FORBEREDT PÅ MOTBAKKE: Astrid Uhrenholdt Jacobsen vet at jobben i WADAs utøverkomite kommer til å bli tung. Derfor måtte hun ha full backing for kravet om uavhengighet om hun skulle stille som Norges kandidat. Foto: Bjørn Langsem
FORBEREDT PÅ MOTBAKKE: Astrid Uhrenholdt Jacobsen vet at jobben i WADAs utøverkomite kommer til å bli tung. Derfor måtte hun ha full backing for kravet om uavhengighet om hun skulle stille som Norges kandidat. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Astrid Uhrenholdt Jacobsen nominert av NIF til verv i WADA

Da forbundet kom til Astrid Uhrenholdt Jacobsen for hjelp, stilte hun ett klart krav

Da Norges Idrettsforbund (NIF) ba Astrid Uhrenholdt Jacobsen om å stille som Norges kandidat til WADAs utøverkomite, var det ett krav som var ufravikelig for henne.

VAL SENALES (Dagbladet): Astrid Uhrenholdt Jacobsen er nominert av Norges Idrettsforbund som kandidat til utøverkomiteen i verdens antidopingbyrå, WADA.

Men da WADA opphevet sanksjonene mot Russland, til tross for at ikke alle kravene som var satt til russerne var innfridd, ble Jacobsen skeptisk. Skepsisen gikk over i motvilje da lederen av WADAs utøverkomite, canadiske Beckie Scott, trakk seg fra den uavhengige kontrollkomiteen i WADA etter å ha blitt mobbet av styremedlemmer i antidopingorganisasjonen.

Scott sa på vegne av utøverkomiteen nei til å slippe opp på sanksjonene mot Russland, men ble som kjent ikke hørt.

- Da jeg ble spurt om jeg ville stille til valg i den utøverkomiteen, så sa jeg at jeg ikke kunne det hvis Beckie trekker seg. Da tenker jeg at det der ikke er et sted for meg heller. Det blir et sånn stange hodet i veggen-opplegg. Men hun har heldigvis ikke trukket seg fra utøverkomiteen også. Og da tenker jeg at det å få muligheten til kanskje å jobbe sammen med henne må jo være en kjempemulighet. Og så sa jeg til utøverkomiteen i Norge og NIF at hvis jeg skal stille, så er det på det ene viktige premisset at jeg for alltid kommer til å mene at WADA skal være uavhengige av IOC, sier Jacobsen til Dagbladet.

Kamp i motbakke

Hun kan bli en av tre nye representanter i utøverkomiteen om hun blir valgt inn. Kandidaturet hennes støttes av alle i Norges Idrettsforbund, og også Antidoping Norge er meget positive til å få Jacobsen inn i WADA.

Derfor var det heller ikke så vanskelig å godta Astrids ultimatum.

- Nå vet jeg at det er en kamp i motbakke, men hvis jeg ikke kan få lov til å mene det, så vil jeg ikke stille heller. Hvis jeg ikke skulle få ta med den meningen fra Norge, så vil jeg ikke inn. Da sa de at det var greit. Det er jo litt David mot Goliat, men noen må jo prøve. Gir vi opp så er det jo bare å legge ned alt. Og legger vi ned antidopingen, hva er det igjen da? For meg som tenker at det er viktig at idretten også skal ha et verdigrunnlag, så føler jeg ikke det blir så veldig mye igjen hvis man gir opp de kampene der.

Blir ikke bestevenner

Jacobsen er helt på linje med Beckie Scott og alle andre som mener det er en skandale at WADA har gitt etter for Russland før russerne har ordnet opp i sitt eget dopingreir.

- Det er jo ikke noe jeg hadde stemt for. Det er vel ingen nordmenn som hadde det. Det er vanskelig å forstå. Men så er jeg veldig spent på hva som skjer når vi kommer til nyttår og vi liksom skal evaluere det igjen. Som man har blitt lovet.

- Hvordan er det å forholde seg til de russiske idrettsutøverne oppi dette?

- Det eneste jeg har tenkt mye på, er at vi ikke kan stille de utøverne vi møter personlig ansvarlige for alt heller. Jeg tror det er litt viktig å skille det fra hverandre. Det hjelper ikke at jeg skal gå og være sur på dem. Det blir jo som om jeg skal stilles ansvarlig for alt som skjer i norsk idrett. At man kan være skeptisk, det er en ting, for man blir kanskje ikke bestevenner heller, men jeg tror det er litt viktig å beholde litt av gangsynet i dette. Det er jo en ledersak.

- De russiske lederne er jo rundt dere også. Er det problematisk?

- Nei, vi lever for så vidt greit med det i langrenn, men jeg syns det er vanskeligere å forholde meg til lederne enn utøverne, egentlig. Skal vi stille krav om at utøverne skal vite om alt dette her? Jeg spør meg selv om jeg hadde klart å skjønne hvor de tråkker feil om jeg hadde vært russer selv? Jeg tror det er en veldig krevende sak, fordi de blir sannsynligvis matet med helt annen informasjon enn det vi gjør. Skal man da holde de enkelte utøverne ansvarlige? Det tror jeg vi skal være litt forsiktige med.

Noen må orke

Om Jacobsen kommer inn i utøverkomiteen vil hun ha tre år på seg til å påvirke WADA i den retningen hun og norsk idrett ønsker det. Spørsmålet er om det er mulig.

- Et alternativ er jo at det ikke er mulig, og det er jeg veldig klar over. Samtidig, hvis man på forhånd skal bestemme seg for at det ikke er mulig, da har vi tapt uansett. Det er et farlig alternativ å tenke at det ikke går. At man ikke orker. Det er litt viktig at noen orker å ta fatt på de oppgavene som egentlig virker altfor store og umulige. Får man gjort litt så er det kanskje lettere for nestemann, men jeg tror ikke det er noen lett sak, nei.