Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Martine Ek Hagen om «Farmen kjendis» fra innsiden

Da de andre hadde lagt seg, forlot Ek Hagen og Frank Løke «Farmen»-gården: - Vi holdt det gående i 15 kilometer

Hun overrasket Heidi Weng og skijentene med å si ja til «Farmen kjendis». Nå er Martine Ek Hagen i bedre form enn da hun kom inn på gården og satser videre mot OL i Pyeongchang. Det takker hun Frank Løke for.

PUSHET HVERANDRE: Frank Løke og Martine Ek Hagen pushet hverandre under «Farmen kjendis». Nå er sistnevnte i bedre form enn hun var før oppholdet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PUSHET HVERANDRE: Frank Løke og Martine Ek Hagen pushet hverandre under «Farmen kjendis». Nå er sistnevnte i bedre form enn hun var før oppholdet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 2016 var et marerittår for Martine Ek Hagen (26) etter en usannsynlig rekke av uhell, før et nytt bunnpunkt kom i Tour de Ski da langrennsesset måtte forlate konkurransen allerede før den var i gang.

Da var den tidligere juniorverdensmesteren - som tok sin første individuelle pallplassering i verdenscupen i Rybinsk i januar 2015 - usikker på om hun orket å fortsette med langrenn.

Kort tid seinere fikk hun tilbud om å delta i «Farmen kjendis». Til Dagbladet forteller Ek Hagen hva som lå bak det overraskende valget som tok de andre skijentene på landslaget på senga.

- Jeg takket ja til «Farmen» fordi jeg var usikker på hva jeg ville gjøre kommende sesong. Først takket jeg nei da jeg ble spurt etter Tour de Ski, da jeg dro hjem med sykdom. Etter hvert ombestemte jeg meg og sa ja likevel, fordi jeg manglet motivasjon til å ta opp treningen for fullt igjen, forteller Martine Ek Hagen til Dagbladet.

Hun ombestemte seg i overgangen fra mars til april. I slutten av mai startet innspillingen av «Farmen kjendis» som ble avsluttet i starten av juli.

Ut av bobla

Mange har vært usikre på hva dette har å si for langrennssatsingen videre, all den tid viktige treningsmåneder i sesongoppkjøringer ryker. Men for Ek Hagen ble oppholdet inne på gården - og reisen 100 år tilbake i tid - et vendepunkt.

NYE IMPULSER: Martine Ek Hagen trengte et opphold fra langrennsfokuset. Det fikk hun på Kjendis-Farmen. Nå er motivasjonen på topp igjen.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NYE IMPULSER: Martine Ek Hagen trengte et opphold fra langrennsfokuset. Det fikk hun på Kjendis-Farmen. Nå er motivasjonen på topp igjen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Hva har «Farmen-oppholdet» å si for langrennskarrieren din?

- Å være i bobla som langrennsløper er veldig bra i gode tider, men tungt når man møter mye motgang. Derfor var det godt å komme seg ut av denne bobla etter alle problemene jeg har møtt den siste tiden. Det var et etterlengtet mentalt avbrekk med nye impulser og utfordringer, forteller 26-åringen fra Ytre Enebakk.

- Jeg begynte å trappe opp treninga igjen i april, da de andre roet ned. Nå er motivasjonen på topp igjen, selv om ikke grunnlaget er det samme. Men jeg håper på en forsinket formutvikling. Tidligere har jeg vært i veldig bra form om høsten med negativ utvikling om vinteren. Nå håper jeg at jeg treffer bedre.

Natteturene med Frank Løke

Ek Hagen var faktisk i bedre form da hun var ferdig med« Farmen-oppholdet» enn da hun gikk inn på gården. Det takker hun tidligere landslagsspiller i håndball, Frank Løke, i stor grad for. Heidi Løkes storebror har gått fra å være en stor og kraftig strekspiller til en ekstrem løpsmaskin som imponerer stort i ultraløp.

- Det var en strekning på 1,5 kilometer dere inne, altså tre kilometer tur-retur, på en grusvei (uten myr) som vi kunne løpe på. Frank Løke og jeg gjorde det hver kveld etter at arbeidsoppgavene var fullført. I blant løp vi så seint som kl. 02 på natta og holdt det gående i 15 kilometer på hver økt. Det var stort sett rolige turer, forteller Ek Hagen.

- For meg var det veldig deilig og fin avkobling uten kameraer til stede da vi løp om kvelden. Da følte jeg meg mer hjemme. Det var en timeout. Selv om vi var slitne, er trening noe som gir meg energi. Det var helt topp.

GLADJENTE: Selv om Martine Ek Hagen har hatt mye motgang, er humøret alltid bra. Her sammen med Therese Johaug og Celine Brun Lie fra et høydeopphold for flere sesonger siden. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet
GLADJENTE: Selv om Martine Ek Hagen har hatt mye motgang, er humøret alltid bra. Her sammen med Therese Johaug og Celine Brun Lie fra et høydeopphold for flere sesonger siden. Foto: Tormod Brenna / Dagbladet Vis mer

- Hvor mye hadde det å si for deg at du hadde Frank Løke der inne?

- De gangene jeg var så sliten at jeg ikke var giret på å trene, dro Frank meg med. Andre ganger var det motsatt. Vi pushet hverandre. Frank er helt rå og til inspirasjon for meg. Hadde vi ikke bodd så langt fra hverandre, kunne vi gjerne ha fortsatt å trene mye sammen også nå etter «Farmen-oppholdet».

- Jeg var faktisk bedre i form da jeg var ferdig med Farmen enn da jeg kom inn dit. Det er mye fysisk aktivitet, som gir aerob trening. Så får jeg håpe at jeg kan bruke det til å bygge form inn mot vinteren, med en litt forsinket formkurve sammenliknet med tidligere.

Ned i vekt

Heidi Wengs tremenning gikk - som de fleste andre «Farmen-deltakerne» bruker å gjøre - ned flere kilo under oppholdet. Det var en uvant erfaring for en langrennsløper som er vant med å få akkurat den næringen hun trenger for å restituere seg etter øktene.

- Vi ble jo mer slitne uten mat. Det var et sjokk i starten, men jeg tror jeg hadde godt av det. Jeg er vant til å sette meg selv først, men fikk en ny og givende erfaring under «Farmen-oppholdet». Det tok noen dager med hvile og søvn før jeg hentet meg igjen, men det gikk egentlig ganske raskt før alt var som normalt, forteller Ek Hagen.

- Jeg har gått ned noen kilo, så jeg har en jobb å gjøre i styrkerommet. Jeg forsøkte å gjøre flest mulig fysiske oppgaver under Farmen, men det blir ikke helt det samme.

Overrasket Heidi Weng

SATSER MOT OL: Martine Ek Hagen har funnet tilbake motivasjonen og satser mot OL i Pyeongchang. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SATSER MOT OL: Martine Ek Hagen har funnet tilbake motivasjonen og satser mot OL i Pyeongchang. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Mange ble svært overrasket over at Ek Hagen takket ja til «Farmen kjendis» før OL-sesongen som venter. 26-åringen hadde taushetsplikt og fikk ikke fortelle det til de øvrige skijentene. Det klarte hun å holde - med ett unntak.

- Jeg fikk ikke lov å si det til noen, siden jeg hadde taushetsplikt. Men jeg klarte ikke å holde meg til Heidi. Hun ble veldig overrasket, sier Ek Hagen og ler.

Samtidig er hun klar på at hun - etter å ha fått gnisten tilbake under «Farmen kjendis» - satser mot OL i Pyeongchang kommende vinter.

- OL er målet, ja. Det er naturlig i en OL-sesong, selv om det er et hårete mål å få gå der med så sterk konkurranse som det er i Norge. Men jeg går med lavere skuldre nå og er motivert, forteller gladjenta fra Ytre Enebakk.

- Lunta er kortere for alle

Før denne sesongen la Marthe Kristoffersen skiene på hylla - etter en litt liknende karriereutvikling som Ek Hagen har hatt.

- Jeg ble overrasket over at Marthe ga seg. Det kom som et lite sjokk. Men hun har det kjempebra nå. Det viser at det ikke er noe krise når langrennskarrieren er over. Man kan få et veldig bra liv også etter det, selv om jeg nyter det å være toppidrettsutøver i dag, sier 26-åringen og smiler.

- Klarte du å unngå kranglene under oppholdet?

- Hehe, ja, det gikk fint. Lunta er selvfølgelig kortere for alle, men det gikk egentlig bra. Jeg fikk best kontakt med Frank Løke og generelt gutta der inne, forteller Ek Hagen.

Flugstad Østberg: - Oi, Martine, da

Selv om det bare var Heidi Weng som fikk vite om Ek Hagens «Farmen-opphold» av skijentene, fikk hun unison støtte fra den leiren da Dagbladet pratet med dem om tematikken tidligere i sommer.

- Det er kult og veldig overraskende. Da jeg hørte det, tenkte jeg bare: «Oi! Martine, da», sier Ingvild Flugstad Østberg til Dagbladet og ler.

- Det er ikke sånn at jeg har visst det lenge før nyheten nådde overflaten. Martine har klart å holde det ganske hemmelig. Jeg tror det blir bra, jeg. Jeg har troa på Martine, sier Gjøvik-jenta.

Så vel Østberg som Maiken Caspersen Falla og Heidi Weng var alle klare på at de tror Ek Hagen ville gjøre en bra figur under «Farmen kjendis» .

- Jeg visste ikke det før jeg leste det på nett. Det var overraskende, men veldig morsomt. Martine har vært mye av og på med skader og sykdom. Å gjøre noe annet og koble av på «Farmen», kan sikkert bare være positivt, sier Falla til Dagbladet.

- Martines beste egenskap er at hun er sosial og lett å like. Jeg tror også at hun kan komme til å overraske, for hun er ganske sterk og allsidig, supplerte Heidi Weng.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!