NYE ANGREP: Etter kampen mellom Russland og England brøt det ut nye slåsskamper. Foto: Scanpix
NYE ANGREP: Etter kampen mellom Russland og England brøt det ut nye slåsskamper. Foto: ScanpixVis mer

Da England trengte en opptur etter skandalen, kom nedturen

Og etterpå brøt supporterhelvetet løs igjen.

* England - Russland 1-1 (0-0)

MARSEILLE (Dagbladet): Det har aldri vært noe å si på selvtilliten til engelskmennene inn i mesterskap. Vi kan vinne ditt og vi kan vinne datt, har vært omkvedet. Men denne gang har tilnærmingen vært mer edruelig.

De første svarene på hvor Roy Hodgsons «Young Lions» står i Frankrike-EM fikk vi lørdag kveld.

England tok ledelsen etter 73 minutter på et fantastisk frispark av Eric Dier. Da så mye lyst ut, men Vasili Berezutski utliknet for Russland rett før slutt.

1-1 ble en nedtur for England. Og Hodgson får neppe arbeidsro de neste dagene.

- Følelsene gikk fra topp til bånn, sa Dier på en pressekonferanse etter kampen.

Skandale

Nesten uansett hva som skjedde på Stade Vélodrome lørdag kveld, ville det komme i skyggen av skandalen tidligere på dagen. Engelske og russiske supportere barket sammen i havneområdet i Marseille og skapte et blodig inferno.

Det ble sagt at en gjeng russiske bøller - utstyrt med kniver - jaget engelskmenn. Russerne skal ha bydd opp til ballade på tørre nevene. Men da ingen ville ta imot invitasjonen, gikk de løs på tilfeldige.

Engelske medier melder at én person svever mellom liv og død.

Etter kampen tok flere russiske supportere seg forbi sperringene på Stade Vélodrome og inn på den engelske seksjonen. Nå frykter flere for hva som skjer mellom de to leirene i natt.

- Frankrike favoritter

For England og Russland var dette åpningskampen i gruppe B, som også inkluderer Wales og Slovakia (2-1 tidligere på dagen). Englands beste prestasjon i EM er semifinale i 1996. I ekspertkretser snakkes det om alle årstall med tallet seks i:

1966 (VM-gull), 1996 (semifinale) og 2016. Ja, hva blir det etter lørdagens 1-1?

Før kampen møtte Dagbladet en av Englands mest rutinerte fotballjournalister, Henry Winter i The Times. Han mener Frankrike er favoritter til å vinne mesterskapet, mens England kan komme til kvartfinalen.

KAMPENS ØYEBLIKK: Eric Diers frispark etter 73 minutter sendte engelskmennene til himmels. Men under 20 minutter seinere ble de hentet ned igjen. Foto: NTB Scanpix
KAMPENS ØYEBLIKK: Eric Diers frispark etter 73 minutter sendte engelskmennene til himmels. Men under 20 minutter seinere ble de hentet ned igjen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Selv om Frankrike ikke overbeviste fredag kveld, har de en mann som Dimitri Payet. Han scoret et fantastisk mål og kan fort bli turneringens spiller, mente Winter.

Eksploderte

England var klart best i første omgang. Mye av spillet foregikk på høyrsida, der både Kyle Walker, Dele Alli og Adam Lallana virker mer enn klare for sluttspillet.

På motsatt side sto Raheem Sterling for småfikse deltaljer, uten at det ble noe sluttprodukt.

De første 45 minuttene endte målløse. Det var mye takket være Russlands keeper Igor Akinfeev.

Stillingskrig

Andre omgang ble stillingskrig. Men i det 73. minutt eksploderte det. England fikk frispark utenfor 16-meteren. Tottenham-spiller Eric Dier ladet kanonen og klinket ballen opp i retning krysset.

- Det er et av de beste øyeblikkene mine innenfor for fotballen, sa Dier på en pressekonferanse etter kampen.

Men Russland klarte å reise seg. På overtid utliknet Vasili Berezutski til 1-1. Det må ha føltes som et tap for England og en seier for Russland. Noe også Dier innrømmet etter kampen:

- Følelsene gikk fra topp til bånn, sa han.

- Tøff pille å svelge

- Jeg har akkurat den samme følelsen som spillerne. Dette var en tøff pille å svelge, erklærte trener Roy Hodgson.

Om supporterbråket sa han:

- Vi var fullstendig klar over hva som hadde skjedd. Men det påvirket oss ikke. Og det er ikke min jobb som trener å kommentere det. Det ligger nå hos FA (det engelske fotballforbundet).

DAGBLADETS DOM:
Eric Dier: Sto for kampens magiske øyeblikk da han sendte England opp i 1-0.
Igor Akinfeev: Bidro til å redde poenget for Russland.
Harry Kane: Tok ikke tak i kampen slik vi vet han kan. Var mye usynlig.