Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Folkets idrettspris 2016

Da dattera døde i tragisk ulykke, fikk trener Ann Cathrin låne hesten. Det endte med et tårevått gulløyeblikk

- Det er litt vondt.

GULLGLIS: Ann Cathrin Lübbe sammen med gullmedaljen. Seinere i mesterskapet sikret hun også en sølvmedalje. Foto: Caroline Dokken  Wendelborg / Norges Idrettsforbund
GULLGLIS: Ann Cathrin Lübbe sammen med gullmedaljen. Seinere i mesterskapet sikret hun også en sølvmedalje. Foto: Caroline Dokken  Wendelborg / Norges Idrettsforbund Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Ann Cathrin Lübbe (45) sikret gull i Paralympics i sommer – satt Tanja Lillemæhlum og Kim Skogheim på tribunen.

De to så ut så helt vanlige tilskuere, men de bar med seg en vond historie.

11. november 2013 omkom dattera, Mina Skogheim, i en trafikkulykke.

Ridetalentet, som sammen med trener Ann Cathrin Lübbe drømte om OL-plass, ble bare 18 år.

Foreldrenes eneste barn var revet brutalt vekk. Og igjen sto hesten Donatello.

Lånt ut

FØR KONKURRANSEN: Kim Skogheim (t.v.) og Tanja Lillemæhlum hilser på Donatello og Ann Cathrin Lübbe i Rio.  Foto: Caroline Dokken Wendelborg / Norges Idrettsforbun
FØR KONKURRANSEN: Kim Skogheim (t.v.) og Tanja Lillemæhlum hilser på Donatello og Ann Cathrin Lübbe i Rio.  Foto: Caroline Dokken Wendelborg / Norges Idrettsforbun Vis mer

Det endte med at de lånte ut hesten til Ann Cathrin Lübbe. Den erfarne rytteren, med paralympicsmedaljer i både Aten og Beijing, skulle igjen prøve å kvalifisere seg til OL.

Med hesten til Mina – som hun var ridelærer for.

Og som de sier, resten er historie.

Lübbe og hesten Donatello vant dressurridningen i Paralympics med 72.878 poeng, foran danske Susanne Sunesen og svenske Louise Jakobbson Etzner. Hun var en av to norske utøvere som tok gull i Rio de Janiero sommeren 2016.

- Gjør det enda mer spesielt

45-åringen og Donatello holdt hodet kaldt da det hele skulle avgjøres. Fra tribunen i Rio, opplevde Kim Skogheim det tårevåte øyeblikket.

- Det er litt vondt. Det gjør det enda mer spesielt at hun tar denne medaljen. Mina hadde også et stort, hårete mål om å komme seg til OL, foralta pappaen på telefon fra Rio.

De beskrev gullet som ekstremt emosjonelt og rett og slett rått.

- Vi er ganske tomme akkurat nå. Dette er helt konge for Ann Cathrin. Vi har fulgt henne både under VM og vi er med henne i Rio nå, men det gjør vondt.

Før mesterskapet fortalte Lübbe at det var seks-sju deltakere som var med og kjempet i toppen. Det samme sier Kim Skogheim.

- Holdt følelsene ute

Også Lübbe selv kjente på følelsene underveis i konkurransen. Men hun viste seg som en iskald idrettsutøver, som holdt hodet kaldt som en vinternatt i Sibir da alt skulle avgjøres.

Før mesterskapet sa hun at 6–7 deltakere kunne vinne, men etter en knallstart så hun seg aldri tilbake.

- Det var kjempespennende. Det var et kjempesterkt felt, så jeg slappet ikke av før det var helt sikkert, fortalte hun Dagbladet i Rio de Janeiro.

Å holde hodet kaldt greide Ottestad-jennta Lübbe, som er bosatt i danske Vojens, også noen dager seinere.

Da kjempet hun seg inn til sølv under fristildelen i Rio. En ny kjempeprestasjon av Lübbe, som dermed har tatt to medaljer i tre Paralympics de siste seksten åra.

Men medaljene i Rio vil nok alltid bety litt mer.
Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!