Da lille Mia kjempet for livet, brydde ikke pappaen seg om å være superstjerne

Nå vil Manchester United kjøpe Di Maria for 600 millioner.

GLAD: Àngel Di Maria har opplevd mye. Tøffest var datterens kamp for å overleve. Nå smiler livet til argentineren. Foto: Scanpix
GLAD: Àngel Di Maria har opplevd mye. Tøffest var datterens kamp for å overleve. Nå smiler livet til argentineren. Foto: ScanpixVis mer

(Dagbladet): 22. april 2013. Det var dagen før Real Madrids stjernegalleri skulle spille mot tyske Borussia Dortmund i semifinalen av Champions League - den gjeveste klubbturneringen i verden. Argentinske Àngel Di Maria var blant lagets nøkkelspillere.

Å konkurrere om de mest prestisjefylte troféene i verden hadde vært en livslang drøm - men brått og uventet betydde fotball plutselig ingenting lenger.

Di Marias kone, Jorgelina Cardoso, var gravid i sjette måned. Nå var hun havnet på sykehuset i Madrid. Noe var fryktelig galt.

Parets knøttlille datter ble født altfor tidlig. Legene ga henne 30 prosent sjanse til å overleve.

Lærte av datteren Det var helt utenkelig for Di Maria å reise til Tyskland for å spille Champions League-semifinalen.

De to neste månedene tilbringte han og kona mesteparten av tiden på sykehuset, hvor de våket over datteren de ga navnet Mia. Liggende på intensivavdelingen, kjempet hun en heroisk kamp. En kamp hun til slutt gikk seirende ut av.

Etter åtte bekymringsfulle uker, kunne derfor familien endelig reise hjem. Alle sammen.

- Datteren min lærte meg at alt som ser ut til å være vanskelig, kan ende opp med å være lett, forteller Di Maria.

Briljerte Lærdommen var noe gutten fra den argentinske byen Pedriel tok med seg på banen for Real Madrid forrige sesong. Da Gareth Bale ble hentet fra Tottenham for nesten en milliard kroner sist sommer, trodde mange at Di Maria ville sitte brorparten av tida på benken.

I stedet ble 26-åringen omskolert til indreløper, og var blant lagets aller viktigste spillere i en sesong hvor klubben vant sin tiende Champions League-tittel.

- Hun ga meg så mye energi. Det hjalp meg med å ha det spektakulære året jeg hadde, sier Di Maria om datteren.

I serien endte han med 17 målgivende pasninger. Flest av samtlige i La Liga.

Nær døden Veien til fotballens stjernehimmel har heller ikke vært lett. Som liten blir han beskrevet som på grensen til det ustyrlige. Energinivået var enormt.

Som baby viste det seg nesten å være en dødelig kombinasjon.

- Jeg var ett år gammel. Jeg hadde en gåstol, og gikk ut og falt ned i en brønn. Jeg var heldig som ble reddet i tide, sier Di Maria.

Foreldrene, Miguel og Diana, visste ikke hvordan de skulle håndtere ham. Begge jobbet i den lokale kullindustrien. De var hardtarbeidende, men fattige.

Løsningen på sønnens utfordringer ble et legebesøk.

- Moren min var lei av at jeg ødela alt i huset, så hun tok meg med til en doktor da jeg var tre år gammel. Jeg løp rundt i undersøkelsesrommet og ødela alt (der også). Da sa legen at de måtte få meg med i en sport. Det ble starten på karrieren min.

Kjøpt for 35 baller Bare 12 måneder seinere hadde fireåringens ferdigheter allerede vekket oppsikt i det lokale fotballmiljøet. Speiderne til Rosario Central var spesielt begeistret, men på det tidspunktet var Di Maria allerede tilknyttet naboklubben Torito.

- Det ble tøffe forhandlinger. Overgangssummen var 35 fotballer. Det setter kanskje ting i perspektiv - hvor jeg var og og hvor mye det kostet for å få meg, minnes Di Maria.

15 år seinere var det igjen på tide å skifte beite. Avkastningen for Rosario ble enorm. Denne gangen var det ikke fotballer som ble utslagsgivende, men de rundt 200 millioner kronene den portugisiske storklubben Benfica kom opp med.

Overgangen var Di Marias definitive gjennombrudd. For første gang tjente han nok penger til at faren kunne slutte i den utmattende jobben, hvor også han selv arbeidet fra han var ti til femten.

- Jeg tenker ofte på hvor heldig jeg er som har fotballen. Jeg var elendig på skolen. Hvis jeg ikke hadde hatt fotballen ville jeg fortsatt å jobbe på kullfabrikken. Hva ellers skulle jeg blitt?

Vil føle seg verdsatt Spørsmålet er vanskelig å besvare. Langt lettere er det å forstå at Manchester United vil sikre seg den fantastiske fotballspilleren.

Det er også årsaken til at klubben sprenger alle engelske overgangsrekorder, når de nå kjøper løpsmaskinen for det som trolig er rundt 600 millioner kroner.

Grunnen til at Di Maria vil gi slipp på fast europacup-spill med Madrid for å ta del i gjenreisingsprosjektet av Manchesters falne gigant, skal være relativt enkel:

Han ønsker å føle seg verdsatt. Som alltid i dagens fotball, bunner det ut i et oppgjør om penger. I Real Madrid skal Di Maria ha fått utbetalt rundt 32 millioner kroner i året. Mye penger, men ikke i nærheten av det flere av lagkameratene tjener.

Magnar Kvalvik følger La Liga for C More. Kommentatoren tror det er kommersielle hensyn som gjør at Real Madrid ikke vil innfri lønnskravene.

- Det blir nevnt at han blir solgt fordi han ikke selger nok drakter. James Rodriguez er hentet inn i stedet for. Det må Carlo Ancelotti bare avfinne seg med, for jeg tror ikke han har lyst til å selge ham, sier Kvalvik til Dagbladet.

Kilder: Daily Mail og The Independent.