Da Bjørgen skulle rangere Johaug og Kalla, ble hun selv overrasket over utfallet

- Oj, da. Men det behøver ikke å bety... Jeg mener...

HVEM OVERTAR TRONEN? Gravide Marit Bjørgen står over den kommende skisesongen. I hennes fravær er det store spørsmålet hvem som overtar tronen. Det har hun selv forsøkt å finne svaret på, overfor den svenske avisen Expressen. Foto: Bjørn Langsem
HVEM OVERTAR TRONEN? Gravide Marit Bjørgen står over den kommende skisesongen. I hennes fravær er det store spørsmålet hvem som overtar tronen. Det har hun selv forsøkt å finne svaret på, overfor den svenske avisen Expressen. Foto: Bjørn LangsemVis mer

(Dagbladet): Med Marit Bjørgen ute av skisporet fordi hun venter barn, så står langrennstronen på damesiden ledig.

Så hvem inntar den?

Det var utgangspunktet for en større reportasje den svenske avisen Expressen har gjort, hvor de har intervjuet Bjørgen selv og de to som trolig står nærmest til å bli vinterens langrennsdronning:

Nemlig vår egen Therese Johaug (27) og svenskenes yndling Charlott Kalla (28).

1-5 vepser I Expressen kaster de ikke terning når de skal vurderer noe. De gir antall vepser.

Én veps er dårligst. Fem er toppscore.

Slik svarte Marit Bjørgen da hun skulle rangere Johaug og Kalla etter ferdighetene i klassisk stil, fristil, sprint, mental styrke og spurtegenskaper:

Klassisk stil:
Charlotte Kalle 4 vepser.
Therese Johaug 5 vepser.

Fristil:
Charlotte Kalle 4 vepser.
Therese Johaug 4 vepser.

Sprint:
Charlotte Kalle 4 vepser.
Therese Johaug 3 vepser.

Mental styrke:
Charlotte Kalle 5 vepser.
Therese Johaug 5 vepser.

Spurtegenskaper:
Charlotte Kalle 5 vepser.
Therese Johaug 3 vepser.

Sum:
Charlotte Kalla 22 vepser.
Therese Johaug 20 vepser.

- Therese sterkest, men... Konfrontert med at hun har gitt flere poeng (vepser) til Charlotte Kalla framfor sin egen lagvenninne Therese Johaug, setter Marit Bjørgen, ifølge Expressens reporter Tomas Petterson, opp et undrende smil...

- Oj da, sier hun - og ler.

Før hun fortsetter:

- En sånn gjennomgang er jo en sak... Det behøver ikke å bety... Jeg mener, virkeligheten kan jo bli en annen, sier Marit Bjørgen.

Så forsøker Bjørgen å hente seg inn igjen, når reporteren sier at hun «får en tier til å sette på hvem som vinner verdenscupen i år».

- Hmm, ser man tilbake på de siste sesongene i verdenscupen, så er det jo Therese som har vært sterkest, men...

- Ja?

- ... samtidig har jo Charlotte stått over Tour de Ski og dermed gått glipp av en hel masse poeng. Nei, det her er vanskelig.

- Kom igjen!

- Ok, da må jeg nok si Therese.

- Føler meg trygg Med tre VM-gull fra Falun sist vinter, så er Therese Johaug den naturlige kandidaten til å overta skitronen i vinter.

Av samtlige som stiller til start i verdenscupen denne vinteren, så er Johaug og polske Justyna Kowalczyk faktisk de eneste som har vunnet verdenscupen sammenlagt tidligere.

Johaug føler seg sterk og klar, til tross for at hun har vært gjennom ikke bare én, men to håndbrudd i sommer.

- Hadde det hendt meg for fem-seks år siden, så hadde det vært en katastrofe. Da hadde jeg blitt stresset for at alt kunne gått til helvete. Nå har jeg mer erfaring og større ro. Nå føler jeg meg trygg før sesongen, sier Johaug til Expressen.

Hun nevner tre faktorer som trolig vil avgjøre verdenscupen i vinter:

- Å prestere så bra som mulig i Tour de Ski, Tour Canada og minitouren i Ruka. Det er der de fleste poengene deles ut.

Rekordmange renn Charlotte Kalla ble verdensmester på 10-kilometeren i Falun sist vinter, og hun har ambisjoner om å levere en god vinter i sporet.

Den kommende vinteren har hun regnet seg fram til at hun kommer til å gå 34 løp. Det er ny rekord for den svenske jenta.

For å kunne kjempe om sammenlagtseieren i verdenscupen er hun klar på at hun må prestere jevnere og mer stabilt enn tidligere.

SUKSESS-VM: Charlotte Kalla tok medaljer i alle valører under VM på hjemmebane sist vinter. Blir hun den kommende vinterens store skidronning? Foto: Andreas Bardell / IBL Bildbyrå / NTB Scanpix
SUKSESS-VM: Charlotte Kalla tok medaljer i alle valører under VM på hjemmebane sist vinter. Blir hun den kommende vinterens store skidronning? Foto: Andreas Bardell / IBL Bildbyrå / NTB Scanpix Vis mer

- Utfordringen blir å finne et høyere bunnivå gjennom hele sesongen. Og så vil jeg ha et ekstra fokus på Tour de Ski og Tour Canada, sier Charlotte Kalla til Expressen.

NORSK YNDLING: Therese Johaug vant tre VM-gull i Falun og den norske favoritten før vinterens skisesong. Men hun kan vente seg tøff konkurranse fra svenske Charlotte Kalla. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
NORSK YNDLING: Therese Johaug vant tre VM-gull i Falun og den norske favoritten før vinterens skisesong. Men hun kan vente seg tøff konkurranse fra svenske Charlotte Kalla. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer