Spania? Nei, nettopp. Det er ingen. Ha det bra, sa Ronaldo, før han stormet ut av lokalet mens manager Zinedine Zidane ble sittende alene igjen med pressekorpset.

Et pinlig øyeblikk for Real Madrid-sjefen. For Ronaldo virket det som begeret endelig rant over.

FORLOT PK: Ronaldo var ikke fornøyd da pressen stilte kritiske spørsmål. Foto: AFP / TIZIANA FABI / NTB Scanpix
FORLOT PK: Ronaldo var ikke fornøyd da pressen stilte kritiske spørsmål. Foto: AFP / TIZIANA FABI / NTB Scanpix Vis mer

Elleve dager etterpå raste superstjernen igjen, denne gangen kritiserte han sine egne lagkamerater etter at Real Madrid tapte 0-1 på hjemmebane for byrival Atlético Madrid.

- Hvis alle hadde holdt mitt nivå ville vi ledet. Ifølge pressen er jeg elendig hvert år, men tallene og statistikken lyver ikke, sa han blant annet.

Avgjorde Champions League-finalen

Det kunne også virke som om skadeproblemer ville hemme 31-åringen. Ronaldo sleit en del med en lårskade i mai, og mange fryktet at han ville gå glipp av sesongens høydepunkt med klubblaget: Champions League-finalen mot Atlético Madrid.

Det var det ikke noen grunn til.

Cristiano Ronaldo spilte finalen (1-1 etter full tid og ekstraomganger), scoret på det avgjørende straffesparket i straffesparkkonkurransen, og mottok hyllesten fra Real Madrid-fansen i sin sedvanlige glatte og bare overkropp.

At superstjernen var anonym i mesteparten av kampen, var det ingen som tenkte over da kampen ble avgjort. Han hadde nettopp gitt klubben et nytt trofé, og feiret naturligvis deretter.

Som så ofte før handlet det meste om Cristiano Ronaldo.

- Straffer er alltid bingo. Man vet aldri hva som vil skje, men vi klarte å bruke erfaringen vår og score på alle straffene. Det er en utrolig kveld for oss. Helt fantastisk, sa Ronaldo, som noterte seg for totalt 16 scoringer i Champions League forrige sesong.

STJAL SHOWET: ROnaldo kastet trøya etter å ha avgjort Champions League-finalen. Foto: EPA/ARMANDO BABANI/NTB Scanpix
STJAL SHOWET: ROnaldo kastet trøya etter å ha avgjort Champions League-finalen. Foto: EPA/ARMANDO BABANI/NTB Scanpix Vis mer

Turbulent EM

Det var et fint vorspiel til mesterskapet som betydde aller mest for Ronaldo i fjor: EM med hjemlandet Portugal.

Ronaldo var udiskutabelt den største stjerna i Frankrike-mesterskapet. Så lenge Lionel Messi ikke har europeisk pass, er det portugiseren som får kameralinsene rettet mot seg.

Ronaldo var den største favoritten til å bli EMs toppscorer, og motstanderne Island, Ungarn og Østerrike i gruppespillet skulle bli en parademarsj for ham og Portugal.

Det var iallfall det de fleste trodde.

Men Portugal sleit i starten av mesterskapet, det samme gjorde Ronaldo. Det ble hverken nettsus mot Island eller Østerrike, og nasjonen klarte heller ikke slå noen av dem.

At «lille» Island klarte å ta poeng fra stornasjonen Portugal (1-1), var mer enn Ronaldo kunne tåle. Etterpå opptrådte han arrogant i møte med pressen.

- De feiret som om de hadde vunnet EM eller noe liknende. Utrolig! Når de ikke prøvde å spille, men bare forsvarte seg, viste de etter min mening liten mentalitet, sa Ronaldo.

Uttalelsene falt ikke i god jord, og i sosiale medier verden over ble Ronaldo selv stemplet som en smålig mann.

UT MOT ISLAND: Cristiano Ronaldo var ikke fornøyd etter uavgjort mot Aron Gunnarsson og resten av Island. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach/NTB Scanpix
UT MOT ISLAND: Cristiano Ronaldo var ikke fornøyd etter uavgjort mot Aron Gunnarsson og resten av Island. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach/NTB Scanpix Vis mer

Mistet nattesøvnen

Det ble 0-0 i den påfølgende kampen mot Østerrike, og den svake perioden gikk så hardt inn på Ronaldo at han mistet nattesøvnen - noe Portugals landslagssjef Fernando Santos også bekreftet.

