Crosby fikk sin revansj mot Red Wings

Penguins vant Stanley Cup.

REVANSJEN: Etter å ha tapt fjorårets finaleserie for Detroit Red Wings, sverget Penguins-kaptein Sidney Crosby på at han aldri ville være med på et bilde som til høyre. Den unge kanadieren holdt iallfall ord da muligheten for revansje mot Red Wings bød seg i år og kunne løfte Lord Stanleys pokal som den yngste kapteinen i NHLs historie.Foto: SCANPIX
REVANSJEN: Etter å ha tapt fjorårets finaleserie for Detroit Red Wings, sverget Penguins-kaptein Sidney Crosby på at han aldri ville være med på et bilde som til høyre. Den unge kanadieren holdt iallfall ord da muligheten for revansje mot Red Wings bød seg i år og kunne løfte Lord Stanleys pokal som den yngste kapteinen i NHLs historie.Foto: SCANPIXVis mer

||| (Dagbladet.no): Stedet er Mellon Arena i Pittsburgh, og datoen er 4. juni 2008.

Nedbrutte og utslåtte Pittburgh Penguins-spillere er maktesløse øyenvitner til at Detroit Red Wings' svenske kaptein Nicklas Lidström løfter Lord Stanleys-pokal mot arenataket i pingvinenes egen lekegrind.

Sidney Crosby har drømt om å løfte den samme pokalen så mange ganger at han for lengst har mistet tellingen. Det store fotografoppbudet fester den unge kanadierens fortvilelse til film for evigheten.

- Jeg vil aldri være med på dette bildet igjen, har Crosby sagt i en promoteringsvideo for NHL, som har gått på tv gjennom hele denne sesongen.


Tidenes yngste kaptein

Etter å ha havnet under 0-2 i kamper mot Red Wings i finaleserien i 2009, var det ikke mange som trodde at Crosby skulle klare å holde dette løftet, men han skulle motbevise skeptikerene fem kamper seinere da han som den yngste kapteinen i NHLs historie fikk den samme æren som Lidström hadde fått året i forveien:

Å heve ishockeyens hellige gral over hodet.

MATCHVINNER: Maxime Talbot scoret to for Penguins i midtperioden og ble matchvinner. Her klinker han pucken opp i vinkelen bak Chris Osgood til 0-2.Foto: SCANPIX/EPA/JEFF KOWALSKY CORBIS
MATCHVINNER: Maxime Talbot scoret to for Penguins i midtperioden og ble matchvinner. Her klinker han pucken opp i vinkelen bak Chris Osgood til 0-2.Foto: SCANPIX/EPA/JEFF KOWALSKY CORBIS Vis mer

I Joe Louis Arena i Detroit klarte nemlig Pittsburgh Penguins, på fjerde forsøk i finaleserien, å vinne på bortebane mot Red Wings.

Da det gjaldt som mest.

SKADET KNEET: Sidney Crosby skadet det venstre kneet i dette sammenstøtet med Johan Franzén, og måtte se resten av kampen snegle seg avgårde fra benken.Foto: SCANPIX/REUTERS/Rebecca Cook
SKADET KNEET: Sidney Crosby skadet det venstre kneet i dette sammenstøtet med Johan Franzén, og måtte se resten av kampen snegle seg avgårde fra benken.Foto: SCANPIX/REUTERS/Rebecca Cook Vis mer

- Det er en drøm som har gått i oppfyllelse. Det er alt du har forestilt deg, og mer til, sier Crosby til NHL.com.

Crosbys kveld hadde imididlertid fortonet seg som et mareritt inntil sluttsignalet lød. Tidlig i midtperioden pådro han seg en smell da det venstre kneet havnet i skvis mellom vantet og hofta til Detroits Johan Franzén.

Ville ikke svikte lagkameratene

Med unntak av et lite fruktbart bytte på 32 sekunder midtveis i sluttperioden. Selv om han forsøkte å bite det i seg, tok smertene overhånd da han forsøkte å belaste kneet.

- Det kommer til et punkt der du spør deg selv om du skader laget ved å være utpå isen. Jeg vet jeg hadde gjort alt for å lindre det og bite det i meg, men på samme tid spiller du mot spillere som Pavel Datsjuk og Henrik Zetterberg. Ett feiltrinn, og jeg kunne ha kostet lagkameratene mine masse hardt arbeid. Jeg ville ikke være den fyren som sørget for det, sier Crosby.

21-åringens posisjon i blant lagkameratene er uansett så sterk at han neppe ville ha blitt klandret uansett.

SÅ NÆR: Red Wings-kaptein Nicklas Lidström fikk en alle tiders sjanse bare sekunder før slutt da Penguins-målvakt Marc-André Fleury måtte gi en retur, men den svenske backen klarte ikke å løfte pucken over Fleury da hjemmelaget kunne ha berget spilleforlengelse. Foto: SCANPIX/REUTERS/Mark Blinch
SÅ NÆR: Red Wings-kaptein Nicklas Lidström fikk en alle tiders sjanse bare sekunder før slutt da Penguins-målvakt Marc-André Fleury måtte gi en retur, men den svenske backen klarte ikke å løfte pucken over Fleury da hjemmelaget kunne ha berget spilleforlengelse. Foto: SCANPIX/REUTERS/Mark Blinch Vis mer

- Sidney Crosby har reddet oss så mange ganger. Derfor var det vår tur til å redde ham, sier Bill Guerin.

- Han er laget vårt. Han er hjertet og sjela til Pittsburgh Penguins. Det tror jeg er noe alle vet. Dersom det mot formodning ikke skulle være det, vil jeg fortelle dem at han er lederen vår. Det han tar med seg inn på isen hver eneste dag, er noe spesielt. Presset han har måttet leve med for å bli den spilleren han er i dag, er noe helt for seg selv, sier Maxime Talbot, som avgjorde kampen til Pittsburghs fordel med sine to scoringer.

VERDIFULL RUSSER: Med sine 36 poeng var Jevgenij Malkin i særklasse den beste poengplukkeren i årets NHL-sluttspill. Det var en prestasjon som ble belønnnet med Conn Smythe-trofeet for den mest verdifulle spilleren i sluttspillet.  Foto: SCANPIX/EPA/JEFF KOWALSKY CORBIS
VERDIFULL RUSSER: Med sine 36 poeng var Jevgenij Malkin i særklasse den beste poengplukkeren i årets NHL-sluttspill. Det var en prestasjon som ble belønnnet med Conn Smythe-trofeet for den mest verdifulle spilleren i sluttspillet. Foto: SCANPIX/EPA/JEFF KOWALSKY CORBIS Vis mer

Talbot matchvinner
Før Crosby måtte kaste inn håndkleet hadde Penguins allerede tatt ledelsen. Jevgenij Malkin stresset Brad Stuart bak mål, og Red Wings-backen sendte pucken rett i skøyta til den poengkåte russeren og videre på køllebladet til Maxime Talbot.

Talbot dro seg inn i banen og sendte pucken enkelt forbi Chris Osgood. Da var det spilt 1.13 av annen periode.

Snaut ni minutter seinere var Talbot på ferde igjen da Chris Kunitz vant pucken på egen blålinje og satte opp lagkameratene to mot én. Talbot førte pucken hele veien inn i Detroits sone før han på klinisk målscorervis klistret den opp i lengste vinkel.

— Og jeg som egentlig ikke har noen bra hender. Jeg er ingen underholder eller stor målscorer. Lagkameratene mine mobber meg alltid for det, og så går jeg hen og scorer begge målene. Hvem hadde trodd det? spør en jublende Talbot, ifølge Expressen.

SKJEBNENS IRONI?: Slovaken Marian Hossa forlot Pittsburgh etter forrige sesong til fordel for Detroit da han mente mulighetene var større for å vinne Stanley Cup med Red Wings. Hans gamle lagkamerater skulle imidlertid motbevise akkurat det.Foto: SCANPIX/AP Photo/Paul Sancya
SKJEBNENS IRONI?: Slovaken Marian Hossa forlot Pittsburgh etter forrige sesong til fordel for Detroit da han mente mulighetene var større for å vinne Stanley Cup med Red Wings. Hans gamle lagkamerater skulle imidlertid motbevise akkurat det.Foto: SCANPIX/AP Photo/Paul Sancya Vis mer

Lidströms kjempesjanse
Hjemmelaget brukte resten av perioden på å finne ut av hva det var som hadde truffet dem, men i sluttperioden var det et massivt Red Wings-trykk, hvor Penguins bare maktet å få fyrt av ett skudd mål.

Red Wings hadde på sin side sju, men bare ett av dem var i stand til å overliste Marc-André Fleury i Penguins-buret, som har måttet tåle mye kritikk for sine prestasjoner på borteisen i Detroit inntil i natt.

Jonathan Ericssons scoring seks minutter før slutt var ikke nok, selv om Nicklas Lidström fikk en alle tiders mulighet seks sekunder før slutt til å sende kampen til forlengning.

Red Wings-kapteinen sto på rett sted da Fleury måtte gi en retur, men den meritterte svenske backen klarte ikke å løfte pucken over Penguins-burvokteren, som kastet seg ned for å dekke skuddet.

- Det kunne gått veien. Jeg tenker på Kronwalls skudd i tverrliggeren og min målsjanse. Men det ville seg ikke. Pittsburgh forsvarte seg veldig bra. De hadde fem mann foran mål og ga oss ingen åpninger. De er et meget godt lag, sier Lidström til Expressen.

Stort Pittsburgh-år
Dermed holdt Crosby ord, Penguins fikk sin revansje og idrettsgale Pittsburgh kunne feire enda en stor triumf i 2009 etter at Steelers vant Super Bowl i februar.

Stanley Cup var ikke det eneste trofeet som tilfalt Penguins i natt. Jevgenij Malkin har vært sluttspillets beste poengplukker med sine 14 mål og 22 målgivende pasninger. Dermed ble han belønnet med Conn Smythe-trofeet som synlig bevis på at han har vært den mest verdifulle spilleren i NHL-sluttspillet i år.

PS! Marian Hossa vraket tilbudet om lønnsforhøyelse hos Penguins og forlot laget til fordel for Red Wings foran årets sesong da han mente sjansene for å vinne Stanley Cup var bedre i Detroit enn i Pittsburgh. Det skulle tidligere lagkamerater motbevise i natt, men slovaken var på ingen måte bitter.

- Sånn er livet. Jeg har allikevel hatt et veldig bra år med dette laget med strålende folk rundt meg. Det kunne ha gått begge veier. Ett mål kunne ha utgjort forskjellen. Men som sagt; sånn er livet noen ganger, sier Hossa til NHL.com.