- THIS IS BEAUTIFUL, MAN: Bob Nameng og barna fra Kliptown la blomster og viste sin respekt for terrorofrene i Oslo og på Utøya utenfor Oslo Domkirke. Foto: Morten Pedersen
- THIS IS BEAUTIFUL, MAN: Bob Nameng og barna fra Kliptown la blomster og viste sin respekt for terrorofrene i Oslo og på Utøya utenfor Oslo Domkirke. Foto: Morten PedersenVis mer

Da Kliptown og Mandelas barn ba en bønn for Norge

Norway Cup 2011 kan ikke måles med Rugby-VM 1995. Men i den tilstanden Norge er i er den politiske fellesnevneren ikke til å ta feil av.

Oslo — fredag 29. juli

DE LANDET PÅ Gardermoen torsdag kveld etter en 24 timer lang reise fra Soweto i Sør-Afrika. I formiddag var de ved Domkirken i Oslo med sine bønner, sang, kjærlighet og empati. Og har du sett Clint Eastwoods mesterstykke «Invictus» vet du at Bob og barna fra SKY (Soweto Kliptown Youth) dypt inne i ghettoen utenfor Johannesburg vet hva samhold, medmenneskelighet og solidaritet kan gjøre med en nasjon.

HAR DU IKKE sett filmen som handler om Nelson Mandelas tilgivende overbevisning og politiske briljanse da han gjenreiste Sør-Afrika som et fargerikt felleskap («The Rainbow Nation») i forbindelse med Rugby-VM 1995, bør du absolutt gjør det i en tid som den vi opplever nå.

UNDER VM I Sør-Afrika knyttet vi som var på VM-jobb for Dagbladet et helt spesielt bånd med SKY-senteret i Soweto. Vi startet også en innringningsaksjon som etter hvert samlet inn nærmere 170 000 kroner til senteret. Og for ett år siden var SKY på Norway Cup for første gang.

Når Norway Cup starter i helga er de her igjen.

SANG OG BA: Bob Nameng og barna fra Kliptown la blomster og viste sin respekt for terrorofrene i Oslo og på Utøya utenfor Oslo Domkirke. Foto: Morten Pedersen
SANG OG BA: Bob Nameng og barna fra Kliptown la blomster og viste sin respekt for terrorofrene i Oslo og på Utøya utenfor Oslo Domkirke. Foto: Morten Pedersen Vis mer

BOB OG UNGENE visste ikke hva de hadde i vente da flybillettene deres ble bestilt for tre uker siden. Men da bomba smalt og AUF-ungdommene ble massakrert på Utøya forrige fredag visste de at turen til Norge kom til å handle om så uendelig mye mer enn Norway Cup, dans og fotball.

Og derfor de var ved Domkirken i formiddag.

For å fortelle oss at det som skjer i Norge nå er den eneste veien å gå.

BOB OG BARNA lærte det av Nelson Mandela da Sør Afrikas tidligere president klarte å samle en dypt splittet nasjon rundt et idrettsarrangement for 16 år siden. Vi har skjønt det nå gjennom en nasjonal oppvåkning strålende ledet av Jens Stoltenberg. Og som Bob (Nameng) sa da han så blomsterhavet og alle menneskene foran Domkirken i formiddag:

- This is beautiful, man.

RØRENDE: Bob Nameng og barna fra Kliptown ba og sang en sang for terrorofrene. Foto: Morten Pedersen
RØRENDE: Bob Nameng og barna fra Kliptown ba og sang en sang for terrorofrene. Foto: Morten Pedersen Vis mer

- This is love and no gun can kill love when it is as powerful as this.

LØRDAG BEGYNNER Tippeligaen å rulle igjen med Molde-Vålerenga på Aker Stadion. Søndag morgen sparkes verdens største fotballturnering i gang på Ekeberg. Og aldri har en fotballturnering for barn vært viktigere i en internasjonal (politisk) sammenheng enn Norway Cup 2011.

Her i Norge har ingen idrett noen gang hatt større betydning enn det fotballen og det fargerike felleskapet på Ekeberg vil ha den kommende uka.

SER DU PÅ MAX fra klokka 17.00 lørdag ettermiddag vil du se SKY-barnas sang og bønn foran Domkirken i Oslo. Det er meget gripende. Du vil også få se og høre Ole Gunnar Solskjær og Freddy dos Santos sette ord og følelser på den siste ukas hendelser i Norge. Det er også meget gripende. Det leger ikke nasjonens og enkeltmenneskets sår — det kan bare tiden og samholdet gjøre — men verden må som alltid gå videre.

KAN DET VIKTIGSTE av alt det uviktige her i verden bidra til å gi oss et etterlengtet pusterom er det bare å blåse for avspark.

BLOMSTERHAV: SKY-barna og Bob ser på blomsterhavet utenfor Oslo Domkirke. Foto: Morten Pedersen
BLOMSTERHAV: SKY-barna og Bob ser på blomsterhavet utenfor Oslo Domkirke. Foto: Morten Pedersen Vis mer