- Da jeg skar inn foran Emil, var det den deiligste følelsen i et mesterskap noensinne

Northug mener svensken tabbet seg ut taktisk.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Petter Northug greide ikke å ta seg forbi russiske Nikita Kriukov på oppløpet, men akkurat som i Oslo-VM for to år siden passerte han Emil Jönsson og sikret sølvmedaljen på sprint.

Northug er vanligvis av den oppfatning at annenplass er første taperplass, men i dag var han godt fornøyd med innsatsen. Og ikke minst måten han slo sin nye, svenske erkerival på.

Nordmannen kom først opp på siden av svensken, før han staket seg forbi og kastet seg inn i samme spor. På SVT mente ekspertkommentator Anders Blomquist at Northug var mer opptatt av å sperre for Jönsson enn han var av å slå Kriukov.

- Det stemmer, bekrefter Northug til Dagbladet.

SVT-eksperten mente også at nordmannens motiv for å tjuvstarte var å framprovosere en ny tjuvstart på Jönsson - som i så fall ville blitt disket.

TV-bildene viste at Jönsson bare gliste av opptrinnet.

Northug forklarer den slik:

- Tjuvstarten var for å få mer pause. Jeg startet i siste semifinaleheat. Jeg visste at Kriukov, akkurat som i Vancouver, hadde fått lenger pause igjen. Jeg ville bare ha et minutt til.

- Funket det?

- Ja, hvert minutt fra en semifinale til finale er verdt det.

Han elsket følelsen av slå svensken inne på oppløpet.

- Da jeg skar inn foran Emil, var det den beste følelsen i et mesterskap noensinne.

PETTER TOK SØLVET: Russiske Nikita Kriukov staket best på oppløpet, og slo Petter Northug. Alex Harvey tok bronsemedaljen, mens Emil Jönsson måtte nøye seg med den sure fjerdeplassen.
PETTER TOK SØLVET: Russiske Nikita Kriukov staket best på oppløpet, og slo Petter Northug. Alex Harvey tok bronsemedaljen, mens Emil Jönsson måtte nøye seg med den sure fjerdeplassen. Vis mer

I den siste motbakken før utforkjøringen inn mot stadion forsøkte Jönsson å rykke. Han har sin store styrke i diagonalgang, og forsøkte å avgjøre det hele der, men Northug beit tenna sammen og kloret seg fast. Det samme gjorde Kriukov.

Der og da var alt kjørt for Jönsson, mener Northug, som ikke er imponert over svenskens taktikk.

- Når du stuper først utfor i siste bakken i det snødrevet her, har du tapt. Jeg lå og ventet på hvem av Emil og Kriukov som ville gjøre det. Det er den som er svakest, mest nervøs og som har høye skuldre som gjør det dumme valget. Jeg og Kriukov var veldig glade da vi fikk andre- og tredjeposisjonen, sier Northug.

På spørsmål om svensken tapte medaljen på en taktisk feil, svarer han:

- Det var fryktelig dumt. Jeg var veldig fornøyd med den posisjonen jeg hadde.

Jönsson leder sprintcupen klart og har vært verdens beste skisprinter de siste årene. Men han har aldri greid bedre enn en bronse i et mesterskap.

- Jönsson slår meg i 11 av 10 verdenscupsprinter, men jeg slår ham i 11 av 10 mesterskapssprinter. Det er jækla digg å slå ham, sier Northug med et smil.

- Hvorfor er det sånn?

- Jeg tror jeg er hakket sterkere mentalt, og klarer å holde hodet kaldere i et mesterskap. Han føler at han må vinne, og derfor tror jeg han gjør det valget han gjør i siste bakken der. Jeg og Kriukov er litt kaldere, og klarer å tenke litt mer i sånne situasjoner.

Han og russeren hadde en vennskapelig prat etter målgang, og vinket opp til publikum. Northug bekrefter at de er gode kompiser.

- Han sa at han måtte vinne, han skal kanskje bare gå én øvelse her. Mens jeg skulle gå tusen, sa han. Kriukov er den russeren jeg har best tone med. Han prater godt engelsk og har veldig bra humor. Jeg prøver å komme med noen gloser til ham før start, men han bare gliser. Jeg ser veldig fort på utøverne om de er sterke mentalt. Kruikov merker jeg er veldig sterk mentalt, så det nytter ikke å trenge gjennom skallet der.