LAGDE BANNEBRÅK: I likhet med Wayne Rooney har også Paul Gascoigne brølt F-ordet inn i et TV-kamera. Men der Rooney tok for seg kameraet til Sky Sports, valgte Gazza seg NRK og Thor Eggen. Et par dager seinere spilte han landskamp mot Norge og Roger Nilsen på Wembley.  Foto:   Simon Bruty/ALLSPORT
LAGDE BANNEBRÅK: I likhet med Wayne Rooney har også Paul Gascoigne brølt F-ordet inn i et TV-kamera. Men der Rooney tok for seg kameraet til Sky Sports, valgte Gazza seg NRK og Thor Eggen. Et par dager seinere spilte han landskamp mot Norge og Roger Nilsen på Wembley. Foto: Simon Bruty/ALLSPORTVis mer

Da Englands største stjerne sa «fuck off, Norway» inn i et kamera

- Etterpå ble Gazza fiket til, sier intervjueren Thor Eggen.

(Dagbladet): Wayne Rooney tenker seg kanskje om to ganger før han banner inn i et TV-kamera neste gang, etter de to kampene han må stå over som en konsekvens av å ha sagt «fucking what?» sist lørdag.

- Jeg er ikke den første spilleren som har bannet på TV, og jeg blir ikke den siste, uttalte United-spissen i går.

Og har i hvert fall rett på det første punktet.

Rooney var imidlertid ikke gamle karen da Paul Gascoigne i 1992 skapte brudulje etter en utblåsning inn i kameraet til daværende NRK-reporter Thor Eggen.

Eggen var på jobb i England for å lage forhåndsstoff til kampen mot Norge på Wembley (endte 1-1 etter Kjetil Rekdals fantastiske utlikningsmål), og forsøkte å få et intervju med den engelske landslagsstjernen da han kom gående av treningsfeltet.

Det var ikke Gazza interessert i - men Eggen fikk et scoop likevel.

- Fuck off you Norway, ropte han rett inn i kamera.

Assistenten fiket til Gazza
I engelsk presse heter det at Gazza gikk videre med et glis om kjeften. I så fall ble det kjapt tørket vekk. Thor Eggen glemmer nemlig ikke det rasende ansiktsuttrykket til England-assistent Lawrie McMenemy.

- Vi hadde ligget i buskene i flere timer, norsk, engelsk og internasjonal presse, for vi slapp ikke inn på treningsfeltet ved Bisham Abbey. Etter hvert åpnet portene, vi slapp inn og fikk se siste del av treningen. Jeg sto der med min kameramann, og Gazza kom gående mot meg. Han så rett på meg, registrerte at jeg sto der med en mikrofon, og jeg spurte rett og slett: «Mr. Gascoigne, could we please ask you two questions for norwegian television?», gjenforteller Eggen til Dagbladet.

- Gazza så i linsa, sa «fuck off Norway» og gikk videre. Jeg ble småperpleks, for jeg hadde forberedt meg på mye rart, men ikke akkurat den. Jeg ropte ikke etter ham, man da jeg snudde meg så jeg en illsint Lawrie McMenemy. Han hevet høyrehånda og fiket til Gazza med flat høyrehånd. Jeg skjønte at her blir det bråk.

Og bråk ble det selvsagt. Da Eggen åpnet søndagsavisene på hotellet neste morgen så han seg selv på forsiden sammen med Gazza, ledsaget av en tittel som lød: «F*** off Norway».

- Det gode med det som skjedde var at Graham Taylor, landslagssjefen, egentlig nektet å gi intervjuer utenom pressekonferansen. Men den engelske ledelsen fant ut at de ville glatte over dette, og jeg fikk et eget intervju med Taylor, sier han.

Forgjeves brannslukking
Dagbladets Morten Pedersen sto sammen med Eggen da Gazza sendte sin hilsen til det norske folk, og i redaksjonslokalene til herværende avis var stemningen selvsagt på topp over det Englands største fotballstjerne hadde sagt.

- Det var supertiming for oss, for dette skjedde på lørdag og NRK skulle ikke ha det på før i sportsrevyen på søndag. Gazza gjorde ikke akkurat som Rooney, som sto og skrek. Gazza prøvde vel bare å være litt «bad ass», han hadde i hvert fall ingen grunn til å være forbannet. Jeg var henrykt, sier Pedersen.

TOK EN GAZZA: Men Wayne Rooney sendte ingen hilsen til det norske folk... Foto: Sky Sports
TOK EN GAZZA: Men Wayne Rooney sendte ingen hilsen til det norske folk... Foto: Sky Sports Vis mer

Det var så definitivt ikke den engelske landslagsledelsen. McMenemy prøvde å slukke brannen tidlig, men til liten nytte.

- Dere skjønner sikkert at Gazza hele tiden er under et enormt press. Egentlig skulle ikke denne treningen ha vært åpnet for pressen i det hele tatt. Derfor ble nok spesielt Gazza litt perpleks. Dette sier jeg ikke for å unnskylde hans oppførsel, men i håp om at dere sender den «riktige» versjonen i norsk fjernsyn og media, sa han etter utblåsningen.

Gazza ble irettesatt, men slapp i motsetning til Rooney å stå over noen kamper.

- Jeg tror ikke det fikk noe etterspill for ham. Han ba om unnskyldning på vei ut av treningsfeltet, sier Morten Pedersen.

Angrende Gazza
Fem år etter opptrinnet angret Gazza fortsatt da VG brakte temaet på bane.

- Jeg var drittlei den engelske pressen. Da det plutselig dukket opp et kamera, kokte det over. Jeg angrer oppriktig. Det var ikke meningen. Jeg bare slengte ut noe uten å tenke, sa han.

I 2005 stilte Gazza opp til intervju hos fotballmagasinet FourFourTwo, der han svarte på lesernes innsendte spørsmål. 

Et av dem var en tilnærmet reprise av det han fikk fra Thor Eggen i 1992:

- Har du en melding til det norske folk?

- Ja, og det er ikke «fuck off» denne gangen! Jeg vil at nordmenn skal vite at de har et vakkert og rent land. Men jeg er glad for at jeg fortsatt ikke drikker. Fordi det koster åtte pund (90 kroner) for en halvliter der! svarte Gazza.

BLE PERPLEKS: Daværende NRK-reporter Thor Eggen fikk ikke noe intervju med Gazza, men sikret seg et scoop likevel. Foto: Dagbladet
BLE PERPLEKS: Daværende NRK-reporter Thor Eggen fikk ikke noe intervju med Gazza, men sikret seg et scoop likevel. Foto: Dagbladet Vis mer