Da den svenske skistjerna møtte veggen fikk hun uventa hjelp fra mamma Bjørgen

- Det er noe jeg har tenkt på hele tiden siden da.

(Dagbladet): OL i Vancouver ble det store gjennombruddet for den svenske skiløperen Anna Haag.

Først tok 28-åringen sølv bak Marit Bjørgen på 15 kilometer med skibytte. Tre dager seinere tok hun sølv sammen med Charlotte Kalla på sprintstafett.

Da gjennombruddet var et faktum ble den daværende 23-åringen hyllet hjemme i Sverige.

Men så møtte den svenske skistjerna veggen.

Uforberedt Plutselig var det henne, og ikke bare Charlotte Kalla, media var opptatt av. Med suksessen økte også forventningene til den unge løperen.

GJENNOMBRUDD: Anna Haag fikk sitt store gjennombrudd under OL i 2010. Først tok hun sølv bak Marit Bjørgen, før hun og makker Charlotte Kalla tok sølv på sprintstafetten. Photo: Nisse Schmidt / SCANPIX / NTB Scanpix
GJENNOMBRUDD: Anna Haag fikk sitt store gjennombrudd under OL i 2010. Først tok hun sølv bak Marit Bjørgen, før hun og makker Charlotte Kalla tok sølv på sprintstafetten. Photo: Nisse Schmidt / SCANPIX / NTB Scanpix Vis mer

- Alle disse tingene gjorde at jeg ville bli enda bedre. Så jeg forsøkte alt. Jeg trente hardere, forsøkte å gå ned i vekt, og jobbet med det mentale. Jeg ønsket å forbedre alt, men endte opp med å møte veggen. Og det har tatt flere år å reparere, forteller Anna Haag i kveldens episode av SVT-serien «Sveriges skidhjältar».

I 2013 gjestet Anna Haag og samboeren Emil Jönsson svensk TV4. Da fortalte Haag at mens samboeren fikk mer positive tilbakemeldinger, fikk hun brev der folk lurte på hvorfor hun fortsatt gikk på ski, og at hun var en skam for Sverige.

Fant trøst i Bjørgen Svensken, som har en 4. plass fra Davos som beste resultat denne sesongen, forteller i TV-serien at hun fant hjelp og trøst hos Marit Bjørgen og hennes mamma.

- Jeg har hele tiden hatt det i bakhodet at Marit Bjørgen slo gjennom som ung, fikk noen tunge år, for å så komme tilbake utrolig sterkt. Om hun kan, så kanskje jeg også kan, forteller 28-åringen til SVT. 

Under VM i Holmenkollen i 2011 sa mor Kristin Bjørgen noen ord som har fulgt Anna Haag siden.

- Marits mamma sa til min mamma under VM i Oslo at «Anna må ha tålmodighet, det kommer». Det er noe jeg har tenkt på hele tiden siden da, sier Haag om møtet mellom ski-mammaene i 2011.

- Jeg pusher meg selv veldig hardt, for jeg vil veldig mye. Tålmodighet er noe jeg aldri har hatt. Men jeg håper det kommer med alderen, slik at jeg kan ha tålmodighet til å gi meg selv den tida jeg trenger.

NORSK HJELP: Den svenske skiløperen Anna Haag fikk det tøft etter gjennombruddet. Da fikk hun råd fra mammaen til Marit Bjørgen, som hun tok med seg. Her med samboer Emil Jönsson på Idrottsgallaen. Foto: Stella Pictures
NORSK HJELP: Den svenske skiløperen Anna Haag fikk det tøft etter gjennombruddet. Da fikk hun råd fra mammaen til Marit Bjørgen, som hun tok med seg. Her med samboer Emil Jönsson på Idrottsgallaen. Foto: Stella Pictures Vis mer