KLAR TIL START: I dag starter sesongen for Therese Johaug og resten av langrennseliten. Foto: Thomas Rasmus
KLAR TIL START: I dag starter sesongen for Therese Johaug og resten av langrennseliten. Foto: Thomas RasmusVis mer

Da Johaug gråt av skuffelse, kom Northug med trøst og råd

- Han bryr seg, sier Therese Johaug.

BEITOSTØLEN (Dagbladet): De har mye felles, Therese Johaug (24) og Petter Northug (26). De er verdensmestere i langrenn, og de er idoler med popstjernestatus blant norske tenåringer.

Når det gjelder image, kunne de to likevel ikke ha stått lenger fra hverandre. «Et lite stykke Norge», skriver prinsessegemal Ari Behn om Johaug i et intervju i Skiforbundets nye magasin «Løype!». Hun er jenta Norge alltid har drømt om å fostre og, hun er jenta alle menn i Norge vil gifte seg meg, og hun er slik Gud skapte kvinnen, ifølge Behn.

Der Johaug er elsket av alle for sin jordnærhet, havner Northug i den langt mer kontroversielle kategorien «elsket og hatet». Northugs brautende verbale utspill, og hans frekkhet i løypa, har skaffet ham mange fiender.

Men Johaugs inntrykk av Northug er et helt annet. Hun beskriver ham som omsorgsfull og lavmælt.

- Stor respekt - Mitt inntrykk av Petter er veldig bra. Han er den som kan komme og spørre meg om hvordan det går. Han kan også komme med tips, for eksempel om tekniske ting, sier Johaug til Dagbladet.

Hun har flere konkrete eksempler:

- Jeg husker veldig godt da jeg for tre år siden ikke gikk så bra på ski og måtte bryte Tour de Ski. Da kom Petter bort og sa «du vet hva du er god for» og «bedre lykke neste gang, du trenger bare litt hvile».

- Teknisk kan han si «du kan prøve det» og «jeg gjør det sånn». At han kommer med tips, er noe i hvert fall jeg setter pris på. Du har jo stor respekt for han som skiløper og person, og da er det jo ekstra hyggelig at han sier sånne ting. Det tyder på at han bryr seg, poengterer Johaug.

Et forbilde Og fortsetter:

- Det sier litt om ham som person. Folk får kanskje et annet inntrykk av ham gjennom media, men han er veldig ydmyk og en veldig stille og rolig gutt som ikke lager høyest leven rundt matbodet, for å si det sånn.

STJERNETREFF: Therese Johaug får og Petter Northug er begge blant Norges mest populære idrettsutøvere. Foto: Thomas Rasmus Skaug
STJERNETREFF: Therese Johaug får og Petter Northug er begge blant Norges mest populære idrettsutøvere. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

- Er han et forbilde for deg?

- Selv om Marit Bjørgen er mitt største forbilde, så er Petter absolutt et forbilde på mange områder, måten han går på, taktomslaget, og rykket - det er noe jeg har stor beundring for.

- Hvilken egenskap hans skulle du helst hatt?

- Rykket, kommer det kontant.

Det første møtet Johaug husker også godt sitt første møte med Northug. Det var da hun som 16-åring ble invitert med på en juniorlandslagssamling på Savalen ved Tynset.

GRÅT AV SKUFFELSE: Therese Johaug storgråt etter den elendige plasseringen i det tredje rennet i Tour de Ski. Etterpå kom Petter Northug bort med trøst og oppmuntringer. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
GRÅT AV SKUFFELSE: Therese Johaug storgråt etter den elendige plasseringen i det tredje rennet i Tour de Ski. Etterpå kom Petter Northug bort med trøst og oppmuntringer. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Jeg husker at Peter var på laget, og det var veldig mye snakk om han, om at han var god. Det var første gangen jeg så ham, sier Johaug, som ikke husker like godt om hun ble imponert.

- Men det var stort for meg å få være med på samlinga, mimrer hun.

I forbindelse med gårsdagens pressekonferanse på Beitostølen signerte for øvrig Johaug en avtale med Norges Skiforbund som gjør henne til landslagsløper de kommende fem sesongene. Fra før har Petter Northug (4 år) og Marit Bjørgen (3 år) lignende avtaler.
Dermed har skiforbundet nå alle de tre største stjernene på langtidskontraker.