Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Da jeg var ung fikk jeg mange fordeler. Nå må jeg gi tilbake

Hirscher om sitt ansvar overfor Østerrikes skiforbund.

GIR TILBAKE: Marcel Hirscher mener det er viktig å gi tilbake til det østerrikske skiforbundet. Foto: AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES
GIR TILBAKE: Marcel Hirscher mener det er viktig å gi tilbake til det østerrikske skiforbundet. Foto: AFP PHOTO / PHILIPPE DESMAZES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kom beskjeden om at Petter Northug ikke får gå verdenscup kommende sesong, da han ikke signerte landslagsavtalen innen den gitte tidsfristen. Dersom han skal få gå verdenscup og Tour de Ski kommende sesong, er det Northug-leieren som må gjøre fremstøtet.

Petter Northug er kanskje langrennssirkusets aller største stjerne, og Marcel Hirscher er det samme i alpintverdenen. Han sier at han kunne gjort det samme som Northug, stå utenfor landslaget, men føler et ansvar for å «betale tilbake» til forbundet.

- For øyeblikket kan jeg også gå ut. Men det er ikke lett. Gjør jeg det må hele systemet gå gjennom et jordskjelv, sier Hirscher til NRK.

Gjennom alpintlandslaget i Østerrike får utøverne lønn, betalt for treningsleirer og lignende, skriver statskanalen. Dermed blir bredden bedre ivaretatt, enn om de store stjernene skulle bryte ut.

- Da jeg var ung fikk jeg mange fordeler fra dette systemet, mens jeg nå må gi tilbake. Det er en del av spillereglene. Da må jeg blant annet stille opp for landslagets sponsorer og slikt også. Alle må bidra. Om jeg ikke stiller opp vil det hele kollapse. Om jeg eller Benjamin Raich velger å ikke stille opp for skiforbundet vil det ikke lenger være noen som vil støtte de unge utøverne. Sponsorene betaler for toppstjernene, sier Hirscher.

En faktor her er også at hvert forbund ikke tar hånd om sin egen økonomi, men midlene fordeles utover flere idretter.

- Midlene våre går også til mindre sponsorvennlige idretter som langrenn og skicross. Systemet er aldri 100 prosent rettferdig. Jeg har holdt systemet oppe, men jeg vil gjerne ha noen ekstrafordeler også, sier Hirscher.

Hirscher sier også dette om Northug-situasjonen:

- Jeg respekterer absolutt måten de gjør det på i Norge, om det fungerer for dem.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har vist sin støtte til Norges Skiforbund, som hun mener har gjort en god beslutning med tanke på framtida.

EGEN SPONSOR: Petter Northug.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
EGEN SPONSOR: Petter Northug. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!