DØMT TIL FENGSEL OG BØTER: Willy Voet var både massør og apoteker for Festina-laget på 90-tallet. I 2000 ble han dømt til ti måneders betinget fengsel og bøtelagt for oppbevaring og distribusjon av 40 beholdere med doping. Seinere skrev han bok om sin tid på laget. Foto: REUTERS/Sylvain Lefevre
DØMT TIL FENGSEL OG BØTER: Willy Voet var både massør og apoteker for Festina-laget på 90-tallet. I 2000 ble han dømt til ti måneders betinget fengsel og bøtelagt for oppbevaring og distribusjon av 40 beholdere med doping. Seinere skrev han bok om sin tid på laget. Foto: REUTERS/Sylvain LefevreVis mer

Da denne massøren ble tatt, dopet «Kyllingen» seg enda hardere

Oppfattet skandale som reklame for EPO.

(Dagbladet): Mange mistenkte det, men ikke før gårsdagens pressekonferanse ble det bekreftet av Michael Rasmussen.

Syklisten omtalt som «Kyllingen» fortalte om dopingbruk i tolv år, og han dyttet i seg alt fra EPO, veksthormoner, testosteron, insulin og kortison. Dessuten tok han blodoverføringer.

Normalt med doping I dagens danske aviser forteller Rasmussen hvordan dopingkarrieren startet.

I 1998 hadde han allerede forsynt seg så smått av forbudte medikamenter, men så opplevde han Festina-skandalen under Tour de France.

Skandalen startet da ni ryttere i Festina-teamet ble doptatt, etter at lagets massør Willy Voet ble stoppet med et helt apotek i bilen på grensa til Frankrike. Festina-teamets ryttere kunne under touren fritt forsyne seg av EPO, veksthormoner, testosteron og amfetamin.

Da gikk det opp et lys for Rasmussen, og han økte sitt eget dopingprogram kraftig.

- I mine øyne var Festina-skandalen mer eller mindre et reklameframstøt. Det er mitt inntrykk at doping ble veldig normalt. Jeg kunne notere meg at talentet plutselig hadde en begrensning, sier Rasmussen til Ekstrabladet.

Han forteller at han var en av verdens 10 beste terrengsyklister året før, og hadde satt dansk rekord på watt-tester på et universitet i Odense.

Bekreftet mistanke Men så var plutselig alle andre sterkere.

- Jeg startet (med dopingen) litt før sommeren, men Festina-skandalen bekreftet min mistanke at det var noe på gang i feltet.

- På et tidspunkt følte jeg at mine resultater ikke svarte til talentet mitt, det jeg hadde rett på. Derfor følte jeg at dette var veien å gå, sier han til Dansk Radio.

Han dopet seg gjennomgående fra 1998 til 2010, og framgangen kom raskt. Allerede ett år etter ble han verdensmester i terrengsykling.

LETTET: Michael Rasmussen la kortene på bordet i går. Framover skal han jobbe med salg i sykkelteamet han forlater som syklist. Foto: REUTERS/Henning Bagger/Scanpix
LETTET: Michael Rasmussen la kortene på bordet i går. Framover skal han jobbe med salg i sykkelteamet han forlater som syklist. Foto: REUTERS/Henning Bagger/Scanpix Vis mer

Og etter overgangen til landevei i 2002 vant han to klatretrøyer i Tour de France, samt flere etappeseirer.

På pressekonferanse i Herning i går uttrykte han lettelse, over at han nå slipper å lyve og jukse lenger. Ifølge 38-åringen har han hele tiden forstått at doping er moralsk feil.

- Jeg har hele tiden visst at det var galt hver gang jeg tok EPO ut av kjøleskapet og stakk meg i armen. Hver eneste gang. Det var ikke derfor jeg ble sykkelrytter. Det var ikke noe jeg hadde lyst til. Det er ikke lystbetont å stikke seg selv med nål.

Doping måtte til Me som han sier til dr.dk:

- Jeg hadde følelsen at det var det som skulle til. Det ble en del av min hverdag, jeg hadde ingen store moralske skrupler ved å gjøre det.

Derfor fortsatte han i 12 sesonger, og årsaken til at han sluttet er heller ikke særlig sympatisk.

- Jeg bestemte meg for å stoppe da jeg skjønte at jeg aldri ville kunne kjøre om seier igjen.

Han tror ikke sykkelsporten er rein, ikke på noen måte.

Naivt - Nei, det ville vært enormt naivt å tro det, når vi for eksempel så Fränk Schleck testet postivt i Tour de France i fjor.

Ifølge flere danske TV-kanaler har Rasmussen allerede kommet med belastende opplysninger om CSC-profilen Nicki Sørensen. Duoen syklet sammen i Bjarne Riis-laget i 2001 og 2002.

Sørensen sier han er avslappet og tar gjerne en henvendelse fra Antidoping Danmark.

- Jeg har hørt dette, men så vidt jeg vet er det bare rykter. Det er jeg ikke interessert i å kommentere, sier Sørensen.

STAKK SEG SELV:Michael Rasmussen sier han oppbevarte EPO i kjøleskapet og satet dosene på seg selv med sprøyte. Foto: AFP  / HENNING BAGGER / SCANPIX DENMARK /
STAKK SEG SELV:Michael Rasmussen sier han oppbevarte EPO i kjøleskapet og satet dosene på seg selv med sprøyte. Foto: AFP / HENNING BAGGER / SCANPIX DENMARK / Vis mer

Rasmussen ikke gå ut offentlig med anklager mot andre ryttere eller sykkelledere, melder dansk TV2. Det skyldes både samarbeidet med internasjonale antidopingbyråer og rettssaken han har gående mot Rabobank.

Formalitet Kyllingens egne motiver for å stå fram ble trukket i tvil av TV2-ekspert Mads Kaggestad i går. Han minner om at Rasmussens tidligere kollega i Rabobank, Thomas Dekker, i forrige uke uttalte at han ville hjelpe dopingjegere til å avsløre andre ryttere.

- Innrømmelsen er bare en ren formalitet. Men det er bra at sannheten kommer frem, og at man får et bilde av omfanget, sånn at man kan få ryddet opp, sier Kaggestad til Dagbladet.

At Rasmussen brukte doping overrasker ikke mange, på tross at det var brudd på meldeplikten som gjorde at han ble kastet ut av touren i 2007.

- Man tar det jo snart med et skuldetrekk. Og at «Kyllingen» var dopa, har vært så åpenbart at jeg ikke kan si det er overraskende, sier den tidligere toppsyklisten Atle Kvålsvoll til Dagbladet.

MISTENKT: Nicki Sørensen er lagkaptein i Team Saxo-Tinkoff og tidligere lagkamerat med Rasmussen. Foto: AFP  / PASCAL PAVANI / NTB SCANPIX
MISTENKT: Nicki Sørensen er lagkaptein i Team Saxo-Tinkoff og tidligere lagkamerat med Rasmussen. Foto: AFP / PASCAL PAVANI / NTB SCANPIX Vis mer