- Cristiano klarer ikke å sove. Dagen etter var jeg en av de første som våknet, men Cristiano var allerede oppe. Han ga opp å få sove og sto opp grytidlig, fortalte Santos etter kampen mot Østerrike.

Det var tydelig at superstjernen merket presset. Han var den store frelseren som et helt land satte sin lit til. Nå holdt de på å ryke ut av EM før moroa i det hele tatt hadde startet.

- Han er Portugals kaptein, og vi kan forvente at ting faller på plass for ham. Det er bare et tidsspørsmål. Han er en vinner, og erfaringene vil hjelpe ham med å slå tilbake. Cristiano kan gå én eller to kamper uten scoring, men så kommer han tilbake med fem mål, som han har gjort før, mente Santos, som fikk helt rett.

Men Ronaldo skulle først skape negative overskrifter igjen.

På vei til hotellet i Lyon forsøkte et knippe journalister å få et intervju med superstjerna. En reporter fra CMTV forsøkte å få en kommentar, men Ronaldo nektet å la seg intervjue. I stedet tok han tak i mikrofonen og kastet den i elva.

Reporteren sto igjen forundret og forbauset, før angrepsspilleren ble geleidet bort av landslagets støtteapparat.

Den tilsynelatende uprovoserte handlingen skal ha bunnet ut i en særdeles betent forhistorie mellom fotballstjerna og CMTV. Medier over hele verden kastet seg naturligvis over saken.

Slo tilbake

Den siste gruppespillkampen mot Ungarn ble sett på som vinn eller forsvinn for Ronaldo & Co. Portugal lå under tre ganger i kampen, men slo nådeløst tilbake hver gang. Ronaldo utliknet ved to anledninger, og svarte kritikerne med å sende Portugal til åttedelsfinale med et nødskrik. Til tross for tre poeng på fire kamper, gikk nasjonen likevel videre som en av de beste treerne i gruppespillet.

VIKTIG SCORING: Ronaldo setter inn 3-3 mot Ungarn. Foto: REUTERS/Max Rossi/NTB Scanpix
VIKTIG SCORING: Ronaldo setter inn 3-3 mot Ungarn. Foto: REUTERS/Max Rossi/NTB Scanpix Vis mer

Ronaldo ble samtidig historisk med flest kamper i et EM-sluttspill og den eneste spilleren som har scoret i fire mesterskap på rad. Seinere slo Portugal ut nasjonene Kroatia og Polen i tur og orden.

Etter at Portugal slo Wales 2-0 i semifinalen, hvor Ronaldo scoret et mål og i tillegg hadde en målgivende pasning, svarte den Madeira-fødte angriperen slik på det som hadde blitt sagt og skrevet om ham i media denne sesongen:

- Jeg har vært 13 år på det høyeste nivået. Statistikken lyver ikke. Jeg har jobbet hardt og ofret meg hele karrieren.

Ronaldo og Portugal var i EM-finalen. Nå kunne han endelig få sin ultimate revansj. Skuffelsen over finaletapet mot Hellas på hjemmebane under EM i 2004 hadde plaget Real Madrid-stjerna i 12 år. Nå hadde han muligheten til å erstatte de vonde tårene og heller erstatte dem med gledestårer.

Berg-og-dalbane i finalen

Men det startet på verst tenkelig vis for Ronaldo, som etter ni minutter i finalen mot Frankrike ble taklet av West Hams Dimitri Payet. Han vred seg i smerte på gresset, og kom seg seinere på beina igjen. Men det skulle snart vise seg at han ikke ville riste av seg smertene.

Da klokka passerte 16 minutter, satte Ronaldo seg ned midt på gressmatta på Stade de France. Tårene trillet. Han innså nok allerede da at finaledrømmen var knust. Men nektet å gi opp drømmen om revansj.

Sju minutter seinere kom bekreftelsen. Ronaldo kastet kapteinsbindet i bakken i ren frustrasjon. Nye tårer samlet seg under øynene hans. EM var over for hans del. I stedet måtte han se lagkameratene fra sidelinja.

