Da Marit gikk på trynet i Oslo Skishow var hun redd det hadde gått galt

- Jeg kjente på en redsel.

HEMSEDAL (Dagbladet): 14 uker inn i sin første og etterlengtede graviditet fant Marit Bjørgen ut at det var på tide å fortelle resten av verden det lagvenninnene hennes hadde visst siden søndag. I desember får hun og samboer Fred Børre Lundberg sitt første barn sammen, og dermed blir langrennsdronninga heller ikke å se i skisporet den kommende sesongen.

For én gangs skyld var samtlige ti eliteløpere på kvinnelandslaget samlet til barmarkstrening i Hemsedal, og omgitt av sine ni lagvenninner strålte Bjørgen om kapp med sola da hun ifølge seg selv slapp «bomben i Hemsedal». Samtidig annonserte hun at hun satser på å gjøre comeback i VM-sesongen 2017.

- Jeg har jo vært inne på det at jeg skulle legge skia på hylla når jeg skulle få barn, men så har jeg følt på det at jeg fortsatt har motivasjon til å gå på ski. Jeg er 35 år, og skulle man finne et tidspunkt å få barn på, så er det jo nå, sier Bjørgen til Dagbladet om den mesterskapsfrie sesongen de står overfor i år.

Spent på morsrollen Når Bjørgen sier at hun har vært inne på å legge opp når hun skulle bli mor er det nok riktigere å si at hun har vært veldig tydelig på at hun ikke kom til å fortsette å satse etter å ha blitt mor. Samtalene over kjøkkenbordet hjemme har fått henne på andre tanker.

- Man har ikke garanti for noen ting, men at jeg har lyst til å komme tilbake etterpå, det har jeg. Og det har vi snakka om hjemme også. Vi må jo være to om dette, men det blir nok Fred Børre som tar mesteparten av fødselspermisjonen, ler hun.

Tidenes mestvinnende langrennsløper er nå i en situasjon hun aldri har vært i før. Nasjonalikonet Marit er vant til å takle forventningspress, nerver og en endeløs rekke treningsøkter for å innfri folks forventninger til henne. 

Hva hun skal forvente seg av morsrollen vet hun ikke helt selv ennå.

- Jeg må jo si at jeg har våkna og tenkt hvordan jeg skal klare det her? Jeg er jo vant til å styre livet mitt akkurat som jeg vil, og har gjort det hver dag i 35 år. Det blir jo en forandring, det blir det. Så er det mange tusen andre damer som har klart det før meg, og også andre idrttsutøvere som har kommet tilbake etter fødsler. Da skulle det jo være mulig for meg også. Kanskje det er motiverende også, og kanskje det er bra å få andre ting som betyr enda mer, forteller hun åpenhjertig.

Fallet i Oslo Det var akkurat den følelsen hun kjente på da hun gikk på trynet under rulleskirennet Oslo Skishow på Aker Brygge tidligere denne måneden. Marit innrømmer at hun fikk seg en skikkelig støkk da hun gikk overende den sommerkvelden.

- Jeg fikk en liten reaksjon på at jeg tryna. Men det var bare godt å kjenne på, for da skjønte jeg faktisk at jeg var gravid på en måte. Det var ikke noe sånn at det var vondt eller noe sånt, men jeg kjente på at jeg tryna. Jeg vet ikke hva det var, jeg kjente litt på en redsel.

GIKK PÅ TRYNET: Her faller Marit Bjørgen under Oslo Skishow på Rådhusplassen i Oslo. Skjermdump: NRK
GIKK PÅ TRYNET: Her faller Marit Bjørgen under Oslo Skishow på Rådhusplassen i Oslo. Skjermdump: NRK Vis mer

- For at noe hadde gått galt?

- Ja, eller, det var vel mer at jeg skulle skade det. At jeg var redd for at det kunne ha skjedd noe. Men jeg var jo ikke nedpå med magen heller, så det forteller nok ganske mye, smiler hun.

- Men jeg var jo litt sånn før start også, jeg hadde jo egentlig ikke lyst til å gå der. Løypa var trang og det var litt tøffe dueller og sånne ting. Jeg ble litt feig, og det er ofte da man tryner.

Tantenes hyllest Feig var hun derimot ikke da hun fortalte lagvenninnene nyheten søndag. Ifølge seg selv var hun uvanlig nervøs da hun bestemte seg for å si det til dem.

Derfor kom også tårene da hun de fikk vite det. De svarte med å si at den vordende Bjørgen junior kommer til å få mange tanter som er flinke til å gå på ski.

- Det er jo hyggelig å høre. Det blir spennende, og som sagt var det veldig følelsesladd å si det til jentene også. De har jo betydd mye for meg.

SKAL BLI MAMMA: Marit Bjørgen røpet i dag at hun er gravid, og at hun har termin i desember. Foto: Bjørn Langsem
SKAL BLI MAMMA: Marit Bjørgen røpet i dag at hun er gravid, og at hun har termin i desember. Foto: Bjørn Langsem Vis mer