FOLKEKONGEN: En liten engelsk klubb står i fare for å miste banen sin fordi det er 21 år siden Kong Olavs død. 
Foto: William Mikkelsen/Dagbladet
Scannet inn fra dias
FOLKEKONGEN: En liten engelsk klubb står i fare for å miste banen sin fordi det er 21 år siden Kong Olavs død. Foto: William Mikkelsen/Dagbladet Scannet inn fra diasVis mer

Cromer Town kan bli kastet ut på grunn av kong Olavs død

Nå slår klausulen inn.

Dagbladet i 2009: Engelsk 11. divisjonslag kan miste banen i 2012

En helt spesiell klausul gjør at den engelske fotballklubben Cromer Town trolig må forlate sin hjemmebane, 21 år etter kong Olavs død.

Avisen The Telegraph skriver om den merkelige historien med bakgrunn helt fra 1922, melder NRK. En velstående, lokal kvinne ga en tomt til befolkningen i Norfolk etter innsatsen i første verdenskrig, og på denne tomten ble Cromers hjemmebane Cabbell Park bygget.

Problemet for fotballklubben var at tomten ikke var en permanent gave, men et lån. Kvinnen hadde bestemt at banen skulle leveres tilbake til byen 21 år etter at kong Edward VIIs siste dalevende barnebarn døde. Og dette barnebarnet var kong Olav V av Norge.

Tirsdag var det 21 år siden kongen gikk bort, og dermed trådde klausulen i kraft. Dette har skapt heftig debatt i Cromer, og klubbens framtid er usikker, ifølge The Telegraph.

Flere ønsker at klubben, som ble stiftet i 1898, skal bygge et nytt stadionanlegg utenfor byen, som også skal inkludere fasiliteter for ungdomsspillere, en skole, et legekontor og nye boliger. Men utfordringen er at Cromer Town har dårlig med midler, og klubbledelsen frykter at historien kan være begynnelsen på slutten for klubben.

Samtidig har ikke klubben tenkt til å gi seg uten kamp. Cromer Towns advokater har forsøkt å finne et smutthull i avtalen og mener at de nå har funnet en løsning.

Den sjuende jarlen av Harewood, George Lascelles, var nemlig unnfanget, men ikke født da avtalen ble inngått. Klubben mener at han dermed var den siste arvingen som eksisterte på tidspunktet, og jarlen døde først i fjor.

- Våre representanters oppfatning er at vi fortsatt har 20 år på oss, sier Cromer Town-direktør Paul Jarvis til The Telegraph, før han legger til:

- Fotballklubben er ikke fornøyd med planene om å flytte ut av byen. Vi vil komme med en begjæring for å holde klubben i Cromer.

(NTB)