EM OVER: Ronaldo mått ut med skade i finalen. Foto: Mustafa Yalcin / Anadolu Agency / NTB Scanpix
EM OVER: Ronaldo mått ut med skade i finalen. Foto: Mustafa Yalcin / Anadolu Agency / NTB Scanpix Vis mer

Portugal skulle likevel knuse vertsnasjonens drøm om gull. For da Portugals kjæledegge måtte gi seg, var det duket for en helt usannsynlig helt: Éderzito António Macedo Lopes (Éder).

Éder kom innpå etter 79 minutter. 19 minutter ut i ekstraomgangene kom scoringen som sørget for at Portugal tok gull. På benken jublet en kneskadet Ronaldo hemningsløst.

Noen minutter tidligere hadde Ronaldo nærmest fungerte som en assistenttrener underveis, der han hinket rundt på sidelinja med bandasjert kne og ga instruksjoner til sine lagkamerater. Han klarte ikke la være å bidra, selv om lagkameratene ikke fikk dra nytte av arbeidskapasiteten og føttene hans på banen.

ASSISTENT: Cristiano Ronaldo var veldig ivrig på sidelinja under EM-finalen: Foto: Peter Kneffel/dpa/NTB Scanpix
ASSISTENT: Cristiano Ronaldo var veldig ivrig på sidelinja under EM-finalen: Foto: Peter Kneffel/dpa/NTB Scanpix Vis mer

Ronaldo blir ofte beskyldt for å være egoistisk, men det var laget, landet og pokalen det dreide seg om nå. Det var ikke tiden for å sitte rolig på benken og skue ut over forestillingen. Ronaldo har heller aldri vært typen som gjemmer seg unna.

Da dommeren tok fløyta til munnen og blåste av, løp han først sammen med sine lagkamerater for å juble med de elleve lagkameratene på banen, før han snudde og holdt seg til ansiktet. Sinne og frustrasjon var erstattet med eufori. Nå var det gledestårer som rant fra øynene hans. Det var karrièrens største øyeblikk.

- Jeg er så glad, dette er en av de beste dagene i livet mitt. Glem alle de individuelle trofeene, Champions League, dette som skjer nå, det er det lykkeligste øyeblikket i livet mitt. Jeg har grått tre eller fire ganger allerede, og min bror måtte trøste meg, sa Ronaldo i en rørende tale til sine lagkamerater i garderoben etter seieren.

RØRT: Cristiano Ronaldo tok til tårene da EM-seieren var et faktum. Foto: AP Photo/Thibault Camus/NTB Scanpix
RØRT: Cristiano Ronaldo tok til tårene da EM-seieren var et faktum. Foto: AP Photo/Thibault Camus/NTB Scanpix Vis mer

«Du må gjerne mislike Cristiano Ronaldo, men dette vil alltid være et bilde på rettferdighet», skrev Dagbladets Morten Pedersen etter finalen.

Det er vanskelig å være uenig.

Årets spiller i verden

EM-seieren var også en stor medvirkende årsak til at Ronaldo seinere ble kåret til årets spiller i verden med god margin, for det er en bred konsensus der ute om at de beste spillerne i verden også må levere på landslaget.

Det gjelder særlig i sesonger hvor det er EM og VM. Bare se på Antoine Griezmann, som hadde en fantastisk sesong, men som ble stående med finale-tap i både Champions League og EM. Det holdt ikke i kåringene av Gullballen og Årets spiller.

- 2016, wow. Jeg vil takke lagkameratene mine. Jeg var med å vinne det jeg kunne. Jeg vil takke alle som har stemt på meg. Priser taler for seg, sa Ronaldo fra scenen under Fifa-gallaen.

Det ble en perfekt avslutning på et drømmeår for Real Madrid-spilleren. Og det er lite som tyder på at han stopper der.

Det er bare halvannet år til VM i Russland. Bli ikke overrasket om Ronaldo og Portugal sjokkerer folket og ekspertene igjen. Da vil i så fall det største øyeblikket i Ronaldos karrière få konkurranse.

P.S. Dagbladets tidligere sportsleder Lars Hojem Kvam tok et kraftig oppgjør med Cristiano Ronaldo i juni. I et åpnet brev titulert «Du er tvers igjennom usjarmerende», får du et innblikk i hans tanker og meninger om superstjernens oppførsel under EM.

KARRIERENS HØYDEPUNKT: EM-seieren med Portugsal. Foto: Joe Meredith/JMP/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
KARRIERENS HØYDEPUNKT: EM-seieren med Portugsal. Foto: Joe Meredith/JMP/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling