LOVORD: Ærligheten til Eirik Grevsnes Bjørdal Ørsta lovprises fra alle hold etter at han henvendte seg til dommeren etter en scoring og gjorde det klart at alt ikke var helt som det skulle. Foto: Privat
LOVORD: Ærligheten til Eirik Grevsnes Bjørdal Ørsta lovprises fra alle hold etter at han henvendte seg til dommeren etter en scoring og gjorde det klart at alt ikke var helt som det skulle. Foto: PrivatVis mer

Da Eirik (11) scoret, fikk han en dårlig følelse. Nå hylles han av Fotball-Norge for sin ærlighet

- Årets forbilde i fotballen.

(Dagbladet): Mandag kveld spilte Ørstas G11-lag mot Folkestad i vakre omgivelser på Sunnmøre. Ørsta-spiller Eirik Grevsnes Bjørdal har akkurat gått i duell med motstandernes sisteskanse, og stanget ballen i mål. Dommeren peker oppskriftsmessig på midtsirkelen.

Men så skjer det noe oppsiktsvekkende. Grevsnes Bjørdal går bort til kamplederen, og etter en liten prat de to imellom blir målet annullert.

Hovedpersonen selv forklarer overfor Dagbladet hva som skjedde.

- Det første som skjedde var at jeg gikk opp i en duell med keeper, og nikka ballen inn i målet. Men det føltes ikke helt bra for det var egentlig angrep på keeper. Så gikk jeg bort til min egen banehalvdel og ba dommeren om å annullere målet. Han spurte om jeg var helt sikker, og sa at det var flott at jeg sa ifra, sier han.

- Fantastisk Det var NRK som tirsdag først omtalte saken, og dåden til Grevsnes Bjørdal har ikke gått ubemerket hen. Kampleder Stig Helland sendte etter oppgjøret en epost til Sunnmøre Fotballkrets. De delte så denne på sine Facebook-sider.

Her innleder Helland med at han «hadde en fin fair play-opplevelse» da han dømte nevnte kamp. Han redegjør for hendelsesforløpet, og avslutter med:

- Jeg synes dette viser fantastisk fair play av en 11-åring.

Dette sier dalig leder i Sunnmøre fotballkrets, Bjørn Oskar Haukeberg, seg skjønt enig i. Overfor rikskringkasteren påpeker han at de fleste kamper foregår i god fair play-ånd, men at det uvanlige var at Grevsnes Bjørdal turte å si ifra til dommeren.

- Denne 11-åringen er årets forbilde i fotballen, uten tvil, sier han.

Ros fra dommersjefen Historien har også nådd helt opp i kontorene til Norges Fotballforbund. Dommersjef Terje Hauge forteller til Dagbladet at dette er en beretning han blir direkte glad av å høre.

- Det er godt å høre at det finnes slike tilfeller. Her er det da en 11-åring som tydeligvis har dette med fair play og respekt i seg. Det er spesielt dette med at han tar steget ut og sier ifra til dommeren. Dommere får ikke med seg alt, og da er det flott at han sier ifra, sier Hauge.

- Det er en god historie man blir glad av, og det er et godt eksempel for alle andre som spiller fotball. En bidragsyter til rettferdigheten.

- Har du opplevd noe liknende i din karriere som toppdommer og dommersjef?

- Nei, det har jeg dessverre ikke. Men i årene som dommersjef og som dommer i Hordaland fotballkrets har jeg hørt liknende historier. Gjennomgangsmelodien er at det er barn og ungdom som sier ifra. Her har kanskje noen voksne noe å lære.

Liverpool er laget På spørsmål om han hadde trodd det skulle bli så mye styr rundt dette, er Grevsnes Bjørdal klar på at det hadde han aldri trodd. Spesielt rosen fra dommersjefen varmer.

- Det er kjempekjekt, sier han.

Som hos så mange andre unge lovende, har 11-åringen aspirasjoner om å gjøre karriere som fotballspiller. Det er i alle fall ikke noe i veien med forbildet.

- Det er Coutinho og Liverpool er laget, sier han.

Ringte motstanderen Og det er tydelig at det spirer og gror godt når det kommer til fair play på Sunnmøre. Onsdag morgen la fotballkretsen ut en ny fortelling på sin Facebook-konto.

Denne gangen var det en lagleder fra Brattvåg som fortalte om en motspiller på Valders G13-lag. Han var skuffa etter oppgjøret, og ville ikke takke for kampen.

- Da gutten kom hjem, ringte han Brattvåg sin lagleder og ba om unskyldning og takket for kampen og ba lagleder bringe dette videre til Brattvåg sine gutter, skriver fotballkretsen.

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.