Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotballandslaget 2018

Da Lagerbäck tok over Norge, visste han ikke hvor dårlig det sto til med norsk fotball

Det er mye godt å si om Lars Lagerbäck ut over en cv som taler for seg selv. Men ingenting slår ærligheten hans.

HAR PRØVD ALT: Lars Lagerbäck innrømmer at det han har bedrevet som norsk landslagstrener så langt - han har tatt ut 41 spillere og brukt 37 av dem i ni landskamper - ikke minner om eliteidrett. Når juni kommer er han nødt til å sette strek og satse på det beste av det som er middels. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
HAR PRØVD ALT: Lars Lagerbäck innrømmer at det han har bedrevet som norsk landslagstrener så langt - han har tatt ut 41 spillere og brukt 37 av dem i ni landskamper - ikke minner om eliteidrett. Når juni kommer er han nødt til å sette strek og satse på det beste av det som er middels. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ULLEVAAL (Dagbladet): Du trenger ikke spørre en gang, det kommer uoppfordret som en statusrapport på fotballrikets tilstand etter snart 14 måneder i jobben. Lars Lagerbäck har nemlig ingen agenda ut over det å gjøre Norge herrer A til et bedre fotballag. Og derfor trenger han ikke å pakke det inn, svensken, han sier det heller som det er.

Ved inngangen til 2018 handler det som at nivået og kvaliteten på Norge herrer A ikke er det den meritterte treneren forbinder med eliteidrett.

INGEN FORTID I norsk fotball, ingen bindinger og ingen koalisjoner å ta vare på gjør Lars Lagerbäck til den mest troverdige stemmen på Ullevaal Stadion. The real deal, om du vil. Det friske pustet norsk fotball trenger. For adresserer du ikke problemene er det også vanskelig å gjøre noe med dem.

Og problemet er fortsatt at vi har for mange jevne (ikke gode nok) spillere.

1. FEBRUAR 2017 fikk Lars Lagerbäck ansvaret for Norge. Siden det har han kartlagt, analysert og gjort seg opp en mening om hva som er galt med norsk fotball. 41 spillere har vært innom landslagstroppen de siste ni kampene (tre seirer, to uavgjort, fire tap), 37 av dem har fått spilletid.

Det er derfor han sier det ikke minner om eliteidrett.

Det er altfor mange.

MED KRISTOFFER AJER (19) og Iver Fossum som nye Lagerbäck-bekjentskaper øker antallet spillere til 43. Det er mer enn nok. Når Island (B) og Panama (H) står for tur i juni vil han med et skadeunntak eller tre ta ut den troppen han skal jobbe med ut året. Hvilket betyr at Ajer, Fossum og Ødegaard med flere – deriblant Håvard Nordtveit som må få spilletid i Hoffenheim eller skaffe seg en ny klubb – må vise at de er spillere som kan utgjøre en forskjell når Nations League starter i september.

Landslagsåret 2018 er ikke et prosjekt for framtida.

Det handler utelukkende om seks kamper i høst, og om å vinne Nations League-gruppa og sette Norge i en posisjon til gå til EM-sluttspillet 2020 via en av de fire nye snarveiene på utsida av den vanlige kvalifiseringa (starter mars 2019).

KONTINUITET BYGGER FOTBALLAG over tid. Offensiv samhandling som defensiv organisering og struktur, folk trenger å kjenne hverandre, relasjoner har aldri skadet noen. Og fordi det ikke er flere å lete etter, Lars Lagerbäck har det han har, er tida inne for å gjøre det beste ut av det.

Når juni kommer er breddesøket over.

Da vil det bare være prestasjonene som gjelder.

LARS LAGERBÄCK, PÅ bakgrunn av alt han mener om erfaring, kontinuitet og et lags samhandlende kraft og styrke, sa det var rart å ha med en 19-åring den gangen han ga Sander Berge spilletid for første gang. Nå tar han ut Martin Ødegaard (19) enda en gang, og Kristoffer Ajer for første gang. Troppen til påskekampene mot Australia (H) og Albania (B) har en gjennomsnittsalder på rundt 25 år. Og det er der vi (fortsatt) er etter 14 måneder med Lagerbäck, om enn litt mer strukturert enn da han tok over.

Forsøksperioden er snart over.

Fra september og ut kontraktstida hans er det bare resultatene som gjelder.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!