Cykleforbundet anmelder Kjærgaard

- Har skadet omdømmet vårt og ødelagt for sykkelsportens anseelse.

GARDERMOEN/OSLO (Dagbladet): Forbundsstyret i Norges Cykleforbund har besluttet å anmelde sportssjef Steffen Kjærgaard til domsutvalget i Norges Idrettsforbund etter at den tidligere US Postal-syklisten innrømmet systematisk dopingbruk over flere sesonger i kjølvannet av USADAs etterforskning av Lance Armstrong og hans tidligere støttespillere.

- Når gjelder nåværende sportsdirektør Steffen Kjærgaard, er saken todelt. Dersom det er snakk om en dopingsak etter Norges Idrettsforbunds lovverk, vil beslutningen utelukkende tilhøre påtalenemnda i Antidoping Norge. Norges Cykleforbund er ikke en del av etterforskningen, men vi har stor tillit til Antidoping Norge og den dialog de har gående med Steffen Kjærgaard, sier sykkepresident Harald Tiedemann Hansen på en pressekonferanse torsdag kveld.

- Forbundsstyret vurderer at Steffen Kjærgaard gjennom fortielse og uriktige opplysninger har skadet NCFs omdømme og ødelagt for sykkelsportens anseelse. Forbundsstyret vurderer derfor at det er grunnlag for å oversende påtale til Idrettsforbundets domsutvalg for eventuell straffeutmåling.

Flere alternativer Forbundsstyret diskuterte flere alternativer på dagens styremøte.

- Ja, vi har vurdert flere forhold, særlig ansettelsesforholdet. Vi har fått flere råd i den sammenhengen. Med bare seks uker igjen av kontrakten, er det uhensiktsmessig å gå inn i avskjedssak med så kort tid igjen. Ut i fra juridiske råd vi har fått, er det dessuten lite tvilsomt at vi kommer noen vei med det, sier Tiedemann Hansen.

Det vil heller ikke være aktuelt å anmelde saken til politiet, noe som blir begrunnet med at det ikke har skjedd noe lovstridig i løpet av ansettelsesforholdet og at forbundet ikke har lidd noe økonomisk tap som følge av Kjærgaards dopingbruk.

Tidemann Hansen synes det er greit å sende saken videre til NIFs domsutvalg.

- Det er greit at det er noen andre enn oss selv som skal avgjøre det, at ikke vi skal dømme våre egne. Det hadde det vært ukomfortabelt å gjøre. Da er det greit at NIF med folk med tung kunnskap skal ta vurderingen, sier han til Dagbladet.

- Vi håper å kunne bli ferdig med saken, og ta tak i tingene som gjør at vi kan bli bedre, det er mye viktigere.

Flere nordmenn Han innrømmer at flere opplysninger har kommet fram i samtaler med Kjærgaard etter pressekonferansen for to uker siden, men hevder det ikke er noen radikale endringer i det som allerede er kjent fra før.

- Steffen har blitt orientert og gjort kjent med beslutningen på mail. Vi har også pratet sammen på telefon. Dessuten har han vært inne til samtaler på kontoret, hvor vi har spurt og gravd rundt dette her. Vi er mest opptatt av hvordan dette har skjedd, når han kunne stå oppreist med rak rygg og si imot dopingbruk, for så ramle utfor. Det viktigste for oss er å skaffe oss kunnskap for å forhindre at slikt skjer igjen, sier Tiedemann Hansen.

Kjærgaard har trukket andre nordmenn inn i saken, men sykkelpresidenten er nokså ullen på spørsmål om det knytter også dem til dopingbruk.

- Det kan hende, og det kan ikke hende, er alt han vil si om det han noe kryptisk kaller for kontaktpunkter.

Permittert Steffen Kjærgaard innrømmet i oktober at han aktivt har brukt doping. Han fortalte at han dopet seg for å prestere maksimalt.

- Det ble også initiert intravenøst for å korte ned vinduet som man kan bli oppdaget i, sier Kjærgaard.

ANMELDELSE: Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen (t.v.)  redegjorde for hvilke skritt Norges Cykleforbund skal ta overfor Steffen Kjærgaard på en pressekonferanse på Gardermoen torsdag kveld. Her sammen med generalsekretær Bjørn Sætre. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
ANMELDELSE: Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen (t.v.) redegjorde for hvilke skritt Norges Cykleforbund skal ta overfor Steffen Kjærgaard på en pressekonferanse på Gardermoen torsdag kveld. Her sammen med generalsekretær Bjørn Sætre. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Jeg var en del av US Postals nokså godt kjente regime for å preparere rytterne til det ytterste og jeg var med på den karusellen i drøye tre sesonger.

Sportssjefen ble permittert fra sin stilling, en jobb han uansett skulle slutte i til nyttår. Han er nå sykmeldt.

Det har også kommet frem at tidligere sportssjef Svein Gaute Hølestøl hele tiden har visst om Kjærgaards dopingfortid.

De to syklet sammen for det danske laget Chicky World i 1998 og 1999.

I 2002 tok han ut Kjærgaard til VM i Belgia, selv om han visste at Kjærgaard hadde dopet seg.

Ingen konsekvenser for Hølestøl Da Hølestøl sluttet som sportssjef, og Kjærgaard tok over, unnlot han å fortelle forbundet om Kjærgaards dopingfortid.

- Det er spesielt at jeg har kjent til historien, men ikke sagt noe til forbundet i forbindelse med at de ansatte Steffen Kjærgaard som sportssjef. Jeg burde også sagt til Steffen at han ikke skulle søke på den jobben. Men da var han på en måte ferdig med sin sykkelkarriere, og var ute av sporten. Men det groveste var å ta ham ut til VM. Det var et brudd på de antidopingholdninger som gjelder, har han sagt til Dagbladet.

Når det gjelder Hølestøl, har Norges Cykleforbund falt ned på at alle forhold er foreldet og at den tidligere sportssjefen ikke kan straffeforfølges.

- Men vi vil uttrykke vår store skuffelse over aten  betrodd medarbeider ikke varslet forbundet om sin kjennskap til forholdene rundt Kjærgaard, sier sykkelpresidenten.

GÅR FRI: Tidligere sportssjef Svein Gaute Hølestøl varslet ikke ledelsen i Cykleforbundet om Steffen Kjærgaards dopingbruk, men det får ikke konsekvenser da forholdene vurderes å være foreldet.Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
GÅR FRI: Tidligere sportssjef Svein Gaute Hølestøl varslet ikke ledelsen i Cykleforbundet om Steffen Kjærgaards dopingbruk, men det får ikke konsekvenser da forholdene vurderes å være foreldet.Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer