Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Eliteserien

Da Deila opplevde marerittet i Celtic, fikk han hjelp av Solskjær. Nå er begge i trøbbel

- Ja, det har vært utfordrende, sier Vålerenga-treneren om overgangen fra Skottland. 

SKJEV START: Ronny Deila (til venstre) og Ole Gunnar Solskjær har hatt sine utfordringer så langt. Her fra da Molde møtte Celtic i Europa League i 2015. Foto: NTB Scanpix
SKJEV START: Ronny Deila (til venstre) og Ole Gunnar Solskjær har hatt sine utfordringer så langt. Her fra da Molde møtte Celtic i Europa League i 2015. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VALLE (Dagbladet): De har de største trenernavnene i Eliteserien. Men både Ronny Deila (41) og Ole Gunnar Solskjær (44) har kommet skjevt ut av startblokka i årets sesong.

I alle fall hvis vi leser tabellen rått. Vålerenga ligger på 12. plass etter sju runder, Molde er nummer seks. Rundt begge klubbene var det forventninger om at de skulle gi Rosenborg tøff konkurranse. Men foreløpig opererer trønderne i en egen liga.

- Hvor trykker skoen?

- I det etablerte angrepsspillet. Det har vært akilleshælen så langt, sier Deila til Dagbladet.

- Vi hadde trøbbel defensivt til å begynne med. Men det føler jeg sitter brukbart nå. Vi må spille lag oftere lave enn det vi har gjort hittil.

Trist dag

Vi møter ham i kantina på treningsfeltet i Oslo. Ute regner det. Dagen er ganske så trist i hovedstaden. Og for Deila må kontrastene være ekstra store. I to år - fra 2014 til 2016 - var han trener i Celtic. Det er en massiv klubb i Skottland, med en ekstraordinær atmosfære på stadion.

KAN BARE BLI BEDRE: Ronny Deila og Vålerenga ligger på 12. plass etter sju serierunder. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KAN BARE BLI BEDRE: Ronny Deila og Vålerenga ligger på 12. plass etter sju serierunder. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Da han overtok Vålerenga etter Kjetil Rekdal, skjøt forventningene i været. En 12. plass i Eliteserien er normalt ikke noe du forbinder med det store trenernavnet Ronny Deila.

Utfordrende

- Har det vært utfordrende å komme tilbake til Eliteserien fra en stor fotballkultur i Skottland?

- Ja, det har vært utfordrende. Det er utfordrende i forhold til mine egne forventninger, og litt i forhold til forventningene andre har. Når du har vunnet tre seriegull og ett sølv på de fire siste sesongene, må du klare å glede deg over framgang, framfor å måle alt i medaljer. Den har jeg kjent litt på.

Deila er klar: Det Vålerenga-laget han har overtatt, er et prosjekt som strekker seg over tre-fire år. Innen den tid skal Oslo få et stabilt topplag.

- Jeg tror det er mulig å få det til før det. Jeg liker ikke å tape fotballkamper. Men jeg er utålmodig tålmodig.

Bygger lag

På mange måter er Deila og Solskjær i samme situasjon. Begge har vært trenere i enorme fotballkulturer, England og Skottland. Begge ble nevnt som kandidater til å overta landslaget etter Per-Mathias Høgmo. Og begge forsøker å bygge et lag som skal utfordre Rosenborg.

- Hvor godt kjenner du Solskjær?

DE TRE ESSENE: Omgivelsene forventer at Ronny Deila (t.v.) og Ole Gunnar Solskjær utfordrer Kåre Ingenbrigtsen og Rosenborg.  Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
DE TRE ESSENE: Omgivelsene forventer at Ronny Deila (t.v.) og Ole Gunnar Solskjær utfordrer Kåre Ingenbrigtsen og Rosenborg.  Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg kjenner ham ikke godt. Men han er en hyggelig fyr. Jeg har stor respekt for ham som trener og person. Jeg pratet med ham et par ganger på telefonen da jeg var i Skottland. Jeg fikk litt støtte og hjelp i de verste periodene.

Deila fortsetter:

- Vi er litt i samme situasjon. Han vil også bygge et lag, få Molde dit de har vært før. Men det er altfor tidlig i sesongen til å felle en dom. Jeg mener at Vålerengas toppnivå er veldig høyt. Det så vi i oppkjøringen, men vi har ikke sett det i sesongen. Jeg synes vi blir bedre og bedre. Jeg gleder meg til at ting skal slå ut i full blomst. Da har vi mulighet til å slå hvem som helst.

Deila innrømmer at han har en krevende spillestil, men er sikker på at Vålerenga er på rett kurs. Han bruker erfaringene fra sin egen trenerkarriere.

Rævafotball

- Jeg hadde motgang de tre første månedene i Celtic. Jeg tror ikke jeg noen gang kommer til å ha det verre enn det. Vi gikk ut av Champions League to ganger, forteller Deila.

- Det var tøft i Strømsgodset også. Vi lå på nedrykk det første året. Jeg sa at vi heller rykker ned enn å spille rævafotball. Det står jeg for ennå. Jeg vet at Vålerenga kommer til å bli sterkere innen kort tid.

Fredag venter Aalesund på Color Line Stadion.

Eliteserien
Rosenborg761013-319
Sarpsborg741216-913
Stabæk741213-913
Brann732211-611
Molde732211-711
Haugesund732211-911
Aalesund732210-911
Sandefjord731310-1010
Strømsgodset72327-99
Odd63035-99
Tromsø72238-108
Vålerenga721410-137
Kristiansund72145-117
Lillestrøm62045-106
Sogndal71246-125
Viking71155-104