HER SMELLER DET: Syrianskas Ahmet Özdemirok tok rennafart og meide ned Ardian Gashi, etter at Helsingborg nektet å spille ut ballen mens hjemmelaget hadde en spiss nede med "skade". Da Özdemirok fikk det røde kortet spratt Syrianska-spissen på beina og dyttet til dommeren. Foto: Canal +
HER SMELLER DET: Syrianskas Ahmet Özdemirok tok rennafart og meide ned Ardian Gashi, etter at Helsingborg nektet å spille ut ballen mens hjemmelaget hadde en spiss nede med "skade". Da Özdemirok fikk det røde kortet spratt Syrianska-spissen på beina og dyttet til dommeren. Foto: Canal +Vis mer

Da Ardian Gashi nektet å spille ut ballen, klikket det for motstanderne

Tre røde kort og et frådende trenerintervju. - De mistet hodet, sier han.

(Dagbladet): Noen har sikkert fått med seg det rabiate Canal +-intervjuet med Syrianska-trener Özcan Melkemichel fra søndag, blant annet vist på TV 2s Fotballkveld samme dag.

- Om det skal være på denne måten, så driter jeg i svensk fotball, freste Melkemichel før han tok av seg headsettet.

Foranledningen til opptrinnet - der Ardian Gashi på mange måter har en sentral rolle - har derimot ikke blitt viet like stor oppmerksomhet her hjemme:

Tre mann rett ut
Klokka var passert 84 minutter, og dumpekandidat Syrianska klamret seg til 1-1 mot serieleder Helsingborg da spissen Razak Omotoyossi ble liggende nede utenfor 16-meteren til Gashi & co.

Verken Helsingborg eller den erfarne UEFA-dommeren Martin Hansson så noen grunn til å avbryte spillet. Hjemmefansen ble mer og mer rasende, og aggresjonen spredte seg etter hvert til Syrianska-spillerne ute på banen.

Da Gashi førte ballen litt rundt inne på vertenes halvdel, i søken etter en åpning, tok Ahmet Özdemirok rennafart og feide nordmannen i bakken.

Dommer Hansson stormet til og dro opp det røde kortet, og som ved et mirakel var plutselig Syrianska-spiss Omotoyossi på beina igjen - etter å ha ligget nede et par minutter. Han løp mot dommeren og skubbet til ham, og den slags oppførsel har i de fleste tilfeller bare et utfall: Rødt kort.

Syrianska var dermed redusert til ni mann, og på sidelinja måtte trener Özcan Melkemichel holdes tilbake for å ikke fly på Helsingborg-benken. Også han fikk marsjordre og ble sendt opp på tribunen.

På overtid fikk Helsingborg vinnermålet, og etter kampen leverte Melkemichel altså et harmdirrende intervju.

- Det var ingen hodeskade
Taklingen mot Ardian Gashi var det som utløste kjedereaksjonen, og overfor Dagbladet legger nordmannen all skyld på Syrianska. Slik beskriver han de hektiske minuttene da kaoset brøt ut:

- Syrianska har ballen på vår halvdel og kommer til et innlegg som vår keeper plukker ned. Vi prøver å kontre, men mens vi har ballen legger den ene spissen deres seg ned utenfor vår 16-meter. Vi legger ikke merke til det med en gang, men mister etter hvert ballen og Syrianskas keeper tar ballen. De ser at de har en spiller nede, og vi regner med at de skal sparke den ut.

- Det gjør de ikke, og i stedet spiller de videre og prøver å kontre på oss. Da tar vi beslutningen: Hvis de ikke spiller ballen ut, trenger ikke vi å gjøre det heller. Det var ingen hodeskade, det var ingen takling på denne spilleren, han la seg bare rett ned og kikket på mens laget hans jobbet som gærninger. Publikum peip mer og mer mens vi bare fortsatter å trille ball. Én av dem får nok mens jeg har ballen. Han tenker nok å lage et frispark så de får gjort et bytte, men uheldigvis for ham mister han hodet og kommet helt galt inn mot meg. Han treffer etter at jeg har spilt fra meg ballen, ganske hardt, og dommeren hadde ikke noe annet alternativ enn å vise ham ut.

- Opplevde du det som en takling utført i raseri?

- Jeg regner ikke med han prøvde å brekke beina på meg. Etter det fikk jeg ikke med meg resten som skjedde, jeg har bare hørt at spissen som lå nede sprang opp, dyttet dommeren og sa noen skjellsord, sier Gashi.

Unnskylder seg til Sverige
I dag har Syrianska-treneren rykket ut og bedt om unnskyldning for måten han oppførte seg på.

- Jeg vet ikke engang hva jeg sa, for å være helt ærlig. Hva har svensk fotball med dette å gjøre? Til hele Fotball-Sverige og Idretts-Sverige: Jeg ber om unnskyldning, av hele mitt hjerte. Det var dumt og jeg tenkte ikke gjennom hva jeg sa. Det var ikke bra, sier Melkemichel til  klubbens hjemmeside.

De tidligere Tippeliga-profilene Johan Arneng og Abgar Barsom spiller for øvrig begge i Syrianska.

Ardian Gashi sier han i utgangspunktet har et godt inntrykk av Syrianskas temperamentsfulle trener.

- Jeg tror de fleste har et godt inntrykk av ham som trener. Arneng har blogget om saken, og han er enig i at Helsingborg ikke trengte å spille ballen ut. Det samme er Barsom.

- Er denne hendelsen det mest spesielle du selv har opplevd i svensk fotball?

- Jeg har opplevd en del supporterbråk, og storming av banen. Etter halvannet år i Sverige har jeg opplevd litt av hvert kan du si. Syrianska-trener var opphisset i det øyeblikket, og for media var det jo jævla bra TV. Men for han og klubben var det negativt. Neste gang lærer han seg kanskje å telle til ti, sier Gashi.

ANGRER IKKE: - Hvis de ikke spiller ballen ut, trenger ikke vi å gjøre det heller, sier Ardian Gashi til Dagbladet.  Foto: John T. Pedersen
ANGRER IKKE: - Hvis de ikke spiller ballen ut, trenger ikke vi å gjøre det heller, sier Ardian Gashi til Dagbladet. Foto: John T. Pedersen Vis mer