Cruyff lanseres som ny Liverpool-direktør

Jakter på Comollis erstatter.

RÅDGIVER I MEXICO: Johan Cruyff har den siste tida hatt en rådgiverrolle i den meksikanske storklubben C. D. Guadalajara. Nå kan han være en aktuell kandidat til sportsdirektørjobben i Liverpool.Foto: AFP PHOTO/Hector Guerrero/NTB scanpix
RÅDGIVER I MEXICO: Johan Cruyff har den siste tida hatt en rådgiverrolle i den meksikanske storklubben C. D. Guadalajara. Nå kan han være en aktuell kandidat til sportsdirektørjobben i Liverpool.Foto: AFP PHOTO/Hector Guerrero/NTB scanpixVis mer

• Semifinale i FA-cupen: Liverpool - Everton direkte i fotballstudio lørdag kl. 13.30.

(Dagbladet): I går ble det kjent at Damien Comolli er ferdig som fotballdirektør i Liverpool. Comolli har hatt en innkjøpsrolle i klubben hvor han har brukt store ressurser på å hente Andy Carroll, Jordan Henderson, Charlie Adam, Stewart Downing, José Enrique, Sebastian Coates, Craig Bellamy og Luis Suarez.

Nå hevder BBC at Liverpool-eierne i Fenway Sports Group (FSG) ønsker Johan Cruyff (64) som ny fotballdirektør.

Van Gaal aktuell Cruyff var nylig involvert i en opprivende maktkamp i gamleklubben Ajax da han mente at ansettelsen av Louis van Gaal i en direktørrolle ikke var gjort etter boka. Den nederlandske fotballegenden tok saken for retten, fikk medhold og konsekvensene ble at hele styret i Amsterdam-klubben trakk seg i februar.

Ironisk nok skal også van Gaal (60) være i Liverpools søkelys etter Comollis plutselige avgang, ifølge Daily Mail.

Mens Cruyff har påtatt seg et engasjement som rådgiver med utvidede fullmakter i den meksikanske storklubben C. D. Guadalajara etter skittentøyvasken i Ajax, står van Gaal stadig uten jobb. Det har han har gjort siden han fikk sparken i Bayern München i april i fjor, og er i så måte ledig på markedet.

Ifølge BBC har ikke FSG til hensikt å gjennomføre omveltende endringer i klubbstrukturen i Liverpool, men ønsker seg et respektert navn som både kan være en sparringpartner for Kenny Dalglish og ta det overordnede ansvaret for rekruttering og speiding av spillere.

Legende Få, om noen nyter større respekt for sine bragder som spiller og trener enn Cruyff, som i sine aktive dager var den fremste eksponenten for den nederlandske totalfotballen som begeistret en hel fotballverden på 70-tallet. Han var drivkraften da Ajax vant tre strake seirer i den daværende serievinnercupen mellom 1971 og 1973 før han gikk videre til Barcelona, og var den store spilleren i VM i 1974 da Nederland tapte VM-finalen mot vertsnasjonen Vest-Tyskland.

Han oppnådde stor suksess også som trener og fotballtenker, og har blitt tilegnet sin del av æren for at Barcelona er i den posisjonen de er som verdens beste klubblag i dag. Barca-trener Pep Guardiola har aldri lagt skjul på at gamlesjefen har vært hans store fotballfaglige forbilde, senest i et intervju med fifa.com i desember.

LANSERES SOM KANDIDAT: Louis van Gaal er også et navn i diskusjonen rundt sportsdirektørjobben i Liverpool. Foto: AFP PHOTO / MARCEL ANTONISSE/NTB scanpix
LANSERES SOM KANDIDAT: Louis van Gaal er også et navn i diskusjonen rundt sportsdirektørjobben i Liverpool. Foto: AFP PHOTO / MARCEL ANTONISSE/NTB scanpix Vis mer

- Cruyff er den som har hatt størst innflytelse på meg. Jeg spilte i seks år under ham, og lærte fryktelig mye, sa Guardiola den gang.

Uendret for Dalglish Enn så lenge er Kenny Dalglish den ubestridte sjefen for det sportslige på Anfield og Melwood.

Styreformann Tom Werner forsikrer om at avskjedigelsen av Comolli ikke rokker ved skottens posisjon.

- Absolutt ikke. Vi har enorm tillit til Kenny, og vi føler oss trygge på at laget kommer til å ta store steg i framtida, sier Werner i et intervju med klubbens hjemmeside.

Lørdag leder Dalglish Liverpool i en helt spesiell semifinale i FA-cupen på Wembley mot byrival Everton. Sist lagene møttes på nasjonalarenaen var i FA-cupfinalen bare uker etter Hillsborough-tragedien 15. april 1989, som kostet 96 Liverpool-supportere livet.

- Det blir gripende, og jeg er sikker på at begge lagenes fans vil respektere ett minutts stillhet med samme verdighet som de har gjort siden 1989. Dette blir veldig følelsesladd for alle, sier Liverpool-manager Kenny Dalglish.

FJERNET: Damien Comolli (t.v.) fikk i går sparken som sportsdirektør i Liverpool. Her sammen med manager Kenny Dalglish.Foto: AP Photo/Tim Hales/NTB scanpix
FJERNET: Damien Comolli (t.v.) fikk i går sparken som sportsdirektør i Liverpool. Her sammen med manager Kenny Dalglish.Foto: AP Photo/Tim Hales/NTB scanpix Vis mer