Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Da Jan Jönsson prøvde seg på Cesc Fàbregas, grep Arsène Wenger inn

- Glem det, sa Arsenal-manageren til Jan Jönsson.

VILLE LÅNE FABREGAS: Jan Jönsson og Arsène Wenger har et godt forhold, men da Jönsson ville låne Fàbregas, var det helt uaktuelt. (AP Photo/Matt Dunham)
VILLE LÅNE FABREGAS: Jan Jönsson og Arsène Wenger har et godt forhold, men da Jönsson ville låne Fàbregas, var det helt uaktuelt. (AP Photo/Matt Dunham) Vis mer

ÅLESUND (Dagbladet): Cesc Fàbregas hadde akkurat fylt 16 år og var fortsatt et ubeskrevet blad i internasjonal fotball.

Jan Jönsson var bare 43 år gammel og fortsatt et ubeskrevet blad som fotballtrener.

Svensken besøkte Arsène Wenger i London, og sammen gjorde de noe av det de liker aller best: å finne unge fotballtalenter og kommende storspillere.

På Arsenals juniorlag var det én spiller som utmerket seg spesielt da Jönsson besøkte storklubbens treningsfelt.

Den daværende Landskrona-treneren hadde håpet å få låne et Arsenal-talent og rettet pekefingeren mot Fàbregas.

- Jeg så at han hadde noe helt unikt og et fantastisk fotballhode. Jeg tenkte at dette er en kommende storspiller. Jeg sa til Arsène at «han har jeg lyst til å ha i Landskrona», forteller Jönsson til Dagbladet.

- Glem det. Han skal vi ha her, svarte Wenger, som neppe angrer på det avslaget i dag.

Besøker Wenger årlig

Fàbregas er i dag en av verdens beste fotballspillere. 27-åringen står allerede med 93 landskamper for det seiersvante spanske landslaget og har vært en nøkkelspiller for både Arsenal, Barcelona og nå Chelsea.

NESTEN: Så nær var Jan Jönsson i å få låne Cesc Fàbregas. Foto: Øyvind Godø
NESTEN: Så nær var Jan Jönsson i å få låne Cesc Fàbregas. Foto: Øyvind Godø Vis mer

- Hvor hadde Landskrona vært i dag hvis du fikk Fàbregas dit?

- Det er vanskelig å si. Det hadde vært veldig kult i hvert fall. Men Landskrona hadde sannsynligvis vært omtrent der de er i dag, for det hadde kun vært aktuelt med lån, sier Jönsson.

Den avtroppende AaFK-treneren har besøkt Wenger hvert år de siste 15 årene.

- Vi har en årlig prat, og vi har litt samme filosofi. Vi har begge respekt for økonomien og liker å satse ungt. Vi kjøper gjerne billig og selger dyrt. I tillegg er det noen likheter i måten å spille på, mener svensken.

Strømsgodset har et samarbeid med Manchester City, men Jönsson har aldri fått til noe tilsvarende med Arsenal og enten Stabæk, Rosenborg eller Aalesund.

- Noe samarbeid har aldri vært aktuelt, siden Arsenal vil låne ut sine spillere til engelske klubber, forteller Jönsson.

- Men jeg har vært i kontakt med Arsène om flere som jeg kunne ha tenkt meg å ha låne, men jeg kan ikke si hvilke spillere det er snakk om. Det har vært noen gode spillere, men jeg kan dessverre ikke gi deg noen navn, sier han.

VERDENSSTJERNE: Cesc Fàbregas spiller nå for Chelsea og er en av verdens beste fotballspillere. REUTERS/Dylan Martinez
VERDENSSTJERNE: Cesc Fàbregas spiller nå for Chelsea og er en av verdens beste fotballspillere. REUTERS/Dylan Martinez Vis mer

Les også: Jönssons ti år i norsk fotball: - Han er den beste spilleren jeg har trent, men jeg ble ikke overrasket over at han mislyktes

Forkjærlighet til Japan

Fotballtrenerne har kjent hverandre i over 20 år. Jönsson og Wenger møttes for første gang i Monaco i 1993 og havnet etter hvert i Japan sammen.

Mens Wenger trente Nagoya Grampus Eight, spilte Jönsson for Sanfrecce Hiroshima og Vissel Kobe.

- Arsène var veldig interessert i Japan. Vi møttes blant annet i cupen og noen ganger på treningene våre. Han dro så til Arsenal, mens jeg etter hvert tok trenerlisensen min i London. Da bodde jeg hjemme hos Fredrik Ljungberg, forteller svensken.

Ljungberg er i likhet med Jönsson fra Halmstad. Dermed ble den sympatiske svenskens relasjon til Arsenal ytterligere forsterket.

KJENNER WENGER: Jan Jönsson forteller om det gode forholdet til Arsenal-manager Arsène Wenger. Foto: Øyvind Godø
KJENNER WENGER: Jan Jönsson forteller om det gode forholdet til Arsenal-manager Arsène Wenger. Foto: Øyvind Godø Vis mer

- I tillegg ble min gode venn Gerry Peyton hentet til Arsenal som keepertrener noen år senere. Det styrket forbindelsene dit. Jeg har vært på besøk hos Arsène i Arsenal hvert år de siste 15 årene.

- Jeg reiser dit både for å lære, men også for å få avkobling med en annen type treningshverdag. Jeg tror jeg har lært en del av det, forteller Jönsson.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling