- Cupfinalen er ikke viktig

STAVANGER/MOSTERØY (Dagbladet): - Cupfinalen e' självklart viktig, men inte viktig alls. Inte i den stora sammenhengen, sier Benny. Han er svensk, heter Lennartson til etternavn, drikker årgangsvin og har for andre gang trent Viking til cupfinale på Ullevaal.

Jeg ringte Benny fra bobilen på vei til Stavanger.

- Nei, jeg vet ikke om jeg tør sette meg inn i bobil, sa han først.

Men når jeg parkerer utafor Vikinghuset, klarer jeg å lure ham inn. Vi drikker kaffe og prater. Så skjønner jeg plutselig hvorfor han var skeptisk til å stille opp i bobilen.

- Fotballspillere bør slippe å kle seg nakne for å selge seg sjøl, sier han og rister på hodet.

Men det var nettopp det Viking-spillerne gjorde. Før sesongstart. Benny misliker den utenomsportslige fokusen. Derfor dropper jeg å spørre om han vil ha en øl, eller kle av seg på overkroppen.

Komplisert

- Fotballen blir stadig mer komplisert for en trener. Reglene og maktfaktorene er endret. Det er derfor Tom Nordlie måtte holde et foredrag og forklare seg for fansen. Spillere kommer og går. Det er kontrakter og forhandlinger hele tida. Det langsiktige arbeidet kan du bare glemme, sier Benny.

Han snakker sakte. Med lav stemme.

- Benny Bobil er langt fra Benny Ball, tenker jeg. Derfor spør jeg:

- Du virker annerledes privat enn på banen. Du er jo kjempeengasjert, ja, av og til helt vill på benken?

- Ja, det er jo sånn at kampene er ukas høydepunkt. Man lader vel opp litt energi. Jeg har lært meg å ikke bruke for mye negativ energi. Bli sint på dommere og sånn. Noen ganger har det gjort at jeg har mista evnen til å være analytisk og gjøre taktiske valg, sier Benny.

Frankofil

Vi veksler mellom å prate ball og privat. Eller personlig. Noen har fortalt meg at Benny liker teater, og er gift med ei kjempesmart dame. Intellektuell, heter det visst.

- Jeg er frankofil. Bodde noen år i den fransktalende delen av Sveits på syttitallet. Nå leter jeg etter leilighet i Paris. Synes det er deilig å sitte på fortauskafé. Bare se på mennesker. Gå rundt i gallerier og museer. Spise godt på en god restaurant. Nyte storbylivet.

Samtalen penser over på alkohol. Merkelig nok. Benny forteller at da han sjøl sparka ball på 50/60- tallet, var spriten obligatorisk etter kamper.

- Nå er det annerledes. Heldigvis. Jeg drikker øl, men foretrekker den røde årgangsvinen. En eller annen Grand Riserva fra Rioja, gjerne 94- eller 95-årgang. En fyldig spansk en, sier Benny.

- Hadde du bytta bort cupfinalen med en en «kultursøndag» på Oslos mange gallerier, en tur på Nationaltheatret, og middag på Bagatelle?

Benny tenker. I alle fall i 10 sekunder.

- Begge deler er jo kulturopplevelser, men ingenting kan bringe fram så sterke følelser som en cupfinale. Skulle jeg bytta bort den for et restaurantbesøk, måtte jeg være veldig sulten. Ikke spist på en måned, smiler han.

<B>BENNY BALL:</B> På treningsfeltet er Benny et fyrverkeri, og roper og skriker ustanselig.
<B>BENNY BOBIL:</B> I bobilen framstår Benny som en voksen, filosofisk og lavmælt mann.