TILBAKE PÅ VINNERSPORET: Martin Johnsrud Sundby tok nesten full pott på dagens tremil og meldte seg på i seierskampen igjen. Da ble han nok en gang irritert over fellesstarten i Montreal. Foto: EPA/MIKE STURK/ NTB Scanpix
TILBAKE PÅ VINNERSPORET: Martin Johnsrud Sundby tok nesten full pott på dagens tremil og meldte seg på i seierskampen igjen. Da ble han nok en gang irritert over fellesstarten i Montreal. Foto: EPA/MIKE STURK/ NTB ScanpixVis mer

Da Martin endelig vant i Canada ble han irritert

- Jeg var drittlei.

CANMORE (Dagbladet): Det ble som mange hadde trodd på forhånd Martin Johnsrud Sundbys dag i Ski Tour Canada i går. 

Selv med stallordre om ikke å gå fra Petter Northug underveis på tremila, hentet Sundby hjem 72 bonussekunder i løpet av rennet, og halverte med det forspranget fram til tour-lederen Sergej Ustjugov. 

- Vi hadde en selvsagt vinnerkandidat i touren før dagens løp, han heter Petter. Vi kan ikke riste av ham i sammendraget, det blir for dumt. Alle gutta var inneforstått med at vi måtte ha med Petter og Emil så lenge som mulig, og så var det mulig å gå for seier på slutten, sier Sundby etter løpet. 

Irritert av Montreal
Men hjelperytter Sundby tok samtidig inn så mye på Petter Northug at tour-spesialisten nå for alvor er med i kampen om å vinne i Canada også. 

Men 1.05 opp til Ustjugov er fortsatt ganske mye. Hvor lite kunne det vært om han hadde sluppet å vente på Northug underveis? Kan stallordren være det som gjør at han ikke vinner touren til slutt?

- Det vil jeg aldri tenke, men det kan hende jeg ikke vinner fordi jeg gikk på trynet på etappe nummer to i Montreal. Det scenarioet irriterer meg hakket mer, sier Martin.
 
- Tenker du på det fortsatt?

- Altså, nå tenker jeg på det! Da var jeg to og et halvt minutt bak og ga faen. Hadde jeg hatt førti sekunder til nå så hadde jeg jo vært der, fastslår han. 

Drittlei etter åpningen
Det er lett å skjønne irritasjonen i dag. Etter å ha stivnet på oppløpet av kvartfinalen i den første sprinten i Gatineau og stukket fra alt av tv-intervjuer i forbannelse over bommen, falt han fra tet-trioen i Montreal. 

Han klarte aldri å hente Iversen, Northug og Ustjugov i den iskalde parken midt i millionbyen. 

- Jeg var drittlei etter de to første løpene i Gatineau og Montreal, og hadde mest lyst til bare å ta sommerferie. Heldigvis har jeg klart å ta meg sammen litt på slutten nå, sier Sundby, som ikke vil være med på at det er han som er nærmeste nordmann til å vinne denne touren etter tremila. 

- Fortsatt er fokus at vi skal slå Ustjugov, så får vi se hvem det blir. 

- Du ser det er mulig å vinne?

- Ja, ja, ja. Gårsdagen var avgjørende. Hvis jeg holdt meg innenfor rekkevidde på gårsdagen, så visste jeg at det var mulig. Jeg var helt overbevist om at Ustjugov kom til å gå på en smell i dag. Der dreit jeg meg ut. Han kan ha redda touren sin i dag, men jeg kommer til å gå et rått løp på fredag, og så får vi se hva det holder til. 

• Fredagens løp er en individuell femtenkilometer i fristil. Det gis 15, 10 og 5 bonussekunder til de tre beste i mål. I tillegg kommer differansen i langrennstid.