Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotballandslaget

Da Lagerbäcks debutant møtte kusina, kom følelsene: - Prøv å forstå oss

Bjørn Maars Johnsen (25) forteller: Slik var den store debuten for Norge. 

STOLTE FØLELSER: Bjørn Maars Johnsen hilser på kusina Christina Helstad etter debutkampen mot Tsjekkia. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STOLTE FØLELSER: Bjørn Maars Johnsen hilser på kusina Christina Helstad etter debutkampen mot Tsjekkia. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge - Sverige, tirsdag klokka 19.45

SANDVIKA (Dagbladet): Hearts-spissen Bjørn Maars Johnsen er overveldet etter noen dager med fotballandslaget. Det toppet seg lørdag, da trener Lars Lagerbäck ga ham 19 minutter i debuten mot Tsjekkia.

På tribunen i 1-1-kampen satt masse familie, deriblant kusina Christina Helstad. Da de møttes etter kampen, tok følelsene overhånd.

- Prøv å forstå oss. Det var et spesielt øyeblikk. Ikke bare for meg, men for hele familien. Det kom onkel, fettere og kusiner fra Nesodden, forteller norsk-amerikaneren til Dagbladet.

ØYEBLIKKET: Bjørn Maars Johnsen erstatter Alexander Søderlund (t.h.) mot Tsjekkia. Det han har drømt om hele livet, er en realitet. Foto: Andreas Lekang
ØYEBLIKKET: Bjørn Maars Johnsen erstatter Alexander Søderlund (t.h.) mot Tsjekkia. Det han har drømt om hele livet, er en realitet. Foto: Andreas Lekang Vis mer

25-åringen ble kalt inn til samling da Bournemouth-spiss Joshua King måtte melde forfall. Lagerbäck hadde bare sett ham på video. Uttaket framsto som sensasjonelt.

Tirsdag spiller Norge privatlandskamp mot Sverige. Maars kan fort komme til å bokføre kamp nummer to. Men debuten sitter i, der vi prater på spillerhotellet i Sandvika.

Gode venner

Det som gjorde møtet med kusina på Ullevaal så spesielt, er at Maars bodde i huset til onkelen for noen år siden. Der bodde også Christina.

- Jeg bodde hos dem i et helt år, mens jeg spilte for juniorlaget til Lyn. Vi gikk til skolen sammen, tok bussen - og ble gode venner.

Maars fortsetter:

- Nå så hun meg igjen som landslagsspiller. Jeg hadde vist meg fram for hele verden. Det var det ikke mange som hadde trodd for kort tid siden. Men det viser at alt er mulig med hardt arbeid. Det ble emosjonelt for familien.

Tårer

- Faren min kom fra USA for å se disse to landskampene. Han er ikke den som viser følelser. Da jeg møtte ham etter kampen, kom det tårer, forteller Maars.

NÆRE: Bjørn Maars Johnsen hadde muligheten til å score på en heading helt i sluttfasen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NÆRE: Bjørn Maars Johnsen hadde muligheten til å score på en heading helt i sluttfasen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Med norsk far og amerikansk mor har han hatt en spesiell karriere. Han har blant annet vært i klubber i Bulgaria og Portugal. Navnet hans har på et litt ubestemmelig vis svevd rundt i fotballkretser.

Få har egentlig visst hva han er god for. I Norge er det mer vanlig med bulgarske danseband enn bulgarsk fotball. Nå spiller han i Hearts i Skottland. Fangsten i årets sesong ble fem scoringer .

Men framtida er usikker. Det sies at Maars har hatt opphetede konfrontasjoner med treneren. Han ønsker å bli satset skikkelig på. Hvis ikke kan det være at han ser seg om etter noe annet.

- Jeg håper det var speidere på Ullevaal, sier han med et smil.

- Du vet aldri hva som skjer i sommervinduet. Det er spillere inn og ut hele tida. Nå fokuserer jeg for fullt på landslaget. Så får vi ta det andre etterpå.

Arm i arm

- Fortell om dagen da du fikk debutkampen din for Norge?

- Jeg sto opp klokka 09.00 og spiste frokost. Jeg liker å følge rutiner. Deretter hadde vi teori rundt kampen og så på video. Vi fikk vite laget. Etter lunsj gikk jeg og la meg i et par timer. Så dro vi til Ullevaal. Det var ikke noe nytt. Der har vi trent flere ganger de siste dagene.

BEVEGET: Bjørn Maars Johnsen hilser på familien etter kampen. Foto: Andreas Lekang
BEVEGET: Bjørn Maars Johnsen hilser på familien etter kampen. Foto: Andreas Lekang Vis mer

Spilleren på 195 centimeter fortsetter:

- Under nasjonalsangen sto vi som var på benken arm i arm. Det er noe jeg har sett på TV. Jeg har alltid hatt lyst til å være en del av en sånn gruppe. Under kampen varmet jeg opp hele tida. Alexander Søderlund var god. Men så ble han sliten. Jeg fikk beskjed om å komme inn for ham.

- På banen kan du ikke fokusere på det som er rundt deg. Da handler det om å spille fotball. Du må glemme alt annet.

For kort tid

Maars lyktes OK i debuten. Ullevaal løftet seg et ekstra hakk da han kom innpå. Men med 19 minutter spilte han for kort tid til å få poeng på spillerbørsene. Minimumskravet er 30 minutter.

Tirsdag venter Sverige på Ullevaal. Igjen skal han representere de norske fargene.

- Vi håper det kommer flere folk. Vi vil helst spille i en så god atmosefære som mulig, påpeker han.

- Jeg er mer rolig nå. Debuten var et spesielt øyeblikk. Nå er det unnagjort. Nå fokuserer jeg på å prestere på et så høyt nivå som mulig.

Kampstart: Klokka 19.45.

NY SJANSE: Bjørn Maars Johnsen håper på en ny mulighet mot Sverige tirsdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NY SJANSE: Bjørn Maars Johnsen håper på en ny mulighet mot Sverige tirsdag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart