Slik ville Ajax kuppe 14 år gamle Martin Ødegaard

Cruyff sto klar: Skjult spill om Martin (14)

Martin Ødegaard hadde akkurat fylt 14 år da Kjetil Osvold anbefalte nordmannen til Ajax. Da startet en lang prosess for å lokke Ødegaard til talentfabrikken. Johan Cruyff sto klar. Så gikk det galt.

ETTERTRAKTET: Som 15-åring var Martin Ødegaard jaktet av de fleste toppklubber i Europa. Godt over et år før interessen rundt Ødegaard eksploderte internasjonalt, startet Ajax sitt prosjekt for å få nordmannen til Amsterdam. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
ETTERTRAKTET: Som 15-åring var Martin Ødegaard jaktet av de fleste toppklubber i Europa. Godt over et år før interessen rundt Ødegaard eksploderte internasjonalt, startet Ajax sitt prosjekt for å få nordmannen til Amsterdam. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Allerede vinteren 2013 så Ajax' talentspeider Kjetil Osvold, mannen som slo tunnel på Diego Maradona og ble matchvinner mot Argentina på Ullevaal i 1986, den da 14 år gamle Martin Ødegaard spille for første gang.

Ødegaard hadde da akkurat fylt 14 år - og det var ennå 15 måneder til han skulle debutere for Strømsgodset i Eliteserien.

Men Ajax' norske speider var ikke i tvil og anbefalte Ødegaard umiddelbart til den nederlandske storklubben, som virkelig likte det de så. 14-åringen fra Norge framsto som en typisk Ajax-spiller.

- Jeg begynte å følge Martin Ødegaard vinteren 2013. Da var han 14 år. Etter bare én eller to kamper sa jeg til Ajax at her har vi en som passer. Jeg ble overbevist med en gang, forteller Ajax-speider Kjetil Osvold til Dagbladet.

- Det var du «oppdaget» Martin?

- Oppdaget og oppdaget. Mange var klar over ham, i hvert fall i og rundt Strømsgodset. Litt seinere debuterte han på G15-landslaget. Så ble talentet hans gradvis mer kjent, sier mannen som senket Argentina i 1986.

AJAX-SPEIDER: Den tidligere norske landslagsspilleren Kjetil Osvold jobbet som Ajax-speider i tre år. FOTO BJØRN-OWE HOLMBERG
AJAX-SPEIDER: Den tidligere norske landslagsspilleren Kjetil Osvold jobbet som Ajax-speider i tre år. FOTO BJØRN-OWE HOLMBERG Vis mer

- Ikke alle er definerte som Ajax-spillere, selv om man er et enormt talent. Ajax ser etter en bestemt type spillere. Martin er akkurat en slik type.

Ajax' plan for å sikre seg Ødegaard

Kjetil Osvold jobbet som agent da han fikk tilbud som speider i Ajax. Der samarbeidet han med sin danske venn og tidligere landslagsspiller John Steen Olsen, som har hovedansvaret for Ajax' talentspeiding i Skandinavia.

Steen Olsen skaffet spillere som Zlatan Ibrahimovic, Christian Eriksen, Michael Laudrup, Viktor Fischer og Kasper Dolberg til Ajax.

Osvold så konturene av ny skandinavisk storspiller i Ajax-rekkene i den da 14 år gamle Martin Ødegaard. Men en overgang kunne ikke ordnes før nordmannen fylte 16, slik reglene er.

- Etter hvert kom flere internasjonale klubber på banen, men Ajax var først på av de store. Jeg hadde hovedansvaret for å følge opp Martin og faren, Hans Erik. Jeg så Martin spille veldig mye, men snakket mest med faren. Da hadde jeg kontakt med Ajax hele tiden, forteller Osvold til Dagbladet.

AKTUELL IGJEN: Martin Ødegaard var på Ajax' ønskeliste allerede som 14-åring. Seks år senere kan han omsider gå til Amsterdam-klubben.
Foto: Lars SMOOK / ANP / AFP / NTB scanpix
AKTUELL IGJEN: Martin Ødegaard var på Ajax' ønskeliste allerede som 14-åring. Seks år senere kan han omsider gå til Amsterdam-klubben. Foto: Lars SMOOK / ANP / AFP / NTB scanpix Vis mer

Jasper Van Leeuwen, som var ungdomsspeider i Ajax på den tiden, ble koblet på Ajax' Ødegaard-prosjekt. Van Leeuwen startet prosessen med å bygge en relasjon med det norske stortalentet og gjøre ham klar til å komme til klubben ved fylte 16 år.

Johan Cruyff sto klar

Så tok det fullstendig av rundt Ødegaard året etter, da vidunderbarnet som 15-åring slo igjennom og begynte å herje i Eliteserien. Kort tid seinere var han på A-landslaget som tidenes yngste spiller i en EM-kvalifiseringskamp, uansett nasjon.

Da kom stadig flere klubber på banen rundt det mest ettertraktede talentet på den tiden. Ajax fikk konkurranse fra alle de største fotballklubbene i Europa.

Da engasjerte storklubben akademisjef Wim Jonk, som spilte for klubber som Inter og Ajax og som scoret elleve landslagsmål på 49 kamper for Nederland som spiller.

- Wim Jonk og jeg dro til Norge for å snakke med Ødegaards far. Det var en veldig god samtale. Vi klikket godt og fikk en fin relasjon. Vi sto til og med klare for å engasjere Johan Cruyff for å lokke Martin til Ajax. Hvis vi trengte litt ekstra overtalelse, ville vi tilkalle Johan Cruyff, forteller Van Leeuwen.

- Den positive samtalen i Norge burde ha blitt fulgt opp med et besøk hos Ajax for Martin. Men det skjedde aldri. Vi prøvde å finne en passende dato, men det var vanskelig å få til. Martin hadde en veldig hektisk kalender. Team Ødegaard så på oss som et interessant alternativ, men vi fikk ham aldri på besøk her, på grunn av alle gigantklubbene som ønsket ham.

AJAX-AKTUELL: Martin Ødegaard etter kaos-kampen mot Sverige og ryktene om en eventuell overgang til Ajax.. Reporter: Fredrik N. Filtvedt. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Ronaldo og Zidane ødela planen

Osvold, Jonk og Van Leeuwen hadde alle en god dialog med pappa Ødegaard. Men da Zinédine Zidane og Cristiano Ronaldo skrudde på sjarmen, ble det vanskeligere.

- Martin dro så på et besøk til Real Madrid i stedet. Der sto Zinédine Zidane og Cristiano Ronaldo klare, før de kom med et massiv tilbud. Når en klubb som Real Madrid legger så mye i en spiller, blir det veldig fristende og vanskelig for oss, forteller Ajax-speider Van Leeuwen.

- Når det er sagt, håndterte Ødegaards far situasjonen med oss veldig bra. Han ga oss ærlige svar på hva de tenkte og at de mottok et veldig bra tilbud fra Real Madrid, som de ville takke ja til.

Osvold mener Ajax gjorde det de kunne.

- Rent praktisk er det veldig lite man kan gjøre før en spiller er 16 år. Man kan invitere de på treningsopphold og bygge en relasjon og tillit, for å øke sjansen for å få spilleren over når han blir 16 år, sier den tidligere Nottingham Forest- og Leicester-spilleren til Dagbladet.

ANBEFALTE ØDEGAARD: Kjetil Osvold, her i kamp om ballen med Diego Maradona i 1986, anbefalte Martin Ødegaard til Ajax kort tid etter at nordmannen fylte 14 år. FOTO: MORTEN HVAAL / NTB / Scanpix
ANBEFALTE ØDEGAARD: Kjetil Osvold, her i kamp om ballen med Diego Maradona i 1986, anbefalte Martin Ødegaard til Ajax kort tid etter at nordmannen fylte 14 år. FOTO: MORTEN HVAAL / NTB / Scanpix Vis mer

- Vi var først på. Jeg tror Martin var på et treningsopphold i Manchester City som unggutt før gjennombruddet, men det var mest på grunn av Godsets avtale med City, hvor de belønnet enkeltspillere, ikke på grunn av scouting fra Manchester City.

Får hodepine av Ødegaard

Van Leeuwen forteller at det fortsatt smerter at Ødegaard glapp for Ajax.

- Når jeg tenker tilbake på dette, gir det meg hodepine igjen. Ødegaard var virkelig et spesielt tilfelle. Han var et reelt alternativ for førstelaget allerede da, 16 år gammel som han ville vært etter en eventuell overgang til oss. Potensialet var enormt. Når det er sagt, om vi ikke tåler skuffelser, kan vi ikke jobbe som fotballspeider, påpeker han.

VILLE OVERTALE ØDEGAARD: Legendariske Johan Cruyff (i midten) og akademisjef i Ajax, Wim Jonk, ble engasjert for å lokke Martin Ødegaard til Ajax. Her sammen med en annen fotballegende, Denis Bergkamp. Foto: AFP PHOTO
VILLE OVERTALE ØDEGAARD: Legendariske Johan Cruyff (i midten) og akademisjef i Ajax, Wim Jonk, ble engasjert for å lokke Martin Ødegaard til Ajax. Her sammen med en annen fotballegende, Denis Bergkamp. Foto: AFP PHOTO Vis mer

Nå kan imidlertid den norske 20-åringen likevel komme til Ajax, seks år etter at han havnet på ønskelista. En to år lang utlånsavtale fra Real Madrid er av flere store medier i Nederland og Spania nevnt som et høyaktuelt alternativ.

Osvold tviler imidlertid på at en låneavtale vil bli løsningen.

- Ajax vil ikke utvikle spillere for andre klubber. Å betale en høy leiesum for Martin og at Real Madrid bare kan hente ham tilbake, er utenkelig. De vil ikke utvikle spillere for andre klubber uten å sitte igjen med mye selv, sier den tidligere norske landslagsspilleren og Ajax-speideren til Dagbladet.

- Valget til Martin nå er utrolig viktig. Du kan godt si at han bør gå til en bedre liga enn Nederland for bedre matching, men da må det være en klubb som spiller fotball som passer ham. Det er ikke noe poeng å gå til en midt- eller bunnklubb i Bundesliga hvor han ikke får brukt sine kvaliteter. I Ajax kan han utvikle videre de offensive kvalitetene og ikke minst kvalitetene i gjenvinningsfasen. Martin må være veldig nøye med valget sitt nå, mener han.

Overgang

Den norske landslagshelten tror Ødegaard vil merke vesentlig forskjell om han går fra Vitesse til Ajax nå.

- Om du ser Ajax kontra Vitesse, går alt mye raskere, spesielt i omstilling- og gjenvinningsfasen og når de går i angrep. Da går det raskt. Martin har tatt store utfordringer i vinter og har utviklet seg på de områdene han trengte, mener Osvold.

Ajax har et enormt apparat for å finne, tiltrekke seg og utvikle store talenter.

- Hvor mange talentspeidere er det egentlig i Ajax-systemet?

- Det er veldig mange, men det er en del ting jeg ikke har lov til å svare direkte på. I Nederland og nedover i årsklassene har de en del fritidsspeidere - og en del heltidsspeidere i og utenfor Nederland. Det er det jeg kan si.

Osvold ble engasjert i Ajax for å bistå Steen Olsen og utvide speidingen i Skandinavia. Sunnmøringen var under kontrakt med den nederlandske storklubben i tre år.

  • Dagbladet har kontaktet Hans Erik Ødegaard, som ikke ønsker å kommentere spillet rundt sønnen Martin.