Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Da Elia (27) endelig lyktes, tok følelsene overhånd

- Alle hadde mistet troen på ham.

SCORET TO: Eljero Elia takket Ronald Koeman etter sin første scoring for Southampton i oppgjøret mot Newcastle. AFP PHOTO / IAN MACNICOL
SCORET TO: Eljero Elia takket Ronald Koeman etter sin første scoring for Southampton i oppgjøret mot Newcastle. AFP PHOTO / IAN MACNICOL Vis mer

• Newcastle - Southampton 1-2 (1-1)

(Dagbladet): For første gang på elleve kamper vant Southampton en kamp borte mot Newcastle på St. James' Park. Det gjør at Ronald Koemans gutter befester sin posisjon som Premier Leagues tredje beste lag.

- Eventyret er i ferd med å vokse inn i himmelen, slår TV 2-kommentator Per-Jarle Heggelund fast.

Grunnen heter tomålsscorer Eljero Elia (27), som nettopp har hatt en av karrierens største opplevelser.

Enormt potensial Mange blir betegnet som supertalenter som unge fotballspillere. Norske Martin Ødegaard (16) er en av dem og kanskje det aller største. Drammenseren er spådd en stor fremtid. Det sies at han har forutsetninger for å bli en av klodens aller beste spillere.

Det samme har blitt sagt om mange før ham, inkludert nederlandske Eljero Elia. Med fart, fysikk og et teknisk repertoar helt utenom det vanlige, lekte kantspilleren med motstanderne da han var tenåring.

23 år gammel var han fremdeles et supertalent, men han hadde et problem: Potensialet var fremdeles uforløst. Som trener var det nær sagt umulig å vite hva man fikk fra ham. Han kunne variere fra å være et konstant uromoment til å være totalt usynlig.

Toppnivået var likevel skyhøyt. Så høyt at Elia ble tatt ut i den nederlandske VM-troppen til mesterskapet i Sør-Afrika av trener Bert van Marwijk.

Der viste Elia glimtvis prov på hva han kunne gjøre med ballen, men han slet fremdeles med å prestere stabilt.

Ble avskrevet Ett år senere tok likevel den italienske storklubben Juventus sjansen på å hente ham fra tyske Hamburg SV.

Det var et steg opp karrieremessig. I alle fall i utgangspunktet.

Problemet var at suksessmanageren Antonio Conte, mannen som ledet «Den gamle dame» til tre strake seriemesterskap i perioden fra 2011 til 2014, raskt mistet troen på nyervervelsen.

På en hel sesong fikk Elia bare starte en Serie A-kamp, og da han første fikk tillit ble han tatt av i pausen.

Det gjorde at nederlenderen fort gikk lei. Elia var frustrert og han la ikke skjul på det. Han gikk offentlig ut og sa at han ønsket seg bort. Bort fra Torino, bort fra Conte, bort fra Juventus.

Det resulterte i et nytt klubbytte, denne gangen til Werder Bremen. Tilbake i Tyskland fikk kanspilleren mer tillit. Forrige sesong spilte han 33 kamper, men statusen var på langt nær den samme som i 2010.

EMOSJONELT: Eljero Elia var glad for å endelig lykkes. REUTERS/Andrew Yates
EMOSJONELT: Eljero Elia var glad for å endelig lykkes. REUTERS/Andrew Yates Vis mer

- Det var en mann alle hadde mistet troen på, sa TV 2-ekspert Petter Myhre i dagens Premier League-studio.

Følelsesladd øyeblikk Alle hadde mistet, men da ser man bort fra Ronald Koeman. For tidligere denne måneden hentet Southampton-manageren landsmannen sin til England.

- Den siste perioden hans i Tyskland har ikke vært så bra, men jeg tror på kvalitetene hans, uttalte Koeman.

En tro som må ha betydd mye for Elia. Det så i alle fall slik ut etter at han hadde brukt hurtigheten og rykket ifra Newcastle-backen Daryl Janmaat og hamret inn 1-0 for «The Saints» i kveld.

Med engang etter scoringen rettet Elia blikket mot Southampton-benken. Der fikk han øye på manageren som endelig har gitt ham tillit. Med raske og bestemte skritt, satte han fart over halve banen før han omfavnet sjefen sin.

Det var et følelsesladd øyeblikk. Endelig hadde han lyktes. Endelig hadde han scoret. Endelig levde han opp til potensialet sitt, om så bare for en liten stund.

- En helt Et kvarter seinere reduserte Newcastles Yoan Gouffran, men Elia fortsatte storspillet. Denne gangen var det heller ikke han som ble tatt av banen da Koeman foretok et dobbeltbytte etter 60 minutter.

Koeman hadde tro på at Elia kunne være forskjellen på to gode lag i det som var et jevnspilt oppgjør, og Koeman fikk rett.

For bare to minutter seinere, var Elia der igjen. Med rå kraft og litt flaks, avgjorde han kampen. Det var bare hans andre kamp for Southampton, men allerede sang fansen navnet hans.

- Det er en kamp Elia aldri vil glemme, sa TV 2-kommentator Per-Jarle Heggelund, før han la til en siste ting:

- Southampton-fansen har fått en ny helt.

TAKKET KOEMAN: Elia løp umiddelbart mot treneren etter sin første scoring. (AP Photo/Scott Heppell)
TAKKET KOEMAN: Elia løp umiddelbart mot treneren etter sin første scoring. (AP Photo/Scott Heppell) Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media