Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

OL i Pyeongchang: De knuste drømmers dag

Da Krüger jublet, falt Frankrikes stjerne sammen i tårer: - En trist dag for hele nasjonen

En sønderknust Maurice Manificat gråt for seg selv og Frankrike, mens britiske Andrew Musgrave var forbannet da Dagbladet møtte duoen etter 15-kilometeren i Pyeongchang.

HULKET: Maurice Manificat var sønderknust etter at medaljen glapp på 15 kilometer fristil i Pyeongchang. Foto: AFP PHOTO / Christof STACHE
HULKET: Maurice Manificat var sønderknust etter at medaljen glapp på 15 kilometer fristil i Pyeongchang. Foto: AFP PHOTO / Christof STACHE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): I et OL er det de jublende medaljevinnerne som løftes fram, men flertallet drar hjem fra Pyeongchang i sinne, tårer og fortvilelse.

Og noen hadde det trolig enda verre enn Martin Johnsrud Sundby etter den sure 4.-plassen på 15 kilometer fristil i går, som Dario Cologna vant foran Simen Hegstad Krüger og Denis Spitsov.

Sundby har tross alt allerede en OL-medalje fra dette mesterskapet og har flere gode muligheter igjen senere i disse vinterlekene, på stafetten, femmila og trolig lagsprinten.

Verre var det for Maurice Manificat og Andrew Musgrave, som har tenkt på denne dagen og denne OL-distansen i henholdsvis åtte og fire år. Det var i går de skulle vinne OL-gull, eller i det minste ta en medalje.

Manificat, som har flere verdenscupseirer på distansen, så lenge ut til å klare målet om en OL-medalje, men fikk det for tøft mot slutten og endte fire sekunder bak Denis Spitsov på bronseplass.

- Jeg er veldig trist

Live-published photos and videos via Shootitlive

Da russeren mottok sin medalje sammen med Krüger og Cologna - som jublet på blomsterseremonien - ruslet Manificat inn i mixed zone og stilte seg opp foran den franske pressen.

Da kom tårene. Frankrikes store langrennsstjerne begynte å hulke, mens han pratet om drømmen som ble knust.

Overfor Dagbladet forklarte han hvorfor han ble så emosjonell.

- Det er tungt. Jeg er veldig trist. Dette var målet i karrieren min, og så er jeg fire sekunder bak medalje, sier Manificat til Dagbladet.

- I åtte år siden Vancouver har jeg tenkt på denne dagen. 15 kilometer fristil i OL er svært sjeldent. Dette var min sjanse. Det er et VM med denne distansen om tre år, så det er tungt. Jeg vet jeg har kapasitet til å vinne, men jeg klarte det ikke.

Frankrike gråter

Manificat opplever at han har skuffet en hel nasjon.

- Jeg er så trist og lei. Det er en trist dag for meg og en trist dag for hele nasjonen. Men i morgen kommer en ny dag. Jeg må gå videre. Det kommer en stafett som er viktig for oss, sier franskmannen til Dagbladet.

I TÅRER: Maurice Manificat er vanligvis en skikkelig gladgutt, men etter målgang fredag knakk han sammen og gråt. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet
I TÅRER: Maurice Manificat er vanligvis en skikkelig gladgutt, men etter målgang fredag knakk han sammen og gråt. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet Vis mer

- Samtidig er det ingenting jeg angrer på. Jeg gjorde alt jeg kunne, men var sliten og klarte ikke å gå raskere. Jeg har vært litt redusert etter skiathlon. Kanskje mistet jeg litt energi på alt stresset, sier han og utdyper:

- Jeg kjente det i dag tidlig at dette blir en viktig dag. Det stresset meg litt, kanskje. Men jeg gjorde mitt beste, men det responderte ikke så bra som jeg kunne.

Omstridt russer-bronse

At det var russiske Spitsov som tok bronsen, var ekstra tungt i visshet om Russlands dopinghistorikk og at uenigheten har vært stor om russerne bør få delta i vinter-OL i Pyeongchang.

- Det er ikke overraskende at han tar bronsen. Spitsov har vært sterk i det siste, sier Manificat til Dagbladet.

- Er det greit at han vinner bronsen foran deg og Sundby med tanke på at Russland ikke har et fungerende antidopingarbeid?

- Ja, det er OK, sier Manificat, før han slenger ut:

- Vi får se om fire år om det dukker opp noen historier...

Britens mareritt

Enda verre gikk det for briten Andrew Musgrave, som ble nr. 4 på femmila i Lahti-VM, og hadde et klart mål om å vinne OL-gull i Pyeongchang på 15 kilometer fristil.

Det var ikke Musgrave i nærheten av å klare. Skotten gikk et av sine svakeste fristilsrenn på lenge og endte på en skuffende 28. plass.

- Dette var elendig. Det gikk ikke etter planen. Jeg følte meg bare tung og kom aldri i gang, sier Musgrave til Dagbladet.

- Jeg vet ikke hvorfor det gikk dårlig. Noen ganger har du bare en dårlig dag. Dessverre var det feil dag å ha dårlig dag.

- Helt krise

Musgrave var både sint og skuffet etter 28.-plassen på dagen hvor han hadde planer om å bli olympisk mester.

- Jeg hadde troa før i dag på at jeg kunne bli olympisk mester. Nå mista jeg litt troa og trenger noen dager på å få tilbake selvtilliten, når jeg gikk så elendig som her. Det var helt krise, sier briten til Dagbladet.

- Du gikk jo i hvert fall bra på tremila, så litt selvtillit har du vel fortsatt igjen?

- Ja, det var bra, men jeg er ikke fornøyd med å bli nr. 7. Målet er å vinne gull. Det er veldig skuffende. Jeg har sett fram til dette i fire år, sier Musgrave.

- Hvordan skal du komme over skuffelsen?

- Nå skal hjem og spise kake og tenke på noe annet, sier han.

Siste mulighet

Der Manificat ser fram mot herrestafetten, er lagsprinten Musgraves gjenværende mulighet i mesterskapet. Sammen med lynraske Andrew Young kan faktisk Storbritannia kjempe om en medalje på lagsprinten, om kapasitetsløperne de møter ikke drar opp et for høyt tempo.

- Ja, det er en god mulighet. Andrew er god når han er i form, så det blir bra det. Jeg må bare ha noen dager først på å hente meg inn igjen, sier Musgrave.

- Norge er favoritter på grunn av Johannes, men det er mange gode kandidater, som Italia, Sverige og flere andre.

Kontrasten Krüger

Simen Hegstad Krüger er en av de få som faktisk har lyktes i dette OL-et. Med ett gull og ett sølv på to renn er han trolig den som er aller mest fornøyd med uttellingen i Pyeongchang.

- Hvordan er det å være en av de få som lykkes når så mange andre her er svært skuffet og lei seg?

- Jeg er veldig glad for at jeg er en av dem som har lyktes her. Mange drar herfra i stor skuffelse. For meg har det vært et eventyr, og det er godt å vite at jeg kan forberede meg i fire år til neste OL. For dem som ikke har fått det til her, er de fire årene harde, sier Krüger til Dagbladet.

- Veldig mye står på spill i et OL. Det er fire år til neste gang. Da kommer det mye følelser for mange, sier 24-åringen, som kjemper om å bli OL-kongen i mesterskapet i Sør-Korea.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!