da cato

Cato Lægreid (23) har gjort Odda til et sted å reise til i stedet for å flytte fra.

RETT FØR EUROPAVEI 134 vrenger seg inn i en tunnel etter Røldal, ligger det en stolheis og tre t-kroker på høyre side, en nedsnødd hemmelighet, inntil for noen år siden bare kjent av lokale utøvere og tilreisende rogalendinger, gjerne i dongeri. Så begynte en krets østlendinger å De så også potensialet i en kar i oljete kjeledress.

-  HER STÅR JEG OFFSEASON og gir oddingene skjenk, sier Cato Lægreid.

Han sitter på Vertshuset i Odda, ute regner det, oppe i senteret, 1284 meter over oss, snør det, det gjør det ofte. Nå, langt ute i april, to og halv meter snø.

Fra mai til desember jobber Cato her på Vertshuset om kveldene og som hjelpemann for et entreprenørfirma på dagen. Fra desember til mai, derimot, er det ski som gjelder, vanligvis på oppsparte midler.

Men ikke i år.

-  18. desember ringte Rød Valgallianse og sa at jeg burde få ræva mi ned på kommunestyremøtet.

Odda kommune, mest kjent for kraftkrevende industri, forurensning og for fraflyttede forfattere (les: Frode Grytten) som skriver romaner om stedet (les: Bikubesong) der hovedpersonene gjerne sitter inne og hører på Smiths eller går under navnet «Fittetjuven», ga Cato 100 000 i reisestipend fordi han hadde gjort Røldal kjent som skieldorado.

-  Da var det bare å stikke, sier Cato.

-  Cato, ja, det er en friskus. Den investeringen har jeg skikkelig god samvittighet for, sier ordfører i Odda, Toralv Mikkelsen, på telefon.

-  Cato er med på vise at Odda er en helt annen plass enn for noen tiår siden.

CATO DRO morgenen etter kommunestyremøtet. Han var vært i Zillertal, Andermatt, Saas Fee, Disentis, Laax og på Stranda, og i sommer går turen til New Zealand.

-  Jeg hadde ikke kommet langt uten de penga. Jeg hadde kommet til Oslo, hadde nok stoppa der.

Odda er en plass som folk drar fra, Cato forteller om en lokal politiker som sa at «den største eksportvaren fra Odda er ungdom», men Cato er en sånn kar som kommer tilbake, som ikke drar for godt. Denne helga er han hjemme og stiller til start i landets viktigste frikjøringskonkurranse, Røldal Freeride Challenge (RFC), som arrangeres for femte gang.

2001. -  Det var det eneste året jeg var hel, sier Cato.

Han var på ski første gang i Røldal da han var fire, ga seg helt med ski da han var femten, etter å ha kjørt aktivt, og hadde ikke ski på beina før en østlending ved navn Pelle Gangeskar dro ham ut av heisbua.

-  Det var kjeledressåra.

Han dro på ski i Wenaas-kjeledressen han jobba i. Tre måneder etter at han hadde begynt på ski igjen, ble han nummer fem i den første RFC, som Pelle med kompani startet. 2002 . Cato stilte med ødelagt håndledd etter å ha kjørt ned fjellsida over tunnelen med gummibåt, blitt kastet rundt og gått kast i kast nedover. Og hvis du er innom Vertshuset i sommer, og Cato tapper øl, kan du be ham kan vise deg sitt ekstra ledd rett ovenfor håndleddet.

Cato leda likevel etter kvaliken, som ble et vannskille i RFCs utvikling. Det året droppet André Pracek en klippe på 30-35 meter.

-  Dommerne dømte etter hvem som hadde størst baller.

Cato tryna i finalen. 2003 . Flere ribbeinsbrudd. Cato trakk seg.

Det har ikke noe med ribbein eller RFC å gjøre, men 2003 var for øvrig det året Cato ble helt, ved å kjøre kjeledresser og solbærtoddy til tre dongeri-og-vanlig-genser-kledte rogalendinger som hadde gått seg en tur i skisenteret og satt seg fast på ei hylle i fjellsida over tunnelen. 2004 . Cato stilte ikke. Knekt bekken og knusningsskader i ansiktet.

-  Det begrenser seg etter fem-seks dager hvor glad du er i brokkolisuppe.

Cato falt med ansiktet først ut en klippe i Engelberg i Sveits, så ble alt grønt, sier han, de måtte hyle på hjelp, og 20 minutter seinere kom helikopteret med verdens største sprøyte. På sykehuset i Luzern fikk han kjevelås med ståltråd rundt hver tann, brokkolisuppe i femten dager og en telefon fra Nord-Norge. Skifilmselskapet Matchstick skulle filme i Lyngen med de amerikanske ekstremskikjørerne Seth Morrison og Tanner Hall, men alt hadde skjært seg, så nå ringte de og hørte om Cato kunne ordne noe filming i Røldal. Klart det, sa Cato fra sykesenga, og ringte ordføreren. 2005 . Stiller til start. Kvaliken går i dag, finalen i morgen.

-  DU, KAN DU sende dette til meg på mail, slik at det blir riktig?

-  Klart det. Hva er mailadressa?

-  galecato@hotmail.com