Da Astrid ble bråmoden

Astrid Uhrenholdt Jacobsen kom til Sapporo som en urutinert langrenns-junior på 20 år. Hun reiste hjem som en moden skiløper. Verdens beste, til og med.

• Får Astrid din stemme? Klikk her

Før VM i Sapporo visste ikke Astrid helt om hun ville bli langrennsløper på heltid når hun ble stor. Hun hadde andre ting i livet sitt hun var glad i også.

Langrenn var ikke viktig. Fortsatt har Astrid mange ting hun er glad i å drive med. Dessuten skal hun studere. Men det skjedde noe etter gulløpet på sprinten i VM: Hun ble klar over hvor god hun var. Og ikke minst – hvor god hun kan bli.

Derfor prioriterte hun som hun gjorde – valgte å satse det som satses må. I alle fall i noen år til.

Må ha det gøy

Hvor lang Astrids skikarriere blir, er det ingen som vet. Hun vet det ikke selv, heller. For Astrid er ei jente som må trives med det hun driver med. Hun går ikke på ski fordi hun må. Hun gjør det fordi hun synes det er fryktelig morsomt. Og om det mot formodning ikke skulle være fullt så moro en vakker dag – ja, da slutter hun. Det er ikke verre enn det i Astrids verden.

Fordi hun har solid fotfeste mange andre steder enn i skileiren. Langrenn er ikke alt. Bare ganske mye.

I meste laget

DEBUTANT OG GULLVINNER I VM: Astrid Uhrenholdt Jacobsen suste inn til VM-gull i Sapporo. Er det nok til at du gir henne en stemme i Folkets Idrettspris? Foto: Scanpix
DEBUTANT OG GULLVINNER I VM: Astrid Uhrenholdt Jacobsen suste inn til VM-gull i Sapporo. Er det nok til at du gir henne en stemme i Folkets Idrettspris? Foto: Scanpix Vis mer

Under sprintfinalen i Sapporo, VMs første langrennsøvelse, ble det veldig mye. Nesten i overkant. Astrid Uhrenholdt Jacobsen kom med som en fersking. Hun hadde en andreplass i verdenscupen som ballast og junior-VM som sesongmål.

En prolog, en kvartfinale, en semifinale og en finale senere var hun verdensmester! Hun hadde gått og staket fra verdensklasseløpere som Petra Majdic og sesongens desiderte ener – selveste Virpi Kuitunen.

Stort mer går det ikke an å bevise.

– Dette er helt sykt. Dette er en drøm jeg ikke har drømt ennå, sa Astrid i oppstusset etterpå.


• Vinn reisegavekort til 10 000 kroner: Stem i Folkets Idrettspris