VM-DEBUTANT: Tiril Kampenhaug Eckhoff fikk med seg tre medaljer fra OL sist vinter. Nå håper hun på ny suksess i sitt første verdensmesterskap, etter å ha hatt en perfekt læremester i Tora Berger.
VM-DEBUTANT: Tiril Kampenhaug Eckhoff fikk med seg tre medaljer fra OL sist vinter. Nå håper hun på ny suksess i sitt første verdensmesterskap, etter å ha hatt en perfekt læremester i Tora Berger.Vis mer

Da hun så legenden vinne fire VM-gull, så knekte Tiril koden

- Sett i ettertid, så var det smart.

KONTIOLAHTI (Dagbladet): Tiril Eckhoff (24) er olympisk mester, men i VM-sammenheng debuterer hun derimot med dagens mix-stafett i Kontiolahti.

Men det er ikke første gang hun er til stede i et verdensmesterskap.

Tiril Eckhoff var VM-reserve i Nove Mesto for to år siden, da Tora Berger sto for en makeløs prestasjon med fire gull og to sølv.

11 starter - 8 gull Mens Berger gikk fra medalje til medalje, så ruslet Tiril Eckhoff i kulissene og verket etter å få slippe til i VM-løypene i Tsjekkia. Men hun forble reserve i mesterskapet hvor Norge nærmest gjorde rent bord, med åtte gull på 11 VM-øvelser.

Men Tiril følte like fullt ikke at hun reiste tomhendt hjem. Hun tok nemlig noe svært lærerikt med seg; førstehånds opplevelse av hvordan lagvenninnene og veteranene Tora Berger og Ann Kristin Flatland jobbet og tedde seg under et mesterskap.

- Kult å oppleve - Når du er reserve, så ønsker du å gå, men jeg så på det som en mulighet til å lære masse. Det var kult å få oppleve fra utsiden hvordan de jobbet og se hvor avslappet de var under det mesterskapet. Om jeg hadde konkurrert, så hadde jeg sikkert vært i min egen boble, og da hadde jeg trolig ikke lært like mye.

- Så sett i ettertid, så tror jeg det var smart at min rolle i 2013 var å heie på de andre, sier Tiril Eckhoff til Dagbladet.

Tre OL-medaljer Lærdommen tok hun med seg til Sotsji vinteren etter. I sitt første seniormesterskap ble hun olympisk mester i mix-stafett sammen med nettopp Tora Berger - og gutta Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen.

I tillegg var hun med på damelaget som vant bronse på stafetten, og tok en sensasjonell OL-bronse på fellesstarten.

Et knallmesterskap for Tiril Eckhoff.

Eneste gjenværende Her i Kontiolahi kan det bli nye framganger for jenta som i vinter også vant sin første verdenscupseier, på sprinten i Östersund 6. desember.

Hun er den eneste som er igjen fra mix-laget fra kvartetten som ble olympiske mestre for ett år siden, men sammen med Fanny Welle-Strand Horn, Johannes Thingnes Bø og Tarjei Bø har Tiril og lagkameratene en alle tiders mulighet til å følge opp langrennsgjengens VM-suksess i Falun med norsk gull på første forsøk i skiskytings-VM.

- Skal være dødssliten Men Tiril forsøker bevisst ikke å legge for stort press på egne og lagets skuldre.

- Vi er litt annerledes lag, med to debutanter i mix-stafett (Fanny og Johannes), og stafett er stafett. Alt kan skje, sier Tiril Eckhoff.

- Og for min egen del, så har jeg ikke satt meg noen store målsettinger om medaljer. Jeg skal gå så fort jeg kan og komme i mål dødssliten. Klarer jeg det, så skal jeg være fornøyd. Det er tross alt mitt første verdensmesterskap.

Trøblete generalprøve Tiril Eckhoff hadde ingen god VM-generalprøve i Holmenkollen, og sto blant annet over stafetten fordi hun var mentalt sliten og i tillegg var i klinsj med landslagsledelsen, som hun følte presset henne til å stille opp på ting hun selv ikke ønsket.

Etter en ukes ferie med kjæresten, så stilte hun opplagt på VM-precampen på Trysil, og til VM-starten så sprudler Eckhoff av overskudd.

- Det er skikkelig god stemning i laget nå. Alle er i godt humør, så det er digg med VM, sier hun og smiler bredt.

- Og så har vi nintendo wii på huset og koser oss med det, selv om man ikke blir så intellektuelt mye smartere av det. Men det er godt å koble av med noe helt annet før alvoret starter, sier Tiril Eckhoff.

Og hvem vet, kanskje leker hun og de tre andre på mix-laget med konkurrentene i ettermiddag.

MIX-LAGET: Disse fire går dagens mix-stafett i VM for Norge: Tarjei Bø (f.v.), Fanny Welle-Strand Horn, Tiril Eckhoff og Johannes Thingnes Bø.
MIX-LAGET: Disse fire går dagens mix-stafett i VM for Norge: Tarjei Bø (f.v.), Fanny Welle-Strand Horn, Tiril Eckhoff og Johannes Thingnes Bø. Vis mer