Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Astrid Jacobsen vil kutte ut sprintlangrenn

Da Johaug og co. ble presentert, var tankene til Jacobsen en helt annen plass

Selv om Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble presentert som ny landslagsløper på mandag, er det ikke gitt at hun fortsetter. Jacobsens skjebne ligger utenfor hennes egne hender.

DET NYE KVINNELANDSLAGET: Therese Johaug, IL Nansen
Ingvild Flugstad Østberg, Gjøvik Skiklubb
Maiken Caspersen Falla, Gjerdrum IL
Astrid Uhrenholdt Jacobsen, IL Heming
Heidi Weng, IL BUL
Kathrine Harsem, IL Varden Meråker
Ragnhild Haga, Åsen IL
Kari Øyre Slind, Oppdal IL
Tiril Udnes Weng, Nes SKI
Mari Eide, Øystre Slidre IL

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
DET NYE KVINNELANDSLAGET: Therese Johaug, IL Nansen Ingvild Flugstad Østberg, Gjøvik Skiklubb Maiken Caspersen Falla, Gjerdrum IL Astrid Uhrenholdt Jacobsen, IL Heming Heidi Weng, IL BUL Kathrine Harsem, IL Varden Meråker Ragnhild Haga, Åsen IL Kari Øyre Slind, Oppdal IL Tiril Udnes Weng, Nes SKI Mari Eide, Øystre Slidre IL Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Blir landslagets mest erfarne å se i langrennssporet neste sesong?

Svaret er trolig ja, men i motsetning til resten av de landslagsuttatte løperne mangler foreløpige de to strekene under svaret.

For selv om Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble presentert som ny landslagsløper på mandag sammen med Therese Johaug, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg og resten av stjernene, er ikke det endelige valget tatt.

- Uttaket kommer såpass tidlig at jeg ikke har rukket å lande helt ennå. Men jeg er positiv til å få det til. Samtidig krever det velvilje fra Skiforbundet og universitet, sier Uhrenholdt Jacobsen til Dagbladet.

For som Heming-jenta meldte til Dagbladet i mars: Hun skal «trappe opp» medisinstudiene. Det betyr at livet som toppidrettsutøver ikke kan fortsette hvis hun ikke kan kombinere satsingen med studiene.

Styrer ikke selv

Jacobsens videre skjebne ligger i andres hender: Universitetet som Jacobsen er en del i må tilrettelegge hennes studieplan som gjør at hun kan få gjøre det som kreves for å lykkes i VM i Seefeld neste vinter.

MYE Å TENKE PÅ: For Astrid Uhrenholt Jacobsen handler livet om så mye mer enn bare idrett. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
MYE Å TENKE PÅ: For Astrid Uhrenholt Jacobsen handler livet om så mye mer enn bare idrett. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Samtidig må Norges Skiforbund gjøre det samme, slik at 31-åringen kan gjøre det som kreves for å lykkes i studiene.

- Jeg tenker ikke så mye på dette, for det siste som skal på plass er ikke opp til meg. Jeg vet fortsatt ikke hvordan sommeren og høsten kommer til å se ut, men jeg er såpass disiplinert at jeg mener jeg skal få til begge deler, sier hun.

- Det betyr at mer av treningen min vil foregå fra Oslo, men det skal gå bra. Oslo er et fantastisk sted å trene. Det går an å bli veldig god på ski her.

- Ikke tenkt mye langrenn

Da Jacobsen ble presentert som landslagsløper mandag og møtte Dagbladet i etterkant av landslagsuttaket, var tankene hennes et annet sted enn lagvenninnene.

- Jeg har egentlig ikke tenkt så mye på langrenn. Jeg har vært mest student i det siste, forteller Heming-jenta til Dagbladet.

- Jeg var på universitet dagen etter OL. Det er mye program og på én måte slitsomt, men også befriende. Den siste måneden av sesongen klarte jeg å kombinere studier med gode resultater i skisporet. Det har vært en fin periode etter OL.

Motsatt av Bjørgen

I likhet med Marit Bjørgen har Jacobsen brukt den siste måneden på å finne ut om motivasjonen er sterk nok til å satse videre som langrennsløper.

I motsetning til Rognes-jenta har Jacobsen funnet ut at motivasjonen er der, så lenge hun klarer å kombinere det med en opptrapping av medisinstudiene.

Motivasjonen er blant annet knyttet til en stor revansjelyst etter at 31-åringen ikke fikk ut sitt potensial i OL i Pyeongchang, men viste fin formutvikling etter vinterlekene, både i Holmenkollen og i Falun.

- Ønsket mitt er å satse videre som langrennsløper samtidig som jeg studerer. Et bra samarbeid mellom Skiforbundet og universitetet er viktig. Det er ingen tvil om at det er bra for meg, og jeg tror det er bra for laget også. Vi trenger ulik input i laget, mener hun.

- Det er lett å tenke at minst mulig utenfor sporten er det beste, men det er mye annet som tyder på at det er sunt å gjøre noe ved siden av. For organisasjonen tror jeg det er bra at noen søker å kombinere sporten med studier.

Vil kutte ut sprint

De siste detaljene er ikke spikret. Det er heller ikke framtida. Men visjonen og ambisjonen er klar fra Jacobsens side.

- Drømmen min er at jeg kan få kombinert studier og langrenn og fullført med et godt VM i Seefeld. Men jeg er klar på at jeg må kunne kjempe om medaljer for at jeg skal føle at jeg har nådd målene mine, sier 31-åringen.

- Vil du gjøre noen endringer på trenings- og konkurransefronten framover?

- Jeg vil nok være mer selektiv med tanke på hvilke renn jeg går. Jeg vil nok ikke satse på sprintlangrenn i det hele tatt og stå over for eksempel Tour de Ski for å få inn gode treningsperioder, forklarer Jacobsen.

Med andre ord: Sprintverdensmesteren fra VM i Sapporo i 2007 kan ha gått sitt siste sprintrenn i karrieren. Jacobsen vil være mer selektiv og prioritere enkeltrenn hun vil satse alt på.

Jacobsen og Johaug

Bjørgen valgte en liknende strategi mot slutten av sin karriere. Jacobsen står for mange av de samme verdiene og er nå den mest erfarne på det norske kvinnelandslaget.

- Hvor viktig er det for gruppa at du fortsetter?

- Jeg har ikke den samme erfaringen som Marit, men jeg har i hvert fall vært med i mange år. Nå er det bare Therese og meg som er igjen fra den generasjonen som var med før Skiforbundet fikk veldig god økonomi og perioden før norsk kvinnelangrenn ble veldig dominerende, sier medisinstudenten.

- Vi har med oss erfaring fra den tiden hvor det var litt vanskeligere. Sånn sett er vi viktige kulturbærere. Så gjelder det å overføre mest mulig av det videre før vi forsvinner.

De nye jentene

Foran kommende sesong er det norske kvinnelandslaget utvidet.

Marit Bjørgen er forsvunnet, men Therese Johaug, Tiril Udnes Weng og Mari Eide kommer inn. Heidi Weng, Ragnhild Haga, Ingvild Flugstad Østberg, Maiken Caspersen Falla, Kathrine Harsem og Kari Øyre Slind er også med videre.

- Utvidingen av landslaget er litt som forventet. Året etter et OL utvider man gjerne laget for å bygge løpere fram mot neste OL. Jeg tror det er helt riktig å satse på nye og yngre løpere, sier Uhrenholdt Jacobsen til Dagbladet.

- Vi har prestert for dårlig i sprint. Derfor tror jeg det er viktig å få inn Tiril og Mari, som sitter med god kompetanse der. Som lag må vi heve oss i sprint. Vi er nødt til å ta tak, mener hun.

Jacobsen om Northug-nyheten

Tilbake på landslaget er også Petter Northug, noe flere av sprintgutta applauderer overfor Dagbladet, deriblant Johannes Høsflot Klæbo, Emil Iversen og Finn Hågen Krogh.

Det samme gjør Jacobsen.

- Det er bra at han er tilbake. Da blir det kanskje litt mindre støy for lederne våre som har brukt mye tid på det. Det beste er at alle de beste er samlet i samme treningsgruppe, sier hun.

- Alle er vinnere av dette utfallet. Dette er den beste løsningen for alle.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media