KLAR FOR VM: Knut Nystad og resten av det norske smøreteamet var i hardt vær etter smørebom i OL i Sotsji i fjor. Nå skal de opp til eksamen igjen.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KLAR FOR VM: Knut Nystad og resten av det norske smøreteamet var i hardt vær etter smørebom i OL i Sotsji i fjor. Nå skal de opp til eksamen igjen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

- Da «50 shades» toppet bestselgerlistene verden over, solgte «God glid» best i Norge

Smøresjef Nystad og gjengen klare for VM.

FALUN (Dagbladet): Inne i den svenske smøretraileren, som er en god del mindre enn den norske, vinner Torgny Mogren VM-gull på femmila i Falun i 1993. Like etterpå gjør Johan Olsson det samme på femmila i Val di Fiemme for to år siden.

- Vi bruker å plukke fram noe passende fra Youtube og se på mens vi arbeider, sier smøreren Anders Niemi til Expressen, og gliser.

- Det er klart suksessen vi i smøreteamet har hatt i de to siste mesterskapene gir oss en fantastisk trygghet. Vi hadde aldri dårlige ski, sier Urban Nilsson.

- Ble for drøyt Det hadde til gjengjeld de norske løperne. Selv om fasiten i Sotsji til slutt ble ganske så god - med fem gull - fikk smørebommen på stafettene voldsom oppmerksomhet. Til og med familien til smøresjef Knut Nystad, inkludert dattera på åtte år, fikk høre hvor udugelig faren var.

Det synes Urban Nilsson er drøyt.

- Det der var jo bare forferdelig tragisk. Det er sport og lek og idrett vi holder på med. Ikke noe annet. Det skal ikke behøve å gå så langt, sier Nilsson til Expressen.

- Frykter du at noe slikt kan hende deg?

- Nei. Ingen av oss frykter å mislykkes. Men selvsagt kan det skje. I så fall får jeg ta det som et tegn på at det er stor interesse for langrenn og det vi holder på med.

"50 Shades of Grey" Inne i den norske smøretraileren, sitter en avslappet Knut Nystad og tar i mot. Nok en gang skal han snakke om fadesen i Sotsji. Noe han gjør lett og ubesværet.

- Vet du, når "50 shades of Grey" toppet salgslistene over hele verden, vet du hvilken bok sol solgte best i Norge?

- Nei?

- Jo, "God Glid". Ei bok om skismøring, Så vi kan vel si at vi nordmenn har våre perverse interesser.... Bare litt anderledes enn resten av verden.

Nystad ler der han sitter i plaststolen sin. Han innrømmer at han vurderte å bytte jobb etter Sotsji, men siden alle ville at han skulle fortsette, ble det slik.

- Og jeg tror fakisk jeg er rett mann til denne jobben også. Hadde jeg ikke trodd det, ville jeg sparket meg selv.

Store krav Nå står et nytt mesterskap for døra, og Nystad og gjengen hans er oppe til eksamen - igjen.

Kravene er enorme.

- I Norge gjelder jo bare gull. En avis tippet at vi skulle ta tolv langrennsgull. Altså samtlige, sier Nystad.

- Slitsomt?

- Vel. Da kan vi i aller beste fall bare innfri forventingene. Taper vi et løp, blir det skuffelse.

- Men vi skal selvsagt prøve, sier Knut Nystad.

SELVSIKKER: Urban Nilsson, Sveriges smøresjef. Foto: NTB Scanpix
SELVSIKKER: Urban Nilsson, Sveriges smøresjef. Foto: NTB Scanpix Vis mer