KONGE IGJEN: Magnus Carlsen stråler etter å ha sikret nok en VM-tittel. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KONGE IGJEN: Magnus Carlsen stråler etter å ha sikret nok en VM-tittel. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Da han skjønte at han kom til å vinne, måtte han jobbe for å ikke miste hodet helt

En lettet verdensmester.

SOTSJI/OSLO (Dagbladet): Der Vishy Anand viste at han tok tapet med fatning, var det en veldig lettet Magnus Carlsen som møtte pressen etter det ellevte og avgjørende partiet av VM-kampen.

Det viktigste for ham var at han slapp å spille et tolvte parti på tirsdag.

- Jeg er glad og lettet. Det var en tøff kamp helt fra start, og dagen i dag var en av de aller tøffeste. Jeg hadde ikke veldig lyst til at det skulle gå til 12 partier - i alle fall ikke med tanke på at jeg måtte spilt med svart. I dag var det virkelig en kamp, og det var muligheter begge veier, sier Carlsen.

En materialist Og muligheter var det virkelig. Anand hadde lenge overtaket og både eksperter og sjakk-computerne ga inderen en klar fordel. Men så kom trekket som avgjorde partiet i Carlsens favør. Tårnofferet på b4.

- Jeg var ganske glad når han spilte det trekket. Jeg følte at han ikke tjente nok på det. Det var andre trekk han kunne gjort som var bedre.

- Jeg er en materialist. Jeg liker bedre å ha brikkene mine enn å gi dem bort, sier han med et smil.

Noen få trekk etter offeret ble det klart at partiet og hele VM-kampen skulle gå til Carlsen. Han sier selv at han skjønte det i det 33. trekket hvor han fikk tårnet sitt til d7.

- Jeg var litt nervøs, og på slutten ble jeg veldig gira. Jeg måtte faktisk roe meg ned litt. Man må bare fokusere på det man skal gjøre. Det er vanskelig når man spiller en så viktig kamp og stillingen er som den er. Det var nerver, men jeg kontrollerte dem, sier han.

- Jeg kan bli bedre Selv om spillet til Carlsen har vært godt nok til slå Anand, har det ikke vært helt patent i hele turneringen. Det var nordmannen selv også klar over.

- Som jeg har sagt tidligere, det har vært ustabilt. Jeg kan bli bedre, men jeg gjorde noen ting han ikke helt fikk til. Anand var i alle fall langt bedre enn i fjor, og han presset meg helt til siste stund.

- Det åttende og tiende partiet var sjansene han hadde. Det var der han måtte gjort noe.

Etter fjorårets bilder fra India med bading i hotellets basseng, kom det naturligvis også spørsmål om hvordan han skulle feire triumfen.

- Nå har jeg bare lyst til å slappe av - jeg er utrolig sliten, var den siste beskjeden fra en utslitt men lettet verdensmester.