HJEM IGJEN: Boureima Ouattara fikk 76 kamper for Strømsgodset, og var populær både blant den sportslige ledelsen og fansen. En korsbåndsskade ble slutten på livet i Europa. Nå jobber Bo for å overleve økonomisk hjemme i Burkina Faso. Foto: PRIVAT
HJEM IGJEN: Boureima Ouattara fikk 76 kamper for Strømsgodset, og var populær både blant den sportslige ledelsen og fansen. En korsbåndsskade ble slutten på livet i Europa. Nå jobber Bo for å overleve økonomisk hjemme i Burkina Faso. Foto: PRIVATVis mer

Guttene fra Afrika:

Da Boureima fikk leilighet i Drammen, måtte Strømsgodset sende noen for å vise hvordan kjøleskap og komfyr brukes

Boureima Ouattara oppfylte drømmen i Norge. En kneskade bråvekket ham.

(Dagbladet): - Han var helt uforberedt, og det var vi også, på at det skulle komme en gutt fra så skrinne kår.

Vidar Davidsen husker tilbake til 2003. Han trente Strømsgodset, speider Stig Torbjørnsen ringte ham fra Burkina Faso. Torbjørnsen var på U20-mesterskapet, og hadde latt seg imponere av vertsnasjonens robuste stopperkaptein: Boureima Ouattara. Ouattara oppsummerer starten på sitt norske eventyr ganske rolig.

Da Boureima fikk leilighet i Drammen, måtte Strømsgodset sende noen for å vise hvordan kjøleskap og komfyr brukes

- Jeg hadde mange landskamper på yngre lag på den tiden. Jeg hadde spilt syv år for Bobo Diaolassou. Det var moro at Strømsgodset ville ha meg. I starten var det vanskelig, særlig fordi jeg hverken snakket norsk eller engelsk, sier han.

Davidsen og Godset tok villig sjansen på den fysisk imponerende forsvareren. «Bo» dro de drøyt 8000 kilometerne til pre-rehabiliterte Drammen. Etter noen dager på hotell ble han installert i andreetasje i huset til mannen de kaller «Mr Strømsgodset», Rune Marthinsen.

- Boureima visste knapt hva kjøleskap og komfyr var, sier Vidar Davidsen.

- Ingen hadde spurt ham om han visste hvordan det virket. Klubben måtte sende noen bort for å vise hvordan det fungerte. Han var vant til veldig enkle kår, han hadde ikke erfaring med noe av den hverdagsteknologien vi omgikk oss med, beskriver Davidsen.

Livet endret seg fullstendig

Den biten tok seg opp etter hvert, og på banen gikk det bra.

Bo ble populær blant spillerne, og Davidsen ga ham tillit. Forsvarskjempen fikk 76 kamper for drammenserne fram til 2005. Så kom kneskaden.

- Jeg fikk en smell i en landskamp, korsbåndet. Jeg ble operert i Norge, men jeg ble ikke frisk, sier Ouattara til Dagbladet.

Mobilforbindelsen til Burkina Faso fra Oslo her nå er ikke så ille, og i hvert fall god nok til å formidle skuffelsen som fortsatt sitter i stemmen. Dette var ikke gøy.

På denne tiden hadde Strømsgodset slitt tungt økonomisk, og Ouattara hadde et ødelagt kne. I 2006 valgte klubben, nå med Dag-Eilev Fagermo som trener, å ikke forlenge kontrakten.

- Dette var etter en periode da Godset teknisk sett var konk. Jeg satt og reforhandlet egen lønn og spillernes lønn ned med 20 prosent ikke lenge før, sier Vidar Davidsen.

For Boureima Ouattara endret livet seg fullstendig, en gang til.

Ung og lovende og alende

For da han kom til Norge noen år tidligere, bestemte Ouattara seg fort for å gjøre alt som skulle til for å lykkes.

Han fikk norsklærer og gikk på skole. Etter hvert ble han kjæreste med Helle. Og han fikk en uvurderlig venn i lagkamerat Lars Granaas.

- Lars hentet meg før trening hver dag, og fikset bøker. Det hjalp. Hele laget snakket norsk, jeg måtte lære meg norsk, forteller Boureima.

LEVERTE: Boureima Ouattara fikk mye tillit av hovedtrener Vidar Davidsen. Foto: Morten Olsen/Digitalsport
LEVERTE: Boureima Ouattara fikk mye tillit av hovedtrener Vidar Davidsen. Foto: Morten Olsen/Digitalsport Vis mer

Granaas minnes bilturene med Ouattara med et smil rundt munnen (som i dette tilfellet må innbilles via mobil).

Granaas var en av de yngre gutta på laget, en av de lokale, og ble Boureimas sosiale døråpner i Drammen. Flere ganger i uka spiste Bo middag hjemme hos ham og samboeren.

- Han prøvde veldig hardt å bli en del av oss. Det å komme fra Burkina Faso, fra en helt annen kultur … han kunne fort blitt sittende alene. Han var jo ung også, 18-19 år. Plutselig ensom med alt det har å by på. Det var en stor omveltning for ham. Men det var utrolig hyggelig for meg å bli en mini-støttespiller. Jeg var jo den typen generelt, men jeg syntes det var helt suverent, forteller Lars.

Granaas er fortsatt imponert over hvordan Bo taklet alt sammen. Han beskriver en utrolig tilpasningsdyktig ung gutt, som tok ting fort og akklimatiserte seg. Som kom fort inn i de forskjellige norske vanene og den norske hverdagen.

BLE KOMPIS: Lars Granaas.
Foto Ståle Andersen / SCANPIX .
BLE KOMPIS: Lars Granaas. Foto Ståle Andersen / SCANPIX . Vis mer

Norske bryllupstradisjoner gikk det helt middels med, da Ouattara var selvsagt gjest i Lars Granaas' vielse med samboer og middagspartner Anette.

- Han var jo avholdsmann, vet du. Så kom han i bryllupet vårt og trodde velkomstdrinken var alkoholfri. Da fikk han ikke med seg middagen. Et glass sjampis så var det over, ler Granaas.

- De sa de ikke kunne bruke meg, og da røk kontrakten, sier Ouattara om avskjeden med Drammen.

Tøft å vende hjem

Kneet ødela mye. Han forsøkte med flere klubber i Norge - Mjøndalen, Åmot, Asker, M/S - men ingen av de som vurderte om han var noe å bruke, kunne tilby det Ouattara hadde kommet hit for: Fotballen som levevei. Til slutt gikk oppholdstillatelsen ut.

- Jeg prøvde meg i Frankrike et år, men kneet ble ikke bedre. Jeg kunne trene en dag, så var det helt umulig dagen etter. Noen år etter dro jeg hjem til Burkina Faso, sier han.

Bo virker ikke bitter på Strømsgodset, eller på kneet sitt for den saks skyld. Men det var tøft å dra tilbake der han kom fra. Burkina Faso er et veldig fattig land, og livet er vanskelig for mange.

STOR OVERGANG: - Det var vanskelig å komme hjem, sier Ouattara til Dagbladet. Foto: PRIVAT
STOR OVERGANG: - Det var vanskelig å komme hjem, sier Ouattara til Dagbladet. Foto: PRIVAT Vis mer

- Selvfølgelig. Norge var bedre for meg. Jeg skjønte ikke hvor tøft det skulle bli, hvor slitsomt. Det er vanskelig å dra tilbake. Vanskelig for hodet, sier 33-åringen.

Bo bor hjemme hos moren sin i Bobo Dioulasso. Han sleit lenge med å få seg jobb, men i vår kom det plutselig litt hjelp fra de gamle vennene i Drammen.

Ekskjæresten Helle Marie Kaupang dro i gang en innsamlingsaksjon i byen, og godsetpatrioter samlet inn nesten 40 000 kroner som ble sendt ned til Ouattara.

Pengene gikk til å kjøpe bil, så han som stoppet så mange norske angripere nå kan frakte burkinske kunder i drosje. Boureima Ouattara sier han er tilfreds.

- Jeg tjener litt penger, og er veldig takknemlig for hjelpen jeg har fått. Jeg snakker med Helle på messenger, og holder litt kontakten med dem i Norge. Jeg spiller litt fotball også, kneet mitt er bedre nå. Og det er veldig god mat hjemme hos min mor.

KNEET ER BEDRE: Bo spiller fotball når han klarer hjemme i Bobo Dioulasso. Foto: PRIVAT
KNEET ER BEDRE: Bo spiller fotball når han klarer hjemme i Bobo Dioulasso. Foto: PRIVAT Vis mer