Da Alanzinho tryllet fram 1-0, var det slutt

Stabæk har gullet langt nede i lomma.

(Dagbladet.no): Stabæk - HamKam 3-0.

I 78 minutter holdt nedrykkskandidat HamKam Stabæk unna nettmaskene, og serielederen stanget og stanget resultatløst hjemme på Nadderud.

Men bæringene er årets soleklare gullkandidat av en grunn, og mot slutten av kampen viste de hvorfor.

Da Alanzinho tryllet fram 1-0 var det ikke lenger mulig for HamKam å hindre de blaa. 3-0 ble sluttresultatet da Stabæk tok årets hittil lengste skritt mot gullet.

Så, kjenner du gullukta nå, Jan Jönsson?

- Jeg kjenner ingen lukt, men jeg er jo litt tett i nesa. Men vi er veldig fornøyde med tre poeng, og i morgen kan vi sette oss i sofaen og se Tromsø og Fredrikstad, sier Stabæk-treneren til TV 2.

Frustrerende

Alanzinho ordnet den forløsende scoringen, og etter kampen er det en fornøyd brasilianer som kan se gullet nærme seg.

GÅR MOT GULL: Etter 78 målløse og frustrerende minutter kunne Stabæk endelig juble. Alanzinho ordnet 1-0, og Stabæk fikset enkelt to til mot slutten. Foto: ARNT E. FOLVIK/DAGBLADET
GÅR MOT GULL: Etter 78 målløse og frustrerende minutter kunne Stabæk endelig juble. Alanzinho ordnet 1-0, og Stabæk fikset enkelt to til mot slutten. Foto: ARNT E. FOLVIK/DAGBLADET Vis mer

- Jeg er glad nå, det var en vanskelig kamp. Vi er nærmere nå, men vi snakker om gull først når det er 100 prosent sikkert, sier Alanzinho til TV 2.

Daniel Nannskog skulle så gjerne ha funnet fram champagnen, men vet jo at han må vente litt til.

- Det er frustrerende å ikke kunne feire, men vi får håpe vi kan gjøre det snart, sier Daniel Nannskog.

HamKam la seg ikke på rygg

Nedrykkstruede HamKam kom til Bærum med kniven på strupen, og holdt gullfavoritt Stabæk fra livet med kompakt forsvarsspill i første omgang.

Stabæk slet med å komme til sjanser, og Veigar Pall Gunnarsson kastet bort den største potensielle sjansen ti minutter før hvilen, da Stabæk kom fire mot to etter et håpløst ballmist av Ante Vitaic.

Islendingen prøvde som vanlig å finne Daniel Nannskog med stikkeren, men avleveringen ble for svak.

Dødballer ga Stabæk de farligste skuddene på mål før pause.

Da Alanzinho tryllet fram 1-0, var det slutt

Fire ganger fikk hjemmelaget muligheten i god posisjon like utenfor seksten, men ingen av forsøkene havnet i nettet.

Nærmest kom igjen Veigar Pall Gunnarsson med det siste sparket på ballen i førsteomgang, da han fikk en god redning ut av HamKam-målvakt Jon Masalin med et godt treff mot høyre kryss.

Det sto 0-0 til pause, og slik fortsatte det lenge. HamKam sto imot presset fra gullfavoritten, og Stabæk stanget og stanget uten å komme til de store sjansene.

Tre grunner til gull

Men det er et par grunner til at Stabæk leder norsk Tippeliga, og de ble vi igjen minnet om mot slutten av kampen.

Én grunn er Alanzinho, og han ordnet den forløsende scoringen drøye ti minutter før slutt. Brasilianeren var heldig som fikk med seg ballen på vei inn i sekstenmeteren, men bare dyktig som plasserte den i motsatt hjørne til 1-0.

En annen grunn er Stabæks fantastiske angrepskombinasjoner, og en av dem doblet hjemmelagets ledelse like etter. Veigar Pall Gunnarsson sendte gjennomløpende Jon Inge Høiland fri på venstre, backen slo ut i feltet hvor Nannskog sikkert ekspederte inn 2-0 bak Jon Masalin - nok en nydelig scoring av Stabæk.

En tredje grunn er marginene, og de sørget for 3-0. Veigar Pall Gunnarsons n\'te frisparkforsøk var heller ikke av de beste, men da ballen slo innom hælen til Jon Inge Høiland var Jon Masalin utspilt.

Stabæk stanget lenge, men da scoringen først kom viste bæringene hvorfor de vinner gull i år.

I morgen kan Tromsø og Fredrikstad utsette festen en uke til - men det er neppe noen grunn til å flytte champagnen ned i kjelleren i villaene rundt Nadderud.

Stabæk viste igjen at de er Norges beste lag anno 2008.

HamKam har flere tøffe Tippeliga-uker igjen.

- Det blir en tøff jobb i hver eneste kamp framover, og vi må opp på dette nivået defensivt, og samtidig tørre å komme fram på banen. Vi må stole litt mer på oss selv, sier trener Arne Erlandsen.

FORLØSENDE: Alanzinho og Stabæk ble holdt fra målet i nesten 80 minutter, men da brasilianeren puttet, kom det flere. Stabæk overkjørte til slutt et slitent bunnlag.
Nummer 101: Daniel Nannskog styrte inn 2-0 etter et strålende angrep av serieleder Stabæk.
MÅLGIVENDE OG HELDIG MÅL: Jon Inge Høiland var nest sist på 2-0, og kom seg ikke unna muren på 3-0 - som han dermed styrte rett i nettet